Αφοπλίζονται οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια!

Αφοπλίζονται οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια!

Με «νόμο» της ΕΕ ορίζεται όλη η διαδικασία και θα ξέρει ο οφειλέτης τι δικαιούται και τι όχι

-Η τεκμηριωμένη πρόταση που έστειλε στην Κομισιόν ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης έγινε αποδεκτή – Ξεκινάει η σύνταξη της πλατφόρμας, που θα είναι δεσμευτική για όλους

Υπάρχουν και καλά νέα… Ιδιαίτερα όταν σε κρίσιμες θέσεις του κράτους υπάρχουν στελέχη που δεν είναι τυπολάτρες, που έχουν την ευαισθησία να λύνουν, αξιοποιώντας τα πλαίσια του νόμου, προβλήματα πολιτών που δεν έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη» και κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και το σπίτι τους.

Αναγκαίες οι παραπάνω επισημάνσεις εν όψει των εξελίξεων που έρχονται μετά την αποστολή από τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση πολυσέλιδου φακέλου στην αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να χάσουν ό,τι κατάφεραν να χτίσουν με τους κόπους μιας ζωής. Και αυτό γιατί οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί είναι προ των πυλών, δεδομένου ότι η… χαριστική προθεσμία ένταξης στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» λήγει στις 31 Μαΐου. Αμέσως μετά πιάνουν δουλειά οι πλειστηριασμοί. Και η κατάληξη θα είναι δάκρυα και απελπισία, με τίποτα να μην μπορεί να αποκλειστεί…


-Κλίμα οργής των τραπεζών κατά της κυβέρνησης


Η χαρμόσυνη πληροφορία, που προέρχεται από ε­γκυρότατη πηγή, είναι ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα (καλύπτει πάρα πολλές σελίδες) του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με τις λύσεις που προτείνει. Και πρόκειται να γίνει ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα δεσμεύει όλες τις χώρες-μέλη της.

Η απάντηση (στα αγγλικά) είναι πολυσέλιδη και περιέχει καίριες διατάξεις, που προβλέπουν πότε γίνεται «κούρεμα» του χρέους, ποιος θα είναι ο αριθμός των δόσεων κ.λπ., ώστε να ξέρει ο οφειλέτης – δανειολήπτης τη διαδικασία.

Τέλος στο άβατο των τραπεζών!
Σε αυτήν τη συνδιαλλαγή δεν έχουν καμία απολύτως συμμετοχή οι τράπεζες. Γι’ αυτό και, όπως επισημαίνουμε στον τίτλο, από τη στιγμή που διέρρευσε η αποδοχή της πρότασης του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, πνέουν μένεα κατά της κυβέρνησης και πρωτίστως κατά του Μαξίμου. Και όπως τόνιζαν κύκλοι της κυβέρνησης, «είναι ‘‘μια πανάκριβη πρωτιά”, επιτέλους μπαίνει τέρμα στο “άβατο’’ των τραπεζών».

Στόχος των τραπεζών να μην ψηφισθεί!
Σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες, η απώλεια της ισχύος που έχουν μέχρι τώρα οι τράπεζες έχει προκαλέσει κύμα οργής, από τη στιγμή που χάνουν το… μονοπώλιο να επιβάλλουν ό,τι όρους θέλουν στον αδύναμο κρίκο. Και όλη η προσπάθειά τους θα είναι να μην ψηφισθεί ο νόμος-πλατφόρμα, το πλαίσιο του οποίου έχει θέσει στην απαντητική επιστολή της (είναι πάνω από 200 σελίδες) η Κομισιόν.

Στηρίζουν οι Επίτροποι
Πάντως, πάρα πολύ δύσκολα θα καταφέρουν οι τράπεζες να μην ψηφισθεί στη Βουλή ο νόμος-πλατφόρμα με βάση το πλαίσιο το οποίο ισχύει στην ΕΕ, που σώζει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Είναι απίθανο να βρεθεί κόμμα που θα πάει κόντρα στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για να κάνει το χατίρι κάποιας τράπεζας.
Από τις Βρυξέλλες τα νέα (σύμφωνα με πολύ καλές πηγές) είναι ότι οι Επίτροποι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ στηρίζουν τη νομιμότητα.

Σημ.: Με την Απόφαση Υ155 (ΦΕΚ 362/11-7-2016) του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα διορίστηκε ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ο Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος είχε εργαστεί στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ως συντονιστής της ομάδας εργασίας για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και είχε χειριστεί ζητήματα όπως η στρατηγική μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο συντονιστικός μηχανισμός δημόσιου – ιδιωτικού τομέα για μεγάλους οφειλέτες, τα κέντρα εξυπηρέτησης και υποστήριξης δανειοληπτών, το γραφείο πίστωσης και πλούτου, τα φορολογικά κίνητρα για εξωδικαστικές διαδικασίες συμβιβασμού υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, η προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών και λοιπά θέματα αντιμετώπισης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Η θητεία του, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ανανεώθηκε για 4 χρόνια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ