Τα πήρε όλα ο Ζάεφ…

Τα πήρε όλα ο Ζάεφ…

-Η Συμφωνία των Πρεσπών οδήγησε στην κατοχύρωση της «Μακεδονικής γλώσσας»

Πανηγυρίζει ο Ζόραν Ζάεφ και έχει κάθε λόγο φυσικά, αφού η Ελλάδα και η προηγούμενη κυβέρνηση, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, συνέβαλε στη διεθνή αναγνώριση και κατοχύρωση της «Μακεδονικής» γλώσσας. Έτσι, ο κ. Ζάεφ, με ανάρτησή του στο Facebook για την «Ημέρα της ‘‘Μακεδονικής’’ Γλώσσας», δεσμεύθηκε για «την προώθηση της ‘‘Μακεδονικής’’ γλώσσας, που αποτελεί την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα».

Απλώς να θυμίσουμε ότι η «Ημέρα της ‘‘Μακεδονικής’’ Γλώσσας» κηρύχθηκε ως εορτή για να τιμηθεί η επέτειος της 5ης Μαΐου 1945, όταν εγκρίθηκε η απόφαση του Προεδρείου της Αντιφασιστικής Συνέλευσης για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της «Μακεδονίας» (ASNOM) για την υιοθέτηση του «μακεδονικού» αλφάβητου. Ήταν η απόφαση που σφράγισε την τεχνητή δημιουργία «μακεδονικού» έθνους και «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας.

Ο κ. Ζάεφ δεν πανηγυρίζει απλώς, αλλά μας κάνει και πλάκα. Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» μας είπε πόσο σημαντικό, για την Ελλάδα και τη χώρα του, είναι ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιτηρεί τον βορειομακεδονικό εναέριο χώρο. Μια αποστολή που φυσικά είναι νατοϊκή και όχι διμερής και δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία πτήση ενός ζεύγους μαχητικών κάθε έναν ή δύο μήνες πάνω από τη χώρα του. Τι κέρδισε ο ίδιος είναι μια μεγάλη συζήτηση. Και το πιο σημαντικό είναι φυσικά ότι η Ελλάδα ήρθε να αναγνωρίσει «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, αυτό δηλαδή που ήταν ο πυρήνας της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών τις τελευταίες τουλάχιστον επτά δεκαετίες.

Όσο για τη διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης, αρκεί να τους παραπέμψουμε στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Βουλγαρία το αντίστοιχο θέμα που έχει με τα Σκόπια. Όσο και αν πιέζει ο διεθνής παράγοντας, όσο και αν εκλιπαρεί ο κ. Ζάεφ ότι τα «θέματα ταυτότητας δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στις διεθνείς σχέσεις», η Βουλγαρία δεν έχει σκοπό να ξε­μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας.

[email protected]

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ