ΕΕΠΦ – Ο πλούτος των εθνών, Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας – 21 & 22 Μαΐου 2021
Οι δύο επέτειοι, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 και η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, υπενθυμίζουν τη νέα μεγάλη αλήθεια της εποχής μας: Η βιοποικιλότητα του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί τον πραγματικό πλούτο των σύγχρονων κοινωνιών.
Τα ακραία φυσικά φαινόμενα, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, τριπλασιάστηκαν από τη δεκαετία του 1980, ενώ το οικονομικό κόστος των απωλειών έχει πενταπλασιαστεί. Η μείωση του φυσικού περιβάλλοντος αντικατοπτρίζεται όλο και πιο καθαρά στο ΑΕΠ κάθε χώρας και έχει γίνει πλέον συνείδηση ότι το φυσικό κεφάλαιο, η βιοποικιλότητα, η ποικιλία των οικοσυστημάτων, των ειδών και των γονιδίων που υπάρχουν στον κόσμο ή σε έναν συγκεκριμένο οικότοπο στηρίζει όλο και περισσότερο τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Η επικονίαση, η ρύθμιση του κλίματος, η αντιπλημμυρική προστασία, η γονιμότητα του εδάφους και η παραγωγή τροφίμων, καυσίμων, ινών και φαρμάκων, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της βιοποικιλότητας, παγκοσμίως αλλά και σε κάθε χώρα.
Ωστόσο:
-Το 2010 περισσότερες από 190 χώρες υπέγραψαν ένα δεκαετές πλάνο θέτοντας είκοσι συγκεκριμένους στόχους (γνωστοί ως Στόχοι Βιοποικιλότητας AICHI). Σήμερα μόνο ένα πολύ μικρό μέρος αυτών των στόχων έχει επιτευχθεί.
-Το ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο στον κόσμο εγχείρημα προστασίας της βιοποικιλότητας. Έχουν ενταχθεί 27.863 τόποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκ των οποίων οι 446 στην Ελλάδα. Η σημασία των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών για την ευρωπαϊκή φυσική αλυσίδα είναι χαρακτηριστική: Από τα 1389 προστατευόμενα είδη ζώων και φυτών τα 299 βρίσκονται στην Ελλάδα όπως και τα 128 είδη πουλιών από τα 500 στην ΕΕ. Και εδώ όμως οι εθνικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί, με πολύ μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που οδήγησαν μάλιστα στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αυτός ο φυσικός πλούτος της χώρας μας δέχεται νέες πιέσεις από την παλαιά και ξεπερασμένη αντίληψη περί «πλούτου» και, ενίοτε, ακόμη και στο όνομα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής!
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα ενεργειακών επενδύσεων ΑΠΕ ή εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων εντός περιοχών με σπάνια βιοποικιλότητα που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Ως να μην είναι αλληλένδετες η προστασία της βιοποικιλότητας και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης όταν ιδρύθηκε πριν από 70 χρόνια ήταν μόνη της. Σήμερα συντονίζει τις δράσεις της μαζί με άλλες οργανώσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και διεθνώς με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας στους ελληνικούς οικότοπους.
Φωτό: Σμόλικας – Φωτό ΕΕΠΦ