Θολό πολύ το τοπίο για τον τουρισμό μας!

Θολό πολύ το τοπίο για τον τουρισμό μας!

-Στα λιμάνια δεν φαίνεται να καταπλέουν κρουαζιερόπλοια – Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο προστασίας των επισκεπτών και των εργαζομένων

Στο άγνωστο χωρίς την ελπίδα μέσα στη… βάρκα να φέρνει ξένους, φίλους που έχουν το όνειρο να ζήσουν ένα καλοκαίρι στις καταγάλανες θάλασσές μας. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, φως στον ορίζοντα δεν φαίνεται, κανένα σινιάλο ότι έρχονται στην Ελλάδα, είτε με κρουαζιερόπλοιο είτε αεροπορικώς. Και ήδη πέρασε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου χωρίς να… σκάσει ξένος τουρίστας.

Το… όραμα των μεγαλοξενοδόχων, με ξενοδοχεία σε φημισμένες ακρογιαλιές, όπου όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε… πληθωρισμός τουριστών με υψηλό εισόδημα, είναι να έρθει το 50% των τουριστών που είχαν έρθει το 2019, όταν τα λεφτά που είχαν αφήσει ήταν 18 δισ. ευρώ. Ακόμη και στα φημισμένα ξενοδοχεία της Αθήνας η ζήτηση είναι πάρα πολύ μικρή, λίγο όμως καλύτερη από πέρυσι.

Μέχρι και οι πτήσεις από τη Βρετανία είναι στην… αναμονή!

Ανάλογο, δυστυχώς, είναι το κλίμα και με τα κρουαζιερόπλοια. Όλα στον αέρα. Κανένα σχέδιο, ίχνος προγραμματισμού για το πώς θα διασφαλιστεί ότι οι τουρίστες δεν θα είναι φορείς του κορονοϊού αλλά και για το πώς θα προστατευθούν από τα ντόπια κρούσματα.

Την εβδομάδα που πέρασε έγινε, εν όψει των κρουαζιερόπλοιων που θα καταπλεύσουν στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, μια μεγάλη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και εταιρειών που ασχολούνται με τον τουρισμό. Η κουβέντα που έγινε ήταν μακριά από την πραγματικότητα. Τα στελέχη των εταιρειών επισήμαναν ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί η υγεία των τουριστών αλλά και των εργαζομένων στα λιμάνια. Ποια ήταν η κατάληξη; Δεν πάρθηκε καμία απόφαση που να εγγυάται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την προστασία των τουριστών και των εργαζομένων στα λιμάνια.

Να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες από τη Γερμανία το 2019 ήταν 4.026.000 και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 2,958 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ