Ο Μητσοτάκης θα αποφασίζει για όλα τα μεγάλα έργα

Δισεκατομμύρια θα περάσουν από το πρωθυπουργικό γραφείο

-Εκτελεστικά όργανα οι υπουργοί

Υπό την απόλυτη εποπτεία και τον ασφυκτικό έλεγχο του Μεγάρου Μαξίμου τίθενται τα μεγάλα έργα που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και θα υλοποιηθούν την επόμενη τριετία. Με τροπολογία που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, οι τελικές αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά από τον Κυρ. Μητσοτάκη και το στενό επιτελείο του (υπό την μορφή Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας).

Οι δε αρμόδιοι υπουργοί θα είναι απλά εκτελεστικά όργανα και… μεταφορείς εγγράφων. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί απορίες και ερωτηματικά, ενώ δεν λείπουν και οι υπαινιγμοί του τύπου «ο πρωθυπουργός και δύο – τρεις συνεργάτες του θα διαχειριστούν δεκάδες δισ.».

Για την ακρίβεια, ο έλεγχος θα γίνεται από Γ. Γεραπετρίτη, Θ. Σκυλακάκη, Κυρ. Πιερρακάκη και Αλ. Πατέλη, που είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη. Η δικαιολογία που προβάλλεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν καθυστερήσεις και η γραφειοκρατική αβελτηρία, ενώ θα διασφαλιστεί και η διαφάνεια στις διαδικασίες. Η συγκεκριμένη εξήγηση συνιστά βαριά μομφή προς το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς με την αναφορά τους αυτή οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη θέτουν υπό αμφισβήτηση τόσο την αποτελεσματικότητα υπουργών, υφυπουργών κ.ά. όσο και την… αμεροληψία τους.

Από την άλλη, η αίσθηση που υπάρχει στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και σε μερίδα στελεχών της κυβερνητικής παράταξης είναι ότι απώτερος σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι να ελέγξει τη ροή των μεγάλων έργων όχι μόνο όσον αφορά τις οικονομικές αλλά και τις… πολιτικές προεκτάσεις. Να ελέγξει τις διαδικασίες, να γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι διεκδικούν κάθε έργο ξεχωριστά και αν χρειαστεί να κατευθύνει με κάποιο τρόπο την εξέλιξη του έργου. Παραγνωρίζοντας ενδεχομένως τους… κινδύνους που εγκυμονεί η προσωπική εμπλοκή του σε τέτοιο βαθμό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ