Αλέξης Χαρίτσης: Το κεφαλαιώδες ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί να αφεθεί στο ‘αόρατο χέρι της αγοράς’»

Αλέξης Χαρίτσης: Το κεφαλαιώδες ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης δεν μπορεί να αφεθεί στο ‘αόρατο χέρι της αγοράς’»

«Το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της βιώσιμης ανάπτυξης δεν είναι πολιτικά ουδέτερο» δήλωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην Βουλή κατά την συζήτηση για τη στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «την πιο κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον όλου του πλανήτη», η οποία όμως «υπονομεύεται από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης», η οποία «εισάγει το θέμα βιαστικά και προσχηματικά,χωρίς καν ένα κείμενο θέσεων ή προτάσεων».

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να “θολώσει” τις πραγματικές στρατηγικές επιλογές της» συνέχισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, μιλώντας για «συστηματική αποδυνάμωση των κανόνων περιβαλλοντικής προστασίας», «σκανδαλώδη πριμοδότηση συγκεκριμένων κερδοσκοπικών συμφερόντων, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, του real estate, των εξορύξεων» και «εν κρυπτώ διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης». Και πρόσθεσε: «Το μοντέλο “πράσινης ανάπτυξης” αποκλειστικά με όρους αγοράς, όπως προωθείται από τη ΝΔ», «θα επιδεινώσει τις χωροκοινωνικές ανισότητες και θα προκαλέσει νέες “φούσκες”, αποκλεισμούς και κρίσεις».

«Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε θέσει εγκαίρως το ζήτημα του κλιματικού νόμου» υπογράμμισε, που πρέπει να περιλαμβάνει «φιλόδοξους στόχους», «επιμέρους μέτρα και ρυθμίσεις σε μια σειρά τομέων δημόσιας πολιτικής», «δεσμευτικό πλαίσιο εφαρμογής και υλοποίησης» και «αξιόπιστους μηχανισμούς δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου». Ενώ παράλληλα τόνισε την «σοβαρή παρακαταθήκη του κυβερνητικού μας έργου, που συνέβαλε αποφασιστικά στους στόχους της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης και της αναθεώρησης του αναπτυξιακού προτύπου με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο».

«Αντιλαμβανόμαστε το “πρασίνισμα” της οικονομίας με όρους κλιματικής δικαιοσύνης, ενεργειακής δημοκρατίας και μείωσης των ανισοτήτων» επεσήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, «αρχές που διέπουν και την πρότασή μας για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου θέτουμε συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή έργων και μεταρρυθμίσεων».


Σχολιάστε εδώ