Μαρίνος Σκανδάμης στο “Π”: To ψευδοαφήγημα του Κέντρου

Μαρίνος Σκανδάμης στο “Π”: To ψευδοαφήγημα του Κέντρου

Του
ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΚΑΝΔΑΜΗ
Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη στο Κίνημα Αλλαγής


H συζήτηση που κατευθύνεται από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους και Μέσα Ενημέρωσης, θέλοντας να προσδώσει ταυτόχρονα κεντρώα ταυτότητα στη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, έχει φουντώσει.

Η διεκδίκηση του λεγόμενου «Κέντρου» παρήχθη στο εργαστήριο της ΝΔ από τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς της συμβούλους, προωθείται από πολιτικούς που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ, επηρεάζει τον διάλογο εντός του Κινήματος Αλλαγής και συντηρείται στην επικαιρότητα με τους εξής σκοπούς.

1.Τη δημιουργία ενός νέου αφηγήματος, σύμφωνα με το οποίο η ΝΔ εκφράζει τον λεγόμενο «κεντρώο χώρο» καλύτερα από το Κίνημα Αλλαγής και επομένως αυτό δεν έχει πεδίο πολιτικού αυτοκαθορισμού.

2.Τη δημιουργία πλαστής συνείδησης στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής ώστε να αυτοπροσδιοριστούν αποκλειστικά ως κεντρώοι και όχι ως σοσιαλδημοκράτες ή σοσιαλιστές δημοκράτες.

3.Τη μετακίνηση των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής στη ΝΔ, ως αποτέλεσμα της αλλοίωσης της δημοκρατικής συνείδησης των ψηφοφόρων του.

4.Τη διάλυση του Κινήματος Αλλαγής, ώστε το πολιτικό σκηνικό να επαναπροσδιοριστεί με δύο βασικούς παίκτες (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ), χωρίς την «ενοχλητική» παρουσία της μόνης σοσιαλιστικής παράταξης της χώρας.

5.Και ακόμη, αν και αυτό σε πρώτο χρόνο δεν επιτευχθεί, τη διευκόλυνση κυβερνήσεων συνεργασίας ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, λόγω της αλλοίωσης του πολιτικού DNA της δημοκρατικής παράταξης και των ψηφοφόρων της, που θα αποδέχονται, αέναα, ως περίπου αυτονόητη τη δημιουργία τέτοιων κυβερνητικών συνασπισμών, λόγω του ότι δήθεν τούτο θα εκφράζει «υπεύθυνα» τη συμπόρευση «κεντρώων δυνάμεων».

Πρόκειται δηλαδή για μια, άνευ προηγουμένου, εκστρατεία πολιτικής χειραγώγησης των ελλήνων δημοκρατών, που παρέμειναν και ενδυνάμωσαν το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής μετά το 2015, το οποίο με τον αυτοδύναμο λόγο του έχει αποκτήσει ένα πολιτικό ακροατήριο εξαιρετικά ευρύτερο από τα ποσοστά που καταγράφει στις μετρήσεις και, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ενισχύσει τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στις ερχόμενες εκλογές.

Το «κεντρώο» αφήγημα της ΝΔ επιχειρεί μάλιστα να ξαναγράψει την ιστορία του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί τον κορμό του Κινήματος Αλλαγής.

Στην προσπάθειά τους αυτή, οι λεγόμενοι «κεντρώοι» χρησιμοποιούν στον πρόσφατο δημόσιο λόγο τους διάφορα επιχειρήματα, όπως ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου συγκρότησε το Κέντρο ως αυτόνομο πολιτικό φορέα ή πως μεταπολιτευτικά όλες οι μεγάλες επιλογές στη χώρα είχαν κεντρώα χαρακτηριστικά ή ότι η ΝΔ έχει πρωτίστως κοινωνικό πρόσωπο ή πως ακόμη, το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να γίνει πιο μεταρρυθμιστικό από τη ΝΔ.

Τα επιχειρήματα αυτά δεν έχουν πραγματική βάση. Διότι ο Aνδρέας Παπανδρέου δεν κληρονόμησε κανένα Κέντρο, αλλά έφτιαξε τη δικιά του πατριωτική – σοσιαλιστική παράταξη, ενάντια μάλιστα στην πολιτική του κεντρώα κληρονομιά, κάνοντας πρωτόγνωρες δομικές αλλαγές και όχι απλές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πειστικά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μεταρρυθμιστικό κόμμα, καθότι ιστορικά δεν υπάρχει ούτε μία μεταρρύθμισή της που να έχει αφήσει το θετικό αποτύπωμά της στο συλλογικό υποσυνείδητο, αντίθετα με τις μεγάλες αλλαγές του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, την εθνική συμφιλίωση, το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, τις ανεξάρτητες αρχές, τη «Διαύγεια» κ.λπ.

Εντέλει, το λεγόμενο επίσης και «πολιτικό ή ριζοσπαστικό Κέντρο» ούτε πολιτικό είναι, λόγω της υποκατάστασης κάθε ιδεολογικής αρχής του από έναν σκληρό πραγματισμό που αποθεώνει την αγορά και υποβαθμίζει την πολιτική στο επίπεδο διευκόλυνσης των εταιρικών συμφερόντων, ερήμην της κοινωνίας, ούτε είναι βέβαια ριζοσπαστικό, γιατί αποδέχεται ως αμετάβλητους τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς.

Αυτό εξάλλου αποδεικνύει και η πρόσφατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι το Κέντρο «εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο». Βολική ερμηνεία, αφού παντού στον κόσμο από την αποπολιτικοποίηση των ψηφοφόρων ευνοούνται πρωτίστως τα δεξιά κόμματα και οι οικονομικές ελίτ.

Συμπερασματικά, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με την ηγεσία και τα μέλη του πρέπει να συνεχίσει να ενσωματώνει δυνάμεις από το Κέντρο, την Ευρωπαϊκή Αριστερά και την Οικολογία και να προβάλλει τη στιβαρή σοσιαλδημοκρατική πρότασή του, ώστε να βρεθεί στην πρωτοπορία ενός κόσμου που πρέπει να αλλάξει τα πράγματα προς όφελος της κοινωνίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ