Το Ασφαλιστικό είναι το μόνο αποκούμπι των εργαζομένων και των συνταξιούχων – Του Αντ. Νικολόπουλου

Το Ασφαλιστικό είναι το μόνο αποκούμπι των εργαζομένων και των συνταξιούχων – Του Αντ. Νικολόπουλου

-Με την εμπλοκή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων δημιουργείται ένα αναξιόπιστο σύστημα απονομών, με σημαντικά κενά ασφαλείας


Του
ΑΝΤΩΝΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Γ. Γραμματέα ΠΟΣΕ ΙΚΑ


Το γεγονός ότι ψηφίστηκε τελικά από τη Βουλή η επίμαχη τροπολογία Χατζηδάκη, που επιτρέπει την εμπλοκή «πιστοποιημένων» δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι λύθηκε το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων.

Αντιθέτως, όπως ήδη έχουν εκφράσει οι εργαζόμενοι του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), μέσω των θεσμικών συνδικαλιστικών μας οργάνων, σύντομα θα αναδειχθούν τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η τροπολογία, ιδίως σε ό,τι αφορά την τήρηση των κανόνων δικαίου που το Σύνταγμα της χώρας μας ορίζει.

Ήδη, οι δύο Ομοσπονδίες που καλύπτουν τον εργασιακό χώρο του e-ΕΦΚΑ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΠΟΠΟΚΠ), σε συνεννόηση πάντα και με την ΑΔΕΔΥ, έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, ώστε με την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που πρόκειται να βγουν, κατ’ εφαρμογή των ρυθμίσεων της τροπολογίας που έχει ενσωματωθεί στον ν. 4798/24-4-2021, να οδηγήσουν την όλη υπόθεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, για να κρίνει τελικά τη συνταγματικότητα ή μη της εν λόγω τροπολογίας.

Η τροπολογία προκαλεί αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ αλλά και του συνόλου των συνταξιουχικών οργανώσεων της χώρας κατά της εμπλοκής των ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων δεν οφείλονται σε κάποια συντεχνιακή διαστροφή, δεν τροφοδοτούνται από κάποιο αντιπολιτευτικό μένος που τρέφουμε προς την κυβέρνηση. Εξαναγκαζόμαστε να αντιδράσουμε για να προασπίσουμε το δημόσιο ασφαλιστικό μας σύστημα, ο πυρήνας ύπαρξης του οποίου βάλλεται ευθέως, τη στιγμή που –παρά τα λειτουργικά προβλήματά του– είναι το μόνο αποκούμπι για εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους της χώρας μας. Ως εκ τούτου, η διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων, ιδίως σε τούτη την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο από άποψη κοινωνικών συνθηκών, είναι μια συνειδητή πράξη ευθύνης για όλους εμάς που υπηρετούμε στον εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναγνωρίζει τα τεράστια θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα που υφίστανται στον e-ΕΦΚΑ, παρ’ όλα αυτά, αντί να επιδιώξει την όσο το δυνατόν πιο άμεση επίλυσή τους, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του αυτοματοποιημένου συστήματος έκδοσης των συντάξεων «ΑΤΛΑΣ» (που αυτή η ίδια εγκαινίασε), τελικά κάνει μια ανεξήγητη παρέκκλιση, δημιουργώντας ένα εξωθεσμικό πλαίσιο έκδοσης των συντάξεων από ιδιώτες, που θα είναι εντελώς ανεξέλεγκτο και θα λειτουργεί παράλληλα με το υφιστάμενο δημόσιο σύστημα απονομών του e-ΕΦΚΑ.

Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αύξηση του δημοσιονομικού κόστους, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες, λόγω υγειονομικής κρίσεως, ενδέχεται να γονατίσει οικονομικά τον φορέα. Ο προβληματισμός μας αυτός γίνεται ακόμα πιο έντονος όταν σκεφτόμαστε ότι η σχετική δαπάνη για την πληρωμή των «πιστοποιημένων» ιδιωτών θα μπορούσε άνετα να διοχετευθεί για την τεχνολογική ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών του e-ΕΦΚΑ, ώστε να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί, για να καταφέρει να βγάλει όσο πιο γρήγορα γίνεται τις εκκρεμείς συντάξεις.

Θα καταπέσει στα δικαστήρια η τροπολογία Χατζηδάκη
Ήδη, πολλοί έγκριτοι νομικοί έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος και έχουν εκφράσει τις ισχυρές τους επιφυλάξεις για το κατά πόσο τελικά θα διασωθούν ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης οι διατάξεις της τροπολογίας Χατζηδάκη. Ακόμα και αυτή η ίδια η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, που ήταν θετική στην εμπλοκή των συναδέλφων τους στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, εξέφρασε ζωηρές επιφυλάξεις για κάποιες διατάξεις της τροπολογίας Χατζηδάκη, γι’ αυτό και ζήτησε να τροποποιηθούν, ωστόσο δεν εισακούστηκε από το υπουργείο Εργασίας.

Η τροπολογία Χατζηδάκη παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα με την εκχώρηση δυνατότητας έκδοσης διοικητικών πράξεων σε ιδιώτες και μάλιστα χωρίς την ίδια στιγμή να δημιουργείται κάποιο πλαίσιο ελέγχου νομιμότητας αυτών των πράξεων που θα εκδίδουν οι «πιστοποιημένοι» ιδιώτες. Είναι ξεκάθαρη η παραβίαση του άρθρου 8 του Συντάγματος, που δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε πολίτη να έχει τον φυσικό του δικαστή και να ζητά από αυτόν την απονομή δικαιοσύνης. Με την τροπολογία Χατζηδάκη, καθώς επιτρέπεται η έκδοση μιας συνταξιοδοτικής αποφάσεως από ιδιώτη, αυτομάτως γεννάται ζήτημα σε ποιον δικαστή θα μπορεί να προσφύγει ένας ασφαλισμένος που πιστεύει ότι έχει αδικηθεί.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ