Μαρία Καρακλιούμη στο “Π”: Η χώρα χρειάζεται εναλλακτική πρόταση

Μαρία Καρακλιούμη στο “Π”: Η χώρα χρειάζεται εναλλακτική πρόταση

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ
Πολιτικής Αναλύτριας RASS


Πριν από μία περίπου δεκαετία, όταν η χώρα χρεοκόπησε, μια μερίδα πολιτών, που δεν έβαζε το συναίσθημα οδηγό της σκέψης της, μιλούσε για την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Κάποιοι, που από χαρακτήρα έβλεπαν το ποτήρι μισογεμάτο, μιλούσαν για ευκαιρία.

Με τα Μνημόνια η χώρα θα είχε την ευκαιρία να γίνει ένα σύγχρονο κράτος, με ισχυρότερους θεσμούς, που θα εξασφάλιζε καλύτερες μέρες για τους πολίτες του. Θα διορθώνονταν στρεβλώσεις του παρελθόντος και ένας λαός με υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης και κατάρτισης, σε σχέση με το παρελθόν, θα δημιουργούσε μια νέα Ελλάδα, από ένα θλιβερό αναμφισβήτητα σημείο εκκίνησης.

Δυστυχώς, όμως, η χώρα χρεοκόπησε, αλλά δεν διορθώθηκε. Συνέχισε χωρίς αλλαγή των δομών της και αναβάθμιση των υποδομών της, στο ίδιο μοντέλο. Στην μονοκαλλιέργεια ξαπλώστρας και στην εφαρμογή του μοντέλου «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου». Με τις ενέσεις ρευστότητας από τον τουρισμό ως δεδομένο, παρά την πανδημία, που απέδειξε πως οι υπηρεσίες, ως οικονομική δραστηριότητα, είναι οι πρώτες που καταρρέουν, εμείς συνεχίζουμε χωρίς άλλη εναλλακτική πρόταση. Έτσι, το 80% του ΑΕΠ έχασε για δεύτερη φορά Πάσχα, για να παραχθεί το 20% του ΑΕΠ το καλοκαίρι.

Χωρίς να θέλω να ταράξω την ηρεμία σας, το success story της κυβέρνησης ή να χαλάσω την προσδοκία σας για ένα ωραίο ελληνικό καλοκαίρι, θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποια δεδομένα.

Σε πρόσφατη έκθεσή του, ευρωπαϊκός μεταφορικός κολοσσός προβλέπει πως η αεροπορική βιομηχανία θα συνέλθει από την Covid-19 και θα ανακάμψει το 2025. Με τη σταδιακή πρόοδο των εμβολιασμών θα επανέλθουν οι μετακινήσεις για επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς, ενώ η τουριστική κίνηση δεν θα αποκατασταθεί πριν από το 2023. Η αγορά που θα χαθεί είναι οι μετακινήσεις για επαγγελματικούς λόγους, καθώς οι εταιρείες έχουν επενδύσει σε ψηφιακά εργαλεία, ενώ οι τηλεδιασκέψεις, για παράδειγμα, με δυσκολία θα ξαναγίνουν διά ζώσης συναντήσεις.

Με όλα αυτά ως δεδομένα και στον απόηχο της συζήτησης που γίνεται και θέλει τον αιώνα που διανύουμε «αιώνα πανδημιών», μήπως η κυβέρνηση και η πολιτική τάξη της χώρας να μιλήσουν για την άλλη Ελλάδα, που θα θέλαμε να γιορτάσει με τα παιδιά μας τα 250 χρόνια από την Επανάσταση;

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ