Ελίζα Βόζεμπεργκ στο “Π”: Συνταγή ελευθερίας το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο “Π”: Συνταγή ελευθερίας το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό

Της
ΕΛΙΖΑΣ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ
Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας


Η πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας προκάλεσε σοκ στη διεθνή οικονομία, με τις περισσότερες χώρες να καταγράφουν την υψηλότερη ύφεση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, περισσότερο επλήγησαν οι κλάδοι της οικονομίας που είναι συνυφασμένοι με τις μετακινήσεις, όπως οι μεταφορές και ο τουρισμός, καθώς οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία αλλά και ο φόβος λειτούργησαν αποτρεπτικά για τον περισσότερο κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα, μετά την εξαιρετική επίδοση του 2019, με 33 εκατ. αφίξεις και 18,5 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα, έπεσε το 2020 στις 7 εκατ. αφίξεις με μόλις 4,5 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στο να κλείσει η περυσινή χρονιά με ύφεση 8,2% για την ελληνική οικονομία.

Όμως το υψηλό ποσοστό που εισφέρει ο τουρισμός στο ελληνικό ΑΕΠ καθιστά επιτακτική ανάγκη τη δυναμική ανάκαμψή του κατά την προσεχή τουριστική περίοδο, προκειμένου να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της επιστροφής της Ελλάδας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε αυτήν τη μάχη, ένα νέο μεγάλο μας όπλο θα είναι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, μια προσωπική πρωτοβουλία και πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έγινε αποδεκτή από ολόκληρη την Ευρώπη και ανοίγει τον δρόμο για πιο εύκολα και ασφαλή ταξίδια.

Το εν λόγω πιστοποιητικό θα βεβαιώνει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, έχει αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ ή έχει αποδεδειγμένα αναρρώσει από λοίμωξη Covid-19 και δεν θα υπάρχουν καραντίνα ή άλλοι περιορισμοί.

Οι τεχνικές δοκιμές έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 7 Μαΐου σε 16 κράτη-μέλη και η ψηφιακή πύλη που θα συνδέει τα εθνικά συστήματα πιστοποίησης εμβολιασμού θα είναι έτοιμη την 1η Ιουνίου.

Φέτος μπορούμε να αισθανόμαστε αισιόδοξοι γιατί η διευκόλυνση των μετακινήσεων με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, σε συνδυασμό με τους ταχείς ρυθμούς εμβολιασμών, τον χαμηλό δείκτη θετικότητας και την ενίσχυση των υποδομών υγειονομικής επιτήρησης και περίθαλψης, επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας είναι ένας ασφαλής προορισμός, σε μια περίοδο που η υγειονομική ασφάλεια θα αποτελέσει το βασικότερο κριτήριο επιλογής προορισμού διακοπών.

Στη θετική εικόνα της χώρας μας συμβάλλουν περαιτέρω τα εβδομαδιαία δωρεάν rapid tests για κάθε πολίτη, τα COVID free νησιά μας και ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό και των κατοίκων των νησιών.

Όμως, σε αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια δεν είναι όλοι παρόντες. Την ώρα που επίκειται το άνοιγμα του τουρισμού και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες ετοιμάζονται πυρετωδώς και αγωνιούν, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «δεν είναι και πολύ σοβαρό να λέμε στους τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας τη στιγμή που είμαστε σε αυτήν τη θέση όσον αφορά την πανδημία».

Η εν λόγω απαράδεκτη για τα συμφέροντα της χώρας δήλωση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, δοθέντος ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά, οργανωμένα και σκόπιμα αντιπολιτεύονται την ελληνική κυβέρνηση, προτάσσοντας το κομματικό συμφέρον έναντι του εθνικού. Συνειδητά δυσφημούν τη χώρα στις Βρυξέλλες.

Τη γραμμή ασφαλώς δίνει ο αρχηγός τους Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό ως «ανοησία», παρά το γεγονός ότι για την Ευρώπη είναι το χρήσιμο εργαλείο για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και για την Ελλάδα αποτελεί έναν κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού.

Όμως, απέναντι σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης, η κυβέρνηση προχωρά βήμα βήμα και με τη μέγιστη προσοχή στο άνοιγμα του κλάδου της φιλοξενίας, του τουρισμού, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης και ιδιώτης επενδυτής της χώρας.

Όλα δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε μια παρατεταμένη τουριστική περίοδο, καθώς το διεθνές ενδιαφέρον για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού είναι μεγάλο και μαζικά τουριστικά ρεύματα αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι τον Οκτώβριο, αφού όσο περνά ο καιρός τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα εμβολιάζονται και θα αισθάνονται ασφαλείς για να κανονίσουν τις διακοπές τους.

Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό brand name στη διεθνή τουριστική αγορά, έχει παγιώσει ένα προφίλ ασφαλούς προορισμού με αφορμή την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και με πρόσθετο όπλο το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό ετοιμάζεται να ξανακερδίσει το μεγάλο και κρίσιμο στοίχημα του τουρισμού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ