Γ. Πατούλης στο “Π”: Η Αττική ρίχνεται στη μάχη των ανισοτήτων για την επιβίωση στη μετά Covid εποχή

Γ. Πατούλης στο “Π”: Η Αττική ρίχνεται στη μάχη των ανισοτήτων για την επιβίωση στη μετά Covid εποχή

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΟΥΛΗ
Περιφερειάρχη Αττικής


Δεκαπέντε μήνες αγωνίας, θανάτων, φόβου και αβεβαιότητας είναι το βίωμα των λαών του κόσμου από τη φοβερή πανδημία, που εξακολουθεί να ανατρέπει κάθε έννοια κανονικότητας στην κοινωνία και την ίδια τη ζωή. Η Ελλάδα υπέστη την υγειονομική κοσμοϊστορική λαίλαπα όντας ήδη εξουθενωμένη από την πολυετή οικονομική κρίση που είχε προηγηθεί και αυτό μεγάλωσε τις ανισότητες που ούτως ή άλλως η πανδημία δημιουργεί.

Ανισότητες στην περίθαλψη, στην ευκαιρία για τη ζωή, στην οικονομία και την εργασία, ανισότητες και στην πρόληψη αλλά και ατομική προστασία, όπως και στην ψυχολογική υποστήριξη, που μεγάλο μέρος του πληθυσμού χρειάζεται πλέον για την επιβίωση στην Covid και μετά Covid εποχή.

Στην καρδιά της πολιτικής μας στην Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη ημέρα της κρίσης βρίσκεται η αντιμετώπιση των ανισοτήτων και η εξασφάλιση περισσότερων ευκαιριών για τη διάσωση της ζωής στους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Σταθήκαμε δίπλα στους ανήμπορους, στους μοναχικούς και τους πιο αδύναμους οικονομικά και επιδιώξαμε να ακούμε και να απαντάμε κάθε λεπτό στην αγωνία και στην έκκληση για βοήθεια όσων μας χρειάστηκαν μέσα από την δημιουργία του Συντονιστικού Κέντρου Περιφέρειας Αττικής και ΙΣΑ και του τηλεφωνικού κέντρου 1110, το οποίο παρέχει από την πρώτη ημέρα ψυχολογική, ιατρική και κοινωνική βοήθεια σε όλο το λεκανοπέδιο. Με 170 εθελοντές ιατρούς, ψυχολόγους κοινωνικούς λειτουργούς και με τις Κινητές Μονάδες «Βοήθειας στο Σπίτι» προστρέξαμε εμείς στους πολίτες που δεν είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, σε διαγνωστικά τεστ ή σε μέσα διαβίωσης και στηρίξαμε ασθενείς, ευπαθή νοικοκυριά και χιλιάδες συμπολίτες μας που χρειάστηκαν ιατρικές οδηγίες και εξ αποστάσεως καθοδήγηση για τον κορονοϊό, όντας σε lockdown ή σε κατ’ οίκον απομόνωση.

Στο κομμάτι αυτό διαπιστώνουμε ότι οι ανάγκες σήμερα διαρκώς διογκώνονται σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία του πληθυσμού στη μετά Covid εποχή. Είναι χιλιάδες οι οικογένειες που φέρουν το τραύμα της απώλειας ενός ή περισσότερων θανάτων στο σπίτι και πενθούν τους ανθρώπους που έχασαν από τον κορονοϊό, οι περισσότεροι από τους οποίους έφυγαν μόνοι, στον εφιάλτη της εντατικής και των νοσοκομείων, απ’ όπου δεν ξαναγύρισαν. Είναι μεγάλη, ήδη, η ψυχική επιβάρυνση όσων νόσησαν και επέζησαν, όπως αναφέρουν διεθνώς οι ειδικοί αλλά και οι δικοί μας ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί που στελεχώνουν το 1110 και αντιμετωπίζουν καθημερινά τις κλήσεις για ψυχική βοήθεια, οι οποίες αυξάνονται διαρκώς. Και είναι τεράστια η αγωνία για το αύριο και την οικονομική επιβίωση των ανέργων, των μικρομεσαίων και των οικονομικά ασθενέστερων, που νιώθουν την ανισότητα γι’ αυτούς να μεγιστοποιείται ακόμη πιο άνισα, στον δρόμο για μια νέα κανονικότητα, για την οποία εικάζουμε απλώς ακόμη, ως κοινωνίες, πώς θα διαμορφωθεί.

Στη λήψη των αποφάσεών μας στην Περιφέρεια Αττικής για τη διαχείριση της κρίσης τον πρώτο λόγο έχει η επιστήμη και η εμπειρογνωμοσύνη και στην υλοποίηση της πολιτικής μας η κοινωνική αλληλεγγύη και η συνοχή. Έτσι, χτίζουμε ήδη τη γέφυρα για την επομένη ημέρα, που πιστεύουμε ότι δεν αργεί να έρθει, για μια πιο υγιή, πράσινη και ανθεκτική μητροπολιτική περιφέρεια στον μεταπανδημικό κόσμο.

Στηρίξαμε ήδη 42.254 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ Αττικής και έχουμε δεσμευθεί να σταθούμε δυναμικά στα χρόνια που έρχονται στο πλευρό των πληγέντων και των οικονομικά ασθενέστερων της αγοράς, με σειρά δράσεων και οικονομικές ενισχύσεις που θα συνδράμουν στην επανεκκίνηση και βιωσιμότητά τους. Δίνουμε παράλληλα την ευκαιρία στις νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις να ανθίσουν, όπως ήδη πράττουμε μέσα από κίνητρα και διαγωνισμούς καινοτομίας που υποστηρίζουμε – και για τη διαχείριση της Covid. Επιπλέον, δίνουμε έμφαση, μέσα από το νέο ΠΕΠ Αττικής (2021 – 2027), στην έρευνα και στην καινοτομία, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη διείσδυση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, οι οποίες θα καθορίσουν τη μετά Covid εποχή. Ταυτόχρονα, η κυκλική οικονομία, η βιώσιμη αστική κινητικότητα, η εξοικονόμηση ενέργειας και η κλιματική αλλαγή αποτελούν βασικές αρχές και παραμέτρους στον σχεδιασμό των παρεμβάσεών μας.

Η κρίση έχει αποκαλύψει τη συλλογική αδυναμία μας ως κοινωνία και ειδικά στην Ελλάδα έχει υπογραμμίσει την αδυναμία της βαθιάς άνισης οικονομίας μας. Ωστόσο κατέδειξε και τη ζωτική σημασία των πολιτικών αποφάσεων για την προστασία της υγείας και των μέσων διαβίωσής μας.

Και σ’ αυτό το επίπεδο αποτελεί ευθύνη μας το να εξακολουθούμε να θυμίζουμε σήμερα ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ. Με την πανδημική του δυναμική εξακολουθεί να επιτίθεται και να απειλεί με μεταλλάξεις και απρόβλεπτη εξέλιξη, στην προσπάθειά του να υπερισχύσει των ανθρώπινων εργαλείων, που είναι το εμβόλιο και οι θεραπείες. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την επαγρύπνηση, την πιστή εφαρμογή των μέτρων και να ενισχύσουμε τη γονιδιωματική επιτήρηση του ιού, την ιχνηλάτηση και την απομόνωση, όσο παράλληλα ο εμβολιασμός προχωρά. Για να εγκαταστήσουμε την υγειονομική αξιοπιστία μας στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως προς την ορθή διαχείριση της κρίσης, γεγονός που θα αποτελέσει εχέγγυο για την πορεία του τουρισμού και της οικονομίας στα χρόνια που ακολουθούν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ