ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ 1981-2021
Σύντομα, θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη το βιβλίο των Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και Βασίλη Κολλάρου, Δρ. Ιστορίας, με τίτλο Από την Ελλάδα της Αλλαγής στην Ελλάδα της Παρακμής. Η επιλογή του τίτλου του βιβλίου, αντικατοπτρίζει το πέρασμα από την Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου (στη δεκαετία του 1980) στην Ελλάδα της τελευταίας δεκαετίας (2009 – 2020). Μέσα από τις γραμμές του βιβλίου, γίνεται προσπάθεια να κατανοηθούν καλύτερα οι λόγοι της βαθ μιαίας υποβάθμισης, δηλαδή παρακμής, της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος της χώρας τα τελευταία δέκα χρόνια.
Οι συγγραφείς, αξιοποιώντας το αδημοσίευτο αρχείο του πρώην υπουργού και ευρωβουλευτή Παναγιώτη Ρουμελιώτη, που καλύπτει χρονικά την περίοδο 1975 – 1989, φωτίζουν άγνωστες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της δεκαετίας του 1980 και όχι μόνο. Ταυτόχρονα, επικεντρώνονται στην πολιτική μορφή του Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς ο ίδιος ταυτίστηκε με την «Αλλαγή», και με ό,τι αυτή εκπροσωπούσε.
Παράλληλα, οι συγγραφείς προχωρούν σε ανάλυση και επικαιροποίηση των δυο σημαντικότερων ζητημάτων, που απασχολούν την ελληνική πολιτική ζωή από το 1981 μέχρι τις ημέρες και αυτά είναι το δημόσιο χρέος της χώρας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τα συγκεκριμένα ζητήματα προσεγγίζονται και αναλύονται υπό το πρίσμα των προφητικών λόγων του Ανδρέα Παπανδρέου.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ
To βιβλίο
Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιλέχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον ελληνικό λαό για να κάνει πράξη την «Αλλαγή», ένα πολιτικό και κοινωνικό όραµα που αντικατόπτριζε τη βαθύτερη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για εκτεταµένες αλλαγές σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτικής και οικονοµικής ζωής του τόπου. Η «Αλλαγή», ως πολιτικό πρόταγµα, δεν είχε ξανακουστεί στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία του τόπου. Εποµένως, ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε φορέας και αγγελιοφόρος ενός συνθήµατος που η υλοποίησή του προκάλεσε κοσµογονικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Είναι γεγονός ότι ορισµένοι πολιτικοί, είτε µε τον χαρισµατικό δηµόσιο λόγο τους είτε µε την ικανότητά τους να γοητεύουν τον λαό, µονοπωλούν την εποχή στην οποία ζουν, ενώ παράλληλα δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για να καταστούν πρόσωπα της Ιστορίας. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος πορεύτηκε στην πολιτική ζωή του τόπου µε γνώµονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συµφέροντος και τη βαθιά ριζωµένη αντίληψή του για πραγµατική κοινωνική δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία.
Λίγα λόγια για τους συγγραφείς
Παναγιώτης Ρουµελιώτης
Οµότιµος καθηγητής ∆ιεθνούς Πολιτικής Οικονοµίας του Παντείου Πανεπιστηµίου, πρώην υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Εµπορίου, ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη ∆ιαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια, πρόεδρος στο Σύµφωνο Σταθερότητας
για τον εκδηµοκρατισµό και τα ανθρώπινα δικαιώµατα στα Βαλκάνια του Συµβουλίου της Ευρώπης, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ∆ΝΤ και συγγραφέας.
Βασίλης Κολλάρος
Πτυχιούχος Ιστορίας του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου Θράκης, κάτοχος µεταπτυχιακού διπλώµατος στις ∆ιεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές και διδάκτορας ∆ιπλωµατικής Ιστορίας του Τµήµατος ∆ιεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστηµίου µε θέµα διατριβής «Η µειονοτική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου», υπό έκδοση από το Ίδρυµα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισµό και τη ∆ηµοκρατία και το Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Σειρά: ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ISBN 978-960-14-3650-0