Στα χνάρια της Πράσινης Βιομηχανικής πολιτικής
«Η υπεύθυνη εξόρυξη που βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας», σημείωσε ο κ. Δημ. Δημητριάδης Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold Ελλάδας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Παράλληλα, συνέδεσε τις δράσεις που γίνονται από τις επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση αυτή όχι μόνο με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και με την δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε σε μία σειρά από πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η εταιρία όπως το ολιστικό και πρωτοπόρο σύστημα διαχείρισης βιώσιμης λειτουργίας και επιχειρησιακής ανάπτυξης που εφαρμόζει (Sustainability Integrated Management System). «Κρινόμαστε και αξιολογούμαστε εσωτερικά και εξωτερικά», τόνισε. Επίσης αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης που ελέγχει την ποιότητα του αέρα, το έδαφος, τον θόρυβο, το οικοσύστημα και άλλους παράγοντες σε 400 σημεία με σχεδόν 30 σταθμούς, ενώ τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών αναρτώνται στο διαδίκτυο.
Για τον τρόπο που δεσμεύονται τα μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων μέσω του Κώδικα Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης μίλησε ο Πρόεδρός του κ. Αθανάσιος Κεφαλάς. Εξήγησε ότι με τον τρόπο αυτόν ελέγχονται μέσω δεικτών όλα τα μέλη για τις επιδόσεις τους στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό τομέα. «Η εξόρυξη είναι μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης και διευκολύνει την πράσινη ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Κεφαλάς. Σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης, υπογράμμισε ότι ο κλάδος του είναι πρωταθλητής στις καθυστερήσεις αφού ο μέσος όρος για μία άδεια είναι 750 εργάσιμες μέρες. «Είμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά ακόμα δεν έχουμε δει τις λύσεις που χρειαζόμαστε», είπε. Τέλος, ο κ. Κεφαλάς επισήμανε ότι η Ε.Ε. έχει θεσπίσει αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς και έχει δώσει και συγκεκριμένες οδηγίες αλλά κάποιες από αυτές δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα και αυτό, όπως τόνισε, αποτελεί αδικία καθώς μας φέρνει σε μειονεκτική θέση έναντι του Ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΒΙΟΧΑΛΚΟ κ. Παναγιώτης Σκιαδάς επικεντρώθηκε στο θέμα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των επιχειρήσεων που χρειάζονται πρώτες ύλες από τρίτες χώρες. Οι χώρες αυτές συχνά δεν συμβαδίζουν με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το περιβάλλον και τη μείωση του άνθρακα και αυτό δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα. «Ο βιώσιμος τρόπος λειτουργίας μίας εταιρείας σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αρκεί», συμπλήρωσε. Ο κ. Σκιαδάς αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια της ΒΙΟΧΑΛΚΟ για κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ, ενώ παρουσίασε και τους τρεις άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι επενδύσεις της εταιρείας. Πρόκειται για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τις επενδύσεις κλίμακας με εξοικονόμηση πόρων και την δυνατότητα ευελιξίας στην χρήση πρώτων υλών.
Την συζήτηση συντόνισε ο Χρήστος Κολώνας, Δημοσιογράφος στις εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα
paron.gr