Κτηματολογικά νέα: Ανάγκη για… την ανάγκη τους

Επισκεφθήκαμε το Κτηματολογικό Γραφείο Νέας Ιωνίας. Καλές όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά θα πρέπει να νικηθεί και το τέρας της γραφειοκρατίας και όσοι το ταΐζουν. Δεν νοείται το 2021, επί μήνες, τα δύο… φύλα να εξυπηρετούνται από μία κοινή τουαλέτα και να απαιτούνται δεκάδες υπογραφές για τέτοια θέματα καθημερινής υγιεινής.

Έρχονται κι άλλες βελτιώσεις

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος άνοιξε θέμα προκειμένου να εξεταστούν οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για το Κτηματολόγιο, λέγο­ντας πως η εμπειρία και οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ αποτελούν πολύτιμους συμμάχους και πως οι κατατεθειμένες προτάσεις είναι τεκμηριωμένες και θα τεθούν υπόψη στην επερχόμενη τροποποίηση του νόμου για τη λειτουργία του Κτηματολογίου.

Τα ακίνητα έχουν τη δική τους ιστορία…

Η σύνταξη του Κτηματολογίου είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η κύρωση Δασικών Χαρτών. Επιπλέον, τα ακίνητα κάθε περιοχής έχουν τη δική τους ιστορία, κάποιες αγροτικές περιοχές προήλθαν από τσιφλίκια, άλλες ακολουθούσαν το ιταλικό κτηματοκεντρικό σύστημα, ενώ στην περιφέρεια πάρα πολλά ακίνητα μεταβιβάζονταν διά λόγου.

Η Καβάλα «γράφει Ιστορία»

Γράφει ο Γιώργος Λιάλιος στην «Καθημερινή» της περασμένης Πέμπτης: «Η πρώτη περιφερειακή ενότητα στην οποία ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση γίνεται η Καβάλα, καταλαμβάνοντας τη δική της θέση στην ιστορία του Κτηματολογίου. Χρειάστηκαν 25 χρόνια και πέντε προγράμματα κτηματογράφησης για να επιτευχθεί ο στόχος, εικόνα ενδεικτική της ‘‘περιπέτειας’’ του Κτηματολογίου στην Ελλάδα».

Μισό εκατομμύριο δικαιώματα

Η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης δίνει για πρώτη φορά συνολική εικόνα για μια περιφερειακή ενότητα όσον αφορά τις ιδιοκτησίες. Στην Καβάλα καταγράφηκαν 486.463 ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Από αυτά, τα 271.627 αφορούν δικαίωμα σε γη ή σε κάποιο κτίριο (οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία), ενώ τα υπόλοιπα αφορούν έμμεσα δικαιώματα (υποθήκες, δουλείες, επικαρπίες κ.λπ.).

Νέες δράσεις επικοινωνίας

Με νέα προγράμματα ενημέρωσης και επικοινωνίας σχεδιάζει το Κτηματολόγιο να ενισχύσει τη συμμετοχή των πολιτών στη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, καθώς οι αρμόδιοι θεωρούν πως «με στοχευμένες ενέργειες για τα ιδιαίτερα ζητήματα κάθε περιοχής και ανοικτό διάλογο µε τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη, αναδόχους και στελέχη του Κτηματολογίου, θα επιταχυνθεί η κτηματογράφηση».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ