Ζαββός: Με το πρόγραμμα Ηρακλής βγαίνουμε από την κρίση, μειώσαμε κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
Για το αύριο της Ελληνικής Οικονομίας και τον ρόλο των τραπεζών συζήτησαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο Υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζα Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης. Την συζήτηση συντόνισε ο οικονομικός συντάκτης του Capital.gr, Λεωνίδας Στεργίου.
«Με πρόγραμμα Ηρακλής βγαίνουμε από τη κρίση» τόνισε ο υφυπουργός κ. Ζαββός καθώς, όπως είπε «καταφέραμε να μειώσουμε κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουμε στόχο με τον Ηρακλή 2 να τα μειώσουμε επιπλέον κατά 32 δις ευρώ και να φτάσουμε σε μονοψήφιο ποσοστό, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Αναφέρθηκε στη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο παρέχει χρηματοδότηση που πριν δεν υπήρχε καθώς, θα χρηματοδοτήσει και ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Στόχος όπως είπε, τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης να φέρουν ένα μετασχηματισμό της χώρας σε πιο βιώσιμες μορφές ανάπτυξης γιατί «η δεκαετία που διανύουμε, προσδιορίζεται από πράσινη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση, μετασχηματισμό του εργατικού δυναμικού και εξωστρέφεια».
Με την σειρά του ο κ. Καραβίας τόνισε πως πλέον στόχος είναι η «ανάπτυξη και όχι η επιβίωση» και έθεσε ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με σύνεση και ευθύνη και την στόχευσή της στην ψηφιοποίηση, σε νέες τεχνολογίες, «ένα τομέα στον οποίο επενδύουμε πάνω από 300 εκατ. ευρώ».
Αναφερόμενος στην ενέργεια σημείωσε πως η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα που βοηθάει τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τα κεφάλαια, έχουμε την εμπειρία της κρίσης. Έχουμε ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας».
Με τη σειρά του, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Sunrise» της Τράπεζα Πειραιώς που αποσκοπεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και σε ρευστότητα ικανή να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Πρόσθεσε πως η χρηματοδότηση από τις τράπεζες πρέπει να γίνει με βάση το περιβάλλον, ενώ αναφέρθηκε στα νέα εργαλεία της τράπεζας όπως η πώληση δανείων από απόσταση, κάτι που όπως σημείωσε, «δίνει τον απαιτούμενο χρόνο στους εργαζομένους της τράπεζας για να συμβουλεύσουν τους ενδιαφερόμενους». «Να μετασχηματίσουμε την οικονομία με θετικό αποτύπωμα για την κοινωνία» ανέφερε.
Ο κ. Μυλωνάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αύριο της ελληνικής κοινωνίας καθώς τόνισε πως «το εμβόλιο θα νικήσει την πανδημία, οι αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης θα οδηγήσουν το 2021 σε κατανάλωση και ο τουρισμός αναμένεται σχεδόν στο 50% σε σχέση με το 2019». Για την ελληνική οικονομία προέβλεψε ανάπτυξη 10% τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2021, «η οποία θα κλείσει στο 4,5% στο τέλος του χρόνου».
Αναφερόμενος στο ταμείο Ανάκαμψης το χαρακτήρισε «δώρο» που θα πρέπει να συνδυαστεί με αλλαγή στη δομή της οικονομίας.
«Έχουμε γερές βάσεις, γερές επιχειρήσεις, φυσικό περιβάλλον που ευνοεί την καθαρή οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη. Τώρα είναι η στιγμή, έχουμε τις βάσεις» κατέληξε.
«Το ταμείο Ανάκαμψης είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μετασχηματίσουμε τη χώρα» ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Ψάλτης. Αναφερόμενος στη σχέση κοινωνίας – τραπεζών τόνισε πως η εικόνα του «κακού» αλλάζει. «Η ταμπέλα αυτή ήταν αποτέλεσμα κακών τραπεζικών πρακτικών του παρελθόντος» ενώ για τον επανακαθορισμό της σχέσης με τους πελάτες σημείωσε πως μελέτες δείχνουν ότι οι πολίτες πιστεύουν «στον εκσυγχρονισμό, βλέπουν τις τράπεζες ως φορέα αλλαγής. Οι τράπεζες μπορούν να πάνε τόσο γρήγορά όσο προχωρά όλο αυτό; Εκεί στοχεύουμε» κατέληξε.
paron.gr