Νέα νύχτα τρόμου σε Γάζα και Ισραήλ

Νέα νύχτα τρόμου σε Γάζα και Ισραήλ

Άλλη μια νύχτα τρόμου στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη. Εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον ισραηλινών πόλεων. Κάποιες πετυχαίνουν το στόχο τους, άλλες αναχαιτίζονται από την ισραηλινή αεράμυνα, ενώ το Ισραήλ απαντά με αεροπορικές επιθέσεις. Δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κι εκατοντάδες τραυματίζονται στις πιο βίαιες ισραηλο-παλαιστινιακές συγκρούσεις από το 2014. Νωρίτερα, ένα 6χρονο αγόρι σκοτώθηκε στην πόλη Σντερότ από ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα.

Kάτοικοι του Τελ Αβίβ τρέχουν να βρουν καταφύγιο καθώς οι σειρήνες τους προειδοποιούν για επικείμενη επίθεση. Πάνω από 100 ρουκέτες έπληξαν την πόλη σε απάντηση για το βομβαρδισμό ενός πολυώροφου κτιρίου στη Γάζα.

Η βία μεταφέρεται στους δρόμους των ισραηλινών πόλεων όπου συνυπάρχουν Εβραίοι και Άραβο-ισραηλινοί. H πόλη Λοντ κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με το δήμαρχο να μιλά για εμφύλιο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Στην Ιερουσαλήμ, το τέμενος Αλ Άκτσα μετατρέπεται για άλλη μια φορά σε πεδίο μάχης μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και ισραηλινών αστυνομικών.

Βίαια επεισόδια ξεσπούν και στη Δ. Όχθη, με συγκρούσεις στη Ραμάλα και στη Βηθλεέμ.

O επικεφαλής της Χαμάς δηλώνει ότι οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι για όλα, και για κλιμάκωση αλλά, υπό κάποιες συνθήκες, και για εκεχειρία.

«Αν θέλουν κλιμάκωση, η παλαιστινιακή αντίσταση είναι έτοιμη, αν θέλουν να σταματήσουν, η αντίσταση είναι έτοιμη, αυτό είναι το μήνυμα που στείλαμε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», τονίζει ο Ισμαήλ Χανίγιε.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας διαμηνύει ότι τα πλήγματα εναντίον στελεχών και δομών της Χαμάς θα συνεχιστούν.

«Εργοστάσια, σήραγγες, κτίρια που χρησιμοποιούν οι επικεφαλής των παλαιστινιακών οργανώσεων καταρρέουν σε όλη τη Γάζα και θα συνεχίσουν να καταρρέουν. Υπάρχουν πολλοί στόχοι ακόμη, αυτή είναι μόνο οι αρχή», δηλώνει ο Μπένι Γκαντζ.

Η επόμενη ημέρα αποκαλύπτει το μέγεθος των καταστροφών: βομβαρδισμένες πόλεις, άνθρωποι μέσα στα συντρίμμια με τα παιδιά τους αγκαλιά ενώ οι εκρήξεις συνεχίζονται.

Στις κηδείες των νεκρών Παλαιστινίνων, ο πόνος και η οργή ξεχειλίζουν, ενώ παντού ηχούν συνθήματα εκδίκησης.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διεθνής διπλωματικός μαραθώνιος για μια κατάπαυση του πυρός. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον απευθύνουν έκκληση για αποκλιμάκωση ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επικοινωνία με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους και με την παλαιστινιακή ηγεσία.

«Η απώλεια ζωών, Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είναι κάτι που μας θλίβει βαθιά. Απευθύνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση για να μπει ένα τέλος σ’ αυτή την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Όπως γνωρίζετε υπήρξαμε ξεκάθαροι στο ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Συγχρόνως οι αναφορές για θανάτους αμάχων πολιτών είναι κάτι που μας θλίβει και θέλουμε να σταματήσει», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κλιμάκωση της βίας τόσο στα Ιεροσόλυμα όσο και στην Γάζα θα πρέπει να σταματήσει. […] Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει και στο παρελθόν αναφορικά με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζει ότι η επίλυση της διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη βάση της λύσης των δύο κρατών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνολική ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Οργή κατά του Ισραήλ – Αψηφούν το λοκντάουν διαδηλωτές στην Τουρκία

Με τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη αψήφισαν την απαγόρευση κυκλοφορίας καλώντας το Ισραήλ, να φύγει από την Παλαιστίνη.

Αποδυναμωμένος στο εσωτερικό της χώρας του και απομονωμένος στο εξωτερικό ο Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και να οικειοποιηθεί την ιδιότητα του υπερασπιστή των μουσουλμάνων όλου του κόσμου.

Και ο υφυπουργός Εξωτερικών του, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που μόλις πριν λίγες μέρες είχε προκαλέσει κατά την επίσκεψή του στην Θράκη, ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter ένα βίντεο από το 2017 που απαγγέλει ποίημα για την Ιερουσαλήμ με φωτογραφίες από τότε που η πόλη ήταν υπό Οθωμανική κατοχή.

Εν μέσω του μπαράζ επικοινωνιών με ηγέτες μουσουλμανικών κρατών, ο Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες απηύθυναν έκκληση σε Χαμάς και Ισραήλ για αποκλιμάκωση.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας και τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να διδάξει ένα αποτρεπτικό μάθημα στο Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης την αποστολή διεθνών ειρηνευτών στην περιοχή προκειμένου να προστατεύσουν τους Παλαιστινίους, μια πρόταση που έχει κάνει από το 2018.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε μία προσπάθεια ανοίγματος στην Σαουδική Αραβία, για πολλούς κέντρο του μουσουλμανικού κόσμου, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών ταξίδεψε στο Ριάντ για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, και ενώ η χώρα του έχει ανάγκη νέες οικονομικές συνεργασίες.

Και ενώ διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ πραγματοποίησαν τούρκοι σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής της επικοινωνιακής ομάδας της τουρκικής κυβέρνησης Φαχρετίν Αλτούν εξαπέλυσε επίθεση κατά του Λευκού Οίκου για την δήλωσή ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Έλληνες στα καταφύγια του Τελ Αβίβ

Η νύχτα των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους βρήκε πολλούς Έλληνες στα καταφύγια. Όπως τον Νίκο Καψάλη, πολιτικό μηχανικό ο οποίος ζει με την οικογένειά του τους τελευταίους μήνες στο Τελ Αβίβ.

Και ενώ σειρήνες ηχούσαν στην πόλη που βομβαρδιζόταν αγώνας μπάσκετ διεκόπη στο Τελ αβιβ. Οι παίκτες φοβισμένοι ξάπλωσαν στο παρκέ για να προστατεύσουν τις ζωές τους.

Ένταση σημειώθηκε έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Ψυχικό μεταξύ αστυνομικών και Παλαιστίνιων διαδηλωτών και μέλη οργανώσεων, μετά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή+φωτο: ΕΡΤ1


Σχολιάστε εδώ