Λεφτόδεντρα ξεφύτρωσαν στο Μέγαρο Μαξίμου

Λεφτόδεντρα ξεφύτρωσαν στο Μέγαρο Μαξίμου

-Μοιράζει λεφτά ο Μητσοτάκης
-Βάζει κουστούμι υπουργού και περιοδεύει στη χώρα

Περίοδο μεγάλης ανθοφορίας διανύουν τα… λεφτόδεντρα του Μεγάρου Μαξίμου. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια σταθερή κλιμάκωση των κυβερνητικών εξαγγελιών –ενίοτε και διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού– με ευνοϊκά μέτρα και παροχές που, σε μεγάλο βαθμό, παραπέμπουν σε… προεκλογική περίοδο.

Και αυτά πέρα κι έξω από τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία. Το… πακέτο έχει απ’ όλα: Ρυθμίσεις δανείων, μειώσεις φόρων, οικονομικές, διευκολύνσεις, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.ά., που στόχο έχουν την ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Απώτερος σκοπός να αμβλυνθεί η δυσαρέσκεια που υπάρχει σε σημαντική μερίδα πολιτών λόγω των βαρύτατων συνεπειών που έχει προκαλέσει σε πολλά επίπεδα η πανδημία. Θέλοντας να δώσει έμφαση στις κυβερνητικές εξαγγελίες, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης στα μέσα της εβδομάδας ανακοίνωσε πακέτο φοροελαφρύνσεων: Μείωση προκαταβολής φόρου από το 100% στο 55%, μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από 24% στο 22%, μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022 κ.ά. Μέτρα που σε ετήσια βάση θα έχουν κόστος γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει και πρόκειται να εξαγγείλει νέο πακέτο μέτρο για τη στήριξη νοικοκυριών – επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση αυτήν τη φορά στον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος προέβλεπε ποσό της τάξης των 7,5 δισ. για τα μέτρα στήριξης η κυβέρνηση έχει διπλασιάσει το ποσό, ανεβάζοντάς το στα 14 δισ. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει για όσο χρειάζεται ακόμη νοικοκυριά κι επιχειρήσεις χωρίς να υπάρξουν προβλήματα στα δημόσια οικονομικά.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα καθώς επίσης και οι πρωτοβουλίες (περιοδείες κ.ά.) του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν μπει στο μικροσκόπιο των κομμάτων της α­ντιπολίτευσης. Προσπαθούν να διαγνώσουν αν οι κινήσεις αυτές υπάρχει περίπτωση να οδηγήσουν σε… πρόωρες εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο.

O πρωθυπουργός πήγε μέχρι την Κόρινθο και ασκώντας χρέη υπουργού Υποδομών επιθεώρησε τα έργα αποκατάστασης της Διώρυγας του Ισθμού, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε περιοχές (Σπαθοβούνι) όπου η κακοκαιρία (παγετός) προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Έσπευσε μάλιστα ως… σκιώδης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να διαβεβαιώσει τους αγρότες ότι θα αποζημιωθούν πλήρως και άμεσα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν εκτός πραγματικότητας τις εκτιμήσεις ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού έχουν προεκλογικό περιεχόμενο. Τονίζουν ότι ισχύει η δήλωση που έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Τέλος, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη στήριξη (ενίσχυση) των πολιτών και των επιχειρήσεων και ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις επισκέψεις στην περιφέρεια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ