Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Προκλητική επίσκεψη στη Θράκη για επικοινωνιακή εκμετάλλευση

Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Προκλητική επίσκεψη στη Θράκη για επικοινωνιακή εκμετάλλευση

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Όταν ένας πολιτικός από τη γειτονική Τουρκία ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, αμέσως μόλις φτάνει στη Θεσσαλονίκη ιδιωτικά, ανακαλύπτει… τουρκική κοινότητα, τότε έρχεται για να προκαλέσει.

Το tweet του εκπροσώπου της χώρας του… «Εξπρές του Μεσονυχτίου» ήταν τόσο προβλέψιμο, που η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν ολιγόλογη και σχεδόν έτοιμη.

«Συναντήθηκα με εκπροσώπους της ‘‘τουρκικής κοινότητας Θεσσαλονίκης’’! Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα», είπε και προκάλεσε μειδιάματα.

Ο φιλόδοξος νεαρός πολιτικός, με πρόσβαση στο περιβάλλον της συζύγου του Ταγίπ Ερντογάν, Εμινέ, ανακάλυψε ακόμα και «τουρκική κοινότητα Θεσσαλονίκης», όπως και τον Μάρτιο του 2020, όταν στον Έβρο αποτράπηκε η απόπειρα βίαιης μαζικής εισβολής χιλιάδων μεταναστών, καθοδηγούμενων από το τουρκικό καθεστώς, είχε μιλήσει για «νέο… Άουσβιτς».

Η επόμενη παράσταση για έναν ρόλο δόθηκε στον υπαίθριο χώρο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Για αυτήν έλαβαν πρόσκληση μόνο οι ανταποκριτές του τουρκικού εθνικού δικτύου TRT, του κρατικού πρακτορείου Anadolu και των μειονοτικών ΜΜΕ της Θράκης. Σε κανένα ελληνικό Μέσο της περιοχής ή πανελλαδικό δεν επετράπη να παρακολουθήσει τη συνέντευξη Τύπου του τούρκου αξιωματούχου, που ολοκληρώθηκε σε μόλις ένα τέταρτο.

Αρχικά ο Κιράν μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου στους –όπως είπε– «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και στη συνέχεια, κουνώντας το δάχτυλο στην Ελλάδα, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας.

Ο ίδιος κατηγόρησε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών της μειονότητας με διάφορα προσχήματα, που επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις», τονίζοντας πως βρέθηκε στην Κομοτηνή «για να ακούσει τα προβλήματα των ‘‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’’», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των μειονοτικών σχολείων, που όμως κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών, και στην εκλογή σχολικών επιτροπών, που όμως έχουν μπει στον πάγο λόγω της πανδημίας, λες και τα ελληνικά σχολεία λειτουργούν…

Αποκορύφωμα του ανιστόρητου θράσους του τούρκου υφυπουργού ήταν ο ισχυρισμός πως «η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης», καλώντας τη χώρα μας να πράξει το ίδιο, όταν τόσο στην Πόλη όσο και σε Ίμβρο και Τένεδο ο έμμεσος διωγμός του ελληνικού στοιχείου είναι δεδομένος από χρόνια.

Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μέτε και παράγοντες της μειονότητας, παρουσία του τούρκου προξένου Μουράτ Ομέρογλου, οι συζητήσεις ήταν πάντα χαμηλόφωνες…

Ανάμεσα στις υποσχέσεις που έδωσε ήταν και αυτές της ικανοποίησης των πληρωμών μειονοτικών για διάφορες αιτίες που έχουν σχέση με τον… πολιτισμό.

Ο Κιράν συμμετείχε σε γεύμα ιφτάρ που παρατέθηκε προς τιμήν του και στο οποίο έδωσαν το «παρών» ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, οι βουλευτές Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν, ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο δήμαρχος Αρριανών Αχμέτ Ριτβάν, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου καθώς και οι ψευδομουφτήδες της περιοχής.

Η επίσκεψη στην υπερσύγχρονη μονάδας διαλογής και συσκευασίας κερασιού, στο χωριό Δύμη Ροδόπης, του γνωστού επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ, γιου του Αχμέτ Σαδίκ, ήταν σχεδόν… θεσμική και αφορούσε την επιβράβευση της επιχειρηματικότητας των ανθρώπων της μειονότητας.

Η αγωνία των τούρκων κρατικών δημοσιογράφων, που έτρεχαν να μεταδώσουν τις εικόνες στην Τουρκία, ήταν ενδεικτική του γιατί έγινε η επίσκεψη.

Οι ελληνικές αρχές αρχειοθέτησαν το διήμερο για να το επαναφέρουν σχεδόν πανομοιότυπο στην όποια επόμενη επίσκεψη.

Χρόνια τώρα το ίδιο βιολί…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ