Τα οικονομικά «ερείπια» της πανδημίας

Τα οικονομικά «ερείπια» της πανδημίας

Ένας στους δύο ανθρώπους παγκοσμίως είδε τα εισοδήματά του να εξαφανίζονται ή να μειώνονται εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ οι άνθρωποι σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα έχουν πληγεί περισσότερο από απώλειες θέσεων εργασίας ή περικοπές των ωρών εργασίας, σύμφωνα με έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Gallup, που έχει έδρα στις ΗΠΑ, η οποία έγινε σε δείγμα 300.000 ανθρώπων σε 117 χώρες, έδειξε ότι οι μισοί από αυτούς που έχουν δουλειά κέρδισαν λιγότερα χρήματα λόγω των διακοπών της εργασίας τους που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19, δηλαδή 1,6 δισεκατομμύριο ενήλικες παγκοσμίως.

«Παγκόσμια τα ποσοστά αυτά κυμαίνονται από ένα υψηλό 76% στην Ταϊλάνδη μέχρι ένα χαμηλό 10% στην Ελβετία», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι ερευνητές.

Στη Βολιβία, στη Μιανμάρ, στην Κένυα, στην Ουγκάντα, στην Ινδονησία, στην Ονδούρα και στον Ισημερινό ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% από αυτούς που ρωτήθηκαν δήλωσε ότι έβγαλε λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι πριν από την πανδημία. Στις ΗΠΑ το ποσοστό ανέρχεται σε 34%.

Η κρίση της COVID-19 έχει πλήξει τους εργαζομένους σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα όμως τις γυναίκες, οι οποίες υπερεκπροσωπούνται σε χαμηλά αμειβόμενες, επισφαλείς εργασίες, όπως το λιανεμπόριο, οι υπηρεσίες τροφίμων και ο τουρισμός.

Άλλη έρευνα της διεθνούς οργάνωσης Oxfam που δόθηκε στη δημοσιότητα έδειξε ότι η πανδημία προκάλεσε στις γυναίκες παγκοσμίως απώλεια εισοδήματος 800 δισ. δολαρίων.

Η έρευνα του Gallup έδειξε επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι σταμάτησαν προσωρινά να εργάζονται στη δουλειά ή την επιχείρησή τους, δηλαδή περίπου 1,7 δισεκατομμύριο ενήλικες παγκόσμια.

Σε 57 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Ζιμπάμπουε, οι Φιλιππίνες, η Κένυα, το Μπανγκλαντές και το Ελ Σαλβαδόρ, ποσοστό μεγαλύτερο από το 65% από αυτούς που ρωτήθηκαν στην έρευνα δήλωσε ότι σταμάτησε να εργάζεται για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι χώρες στις οποίες οι άνθρωποι ήταν λιγότερο πιθανό να πουν ότι σταμάτησαν να δουλεύουν ήταν κυρίως ανεπτυγμένες, υψηλού εισοδήματος χώρες.

Λιγότεροι από ένας στους δέκα από αυτούς που είχαν δουλειά στην Αυστρία, στην Ελβετία και στη Γερμανία απάντησαν ότι σταμάτησαν να εργάζονται προσωρινά. Στις ΗΠΑ το ποσοστό ανερχόταν σε 39%, σύμφωνα με την έρευνα.

Η δημοσκόπηση αυτή έδειξε επίσης ότι ένας στους τρεις έχασε τη δουλειά του ή την επιχείρησή του λόγω της πανδημίας, δηλαδή λίγο πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως.

Οι αριθμοί διαφέρουν επίσης μεταξύ των κρατών, με χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, όπως οι Φιλιππίνες, η Κένυα και η Ζιμπά­μπουε, να δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% των ερωτηθέντων έχασε τη δουλειά του ή την επιχείρηση, σε σύγκριση με ένα 3% στην Ελβετία και ένα 13% στις ΗΠΑ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: in.gr


Σχολιάστε εδώ