Ψηφιακή παράταση για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας

Ψηφιακή παράταση για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας

Να συνεχιστεί ηλεκτρονικά η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο μέχρι να αρχίσει το στάδιο της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων στις περιοχές που έχουν τεθεί υπό κτηματογράφηση και έχει λήξει η σχετική προθεσμία εξετάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και σταδιακά αρχίζουν και οι αναρτήσεις των πρώτων στοιχείων των δικαιωμάτων που δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες.

Υπολείπεται περίπου ένα 25% κατά μέσο όρο, για το οποίο ακόμα δεν έχει γίνει δήλωση ιδιοκτησίας, το οποίο όμως θα μπορεί να δηλωθεί χωρίς πρόστιμο μέχρι τον Οκτώβριο.

Παράλληλα εξετάζονται μέτρα για να αναζωπυρωθεί η συμμετοχή των ιδιοκτητών και να δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, καθώς λόγω ιδιοκτησιακών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων αλλά και των δυσκολιών που προκάλεσαν οι συνθήκες της πανδημίας σημειώθηκε κάμψη στην πορεία κτηματογράφησης, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά µόνο το 33% έχει ήδη ολοκληρωθεί και λειτουργεί.

Στις περιοχές της χώρας που ξεκίνησε η κτηματογράφηση και εξέπνευσαν οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας «τρέχει» σιωπηρή παράταση, καθώς δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, η νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρυσι και προβλέπει την επιβολή κλιμακωτών προστίμων ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης και της αξίας του ακινήτου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ