Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας της
Η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανοίγοντας τις εργασίες του έκτου Φόρουμ των Δελφών, το οποίο γίνεται υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ανέφερε πως η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, καθώς το πρόγραμμα των εμβολιασμών προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς.
Όπως σημείωσε η ΠτΔ, η ίδρυση του ελληνικού κράτους σήμανε την επιστροφή της Ελλάδας στην Ευρώπη που τη θεωρούσε πάντα ως κοιτίδα πολιτισμού. Η έμπνευση του ελληνικού Συντάγματος, πρόσθεσε, προέρχεται από τη Γαλλική Επανάσταση και την Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Παράλληλα υπογράμμισε πως η ελληνική επανάσταση ενέπνευσε το κίνημα ελευθερίας στην Ευρώπη. Ο αγώνας των Ελλήνων συγκίνησε πολλούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Συνέδεσε την Ελλάδα με μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία συγκρότησης κρατών και φιλελεύθερων πολιτικών. Η εθνική ολοκλήρωση έλαβε χώρα το 1947 με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων.
Αναφερόμενη στον σύγχρονη ιστορία της χώρας, η ΠτΔ τόνισε πώς από το 1974 η Ελλάδα σφράγισε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Φέτος, εκτός από την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση η χώρα μας γιορτάζει και τα 40 χρόνια που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σύγχρονο αφήγημα της Ελλάδας είναι πως ένα έθνος μπορεί να είναι προσηλωμένο στη διεθνή νομιμότητα και την ειρήνη. Τώρα, η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στην μετά–πανδημία εποχή, προχωρώντας, στη μετεξέλιξη της οικονομίας με την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση και τις νέες επενδύσεις, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.
Η Α.Ε. Πρόεδρος της Εσθονίας, Kersti Kaljulaid ανέφερε πως και η Εσθονία φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Δημοκρατίας της, η οποία, όπως και η Ελλάδα, προήλθε μέσω ένοπλου αγώνα, προσθέτοντας πως η γέννηση της Δημοκρατίας οφείλεται στην Ελλάδα.
Αναφερόμενη στην ψηφιακή μετάβαση, τόνισε πως βασικό ρόλο διαδραματίζει η πολιτική ηγεσία που έχει τη δυνατότητα να αλλάζει τις κοινωνίες. Παράλληλα, πρόσθεσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να καταλάβουν πως οι πολίτες λειτουργούν online και πρέπει να προχωρήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ο οποίος πλέον αποτελεί υποχρέωση. «Η Ε.Ε. έχει τα προβλήματα της, αλλά προχωράει και εξελίσσεται και μεγαλώνει το αποτύπωμα της στο παγκόσμια γεωπολιτικό σκηνικό» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Η Α.Ε. Πρόεδρος της Σλοβακίας, Zuzana Caputova ανέφερε πως η επέτειος από τα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους σηματοδοτεί τη δημιουργία του δημοκρατικού ιδεώδους. Η Πρόεδρος της Σλοβακίας τόνισε πως η πανδημία δημιούργησε ριζικές αλλαγές, ωστόσο έδειξε πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά όταν είμαστε ενωμένοι. Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες μας εκτός της πανδημίας, είναι παρά πολλές και είναι απαραίτητο κυβερνήσεις και κοινωνίες να προχωρήσουν συντεταγμένα.
Πρόσθεσε πως είναι απαραίτητες οι επενδύσεις στην καινοτομία, κάτι που αποδείχθηκε από την ταχύτατη δημιουργίας των εμβολίων κατά του Covid 19 .
O Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε πως το φόρουμ αποτελεί βιτρίνα εξωστρέφειας της ευρωπαϊκής Ελλάδας στον κόσμο. Η νέα Ελλάδα γεννήθηκε όχι γιατί το πίστεψαν μόνο οι Έλληνες, αλλά και γιατί οι Ευρωπαίοι ήθελαν η Ελλάδα να είναι το πρώτο δυτικό έθνος που θα προέβαλε από τη δύση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πριν από 40 χρόνια, η Ελλάδα έγινε το 10ο μέλος της ΕΕ. Από ένα κράτος με ευάλωτους θεσμούς, χρεοκοπίες, τα 40 τελευταία χρόνια αποτελούν για τη χώρα μας την μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης ευμάρειας και σταθερότητας. Η Ελλάδα κατάφερε να αντέξει τόσο την οικονομική κρίση αλλά και την κρίση του μεταναστευτικού.
Ο κ. Σχοινάς τόνισε πως προτεραιότητες της Ευρώπης είναι η θωράκιση της δημόσιας υγείας και της οικονομίας, έτσι ώστε η ευρωπαϊκή οικογένεια να εξέλθει πιο δυνατή στην μετά πανδημία εποχή.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, ανέφερε πως η Ελλάδα αλλάζει και εξέρχεται πιο δυνατή μετά την πανδημία για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις. Κατάφερε να αντέξει και να ανταπεξέλθει στα δεινά που προκάλεσε το πανδημικό κύμα με την αλληλεγγύη όλων των πολιτών, οι οποίοι έβαλαν πάνω από όλα το δημόσιο καλό.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Greece 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στην ομιλία της τόνισε πως η φετινή επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση αποτελεί ορόσημο και χρειάζεται ψύχραιμη αξιολόγηση των 200 ετών μακριά από σύνδρομα ναρκισσισμού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Με εφόδια την αυτογνωσία να χαρτογραφήσουμε και τις ευκαιρίες και τις δυσκολίες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μέλλον.
Όπως ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον και να σχεδιάσουμε το αύριο. «Η Ελλάδα εισέρχεται τολμηρά στον τρίτο αιώνας της σύγχρονης ιστορίας της» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Συμεών Τσομώκος, Πρόεδρος του Delphi Economic Forum, ανέφερε πως η πανδημία άλλαξε τα σχέδια και το έκτο Φόρουμ των Δελφών, που είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης και λαμβάνει χώρα στο Ζάππειο, με έξι ημέρες γεμάτες με συνεντεύξεις, διαλόγους, αναζήτηση στις εξελίξεις στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό, μετά την πανδημία που άλλαξε όλα τα δεδομένα και δημιούργησε νέες προκλήσεις.
Κλείνοντας ο κ. Τσομώκος έδωσε ραντεβού στους Δελφούς για το έβδομο Φόρουμ για το 2022 από 6-9 Απριλίου.
Η ιστορικός Margaret Mac Milan τόνισε πως η ιστορία μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το παρελθόν και να προετοιμαστούμε καλύτερα για τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
Δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο, η ειρήνη είναι κάτι που χτίζεται κάθε ημέρα, και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τα κράτη και τους πολίτες. Η κανονικότητα είναι πλέον πολύ εύθραυστη, καθώς εκτός της πανδημίας ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ σημαντικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, κοινωνικές αναταραχές, γεωπολιτικές αναταραχές, λαϊκίστικα κινήματα, λαϊκιστές πολιτικούς. Μεγαλώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα κράτη, υπάρχουν πολλά θερμά επεισόδια, από τα οποία μπορεί να προκύψει μια μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση, όπως στο μέτωπο της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ενώ πολύ επικίνδυνη είναι και η ένταση στα στενά της Ταϊβάν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
H Πρύτανης και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Ελένη Αρβελέρ τόνισε πως η πανδημία μας στέρησε το βασικό του πολιτισμού, τη συλλογικότητα, αλλά μας έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο, να βρούμε την εμβάθυνση της σκέψης αλλά και των πραγμάτων. Μπορέσαμε να καταλάβουνε ότι η τέχνη δεν είναι μόνο μια επιφανειακή επαφή. Ο χρόνος που βρήκαμε ήταν χρόνος αυτογνωσίας, πράγμα που μας κάνει καλύτερους. Παράλληλα η Ελένη Αρβελέρ πρόσθεσε πως η πανδημία μας έδωσε ένα ακόμη όπλο τη μάθηση για τεχνολογία. Όπως η τηλεκπαίδευση αποτελεί ένα νέο όπλο πολιτισμού.
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco, Βραβείο Νέλσον Μαντέλα έτους 2020 των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε πως η πανδημία αποτέλεσε ένα ισχυρό crash test και δημιούργησε πολλές ανισότητες, ωστόσο πρέπει να δώσουμε βάση στις αξίες και τα ιδανικά που μας κρατάνε ενωμένους σαν κοινωνία και να προχωρήσουμε συλλογικά και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Όπως είπε η κ. Βαρδινογιάννη, η Ελλάδα πρωτοστατεί στον πολιτισμό και αποτελεί παρακαταθήκη για τον παγκόσμιο διάλογο και τη συνεργασία.
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Φόρουμ καθώς και τους 1000 και πλέον επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr/register