Μητσοτάκης: Ισπανία και Ελλάδα ενδιαφέρονται για τη νομιμότητα στην κοινή μας θάλασσα
Ισπανία και Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχουν καταθέσει Εθνικά Σχέδια στο Ταμείο Ανάκαμψης και προσδοκούν ότι θα εγκριθούν από τα πρώτα μέσα στον Ιούνιο τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ.
Όμως η οικονομική ευημερία προϋποθέτει και ασφάλεια υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος είπε ότι γι’ αυτό και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά με τον Ισπανό ομολόγό του για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο.
«Ως μεσογειακή χώρα και η Ισπανία όπως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την απεμπλοκή της Λιβύης από ξένους στρατούς καθώς και για τη νομιμότητα στην κοινή μας θάλασσα. Και ως ευρωπαίος εταίρος έχει φυσικά λόγο όταν μια υποψήφια χώρα παραβιάζει τα δικαιώματα άλλων μελών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, και ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ απορρίπτει προκλήσεις σαν της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο».
«Η ελληνική θέση είναι πλέον απολύτως σαφής και κατανοητή: κάθε ένταση σταματά μόνο όταν σταματούν και οι συμπεριφορές που την προκαλούν. Και κάθε συζήτηση έχει πλαίσιο, αυτό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Είναι στο χέρι των γειτόνων μας να συμβαδίσουν».
«Τις δύο χώρες τις συνδέουν πολλά. Η ιστορία, η Μεσόγειος, όσο και η πίστη στο διεθνές δίκαιο και στη σύγχρονη, ανοικτή Δημοκρατία» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι: «ιδιαίτερα μας απασχόλησε η επόμενη ημέρα της πανδημίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα προωθείται το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό. Είναι μια επιλογή που προσωπικά είχα εισηγηθεί και τη στήριξε αμέσως η Ισπανία. Αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού».
Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας ο πρωθυπουργός είπε ότι «η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών των εμβολίων μπορεί να είναι ένα μέρος μόνο της λύσης, αλλά είναι μια πολύ σημαντική διάσταση του προβλήματος. Ζητούμενο είναι πως θα επιτρέψουμε να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να εξαχθούν ανεμπόδιστα στις χώρες που το έχουν ανάγκη».
Και οι δύο κινούμαστε μακριά από κάθε λογής λαϊκισμούς τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι και οι δυο είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων: «Είμαστε αισιόδοξοι για τη συναρπαστική διαδρομή που θα ακολουθήσουν συνολικά οι ευρωπαϊκοί λαοί. Οι χώρες μας έχουν πολλούς φωτεινούς οδηγούς, την τόλμη των αρχαίων Ελλήνων, την ευαισθησία και το βάθος των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το θάρρος του Θερβάντες στη ναυμαχία της Ναυπάκτου και το δίδαγμα που μας κληρονόμησε όταν έλεγε να αγαπάμε πιο πολύ από αυτό που είμαστε αυτό που θα γίνουμε».
«Να μιλήσω για την αμοιβαία αδελφοσύνη και να πω ότι χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι εδώ» είπε από την πλευρά του ο Πέδρο Σάντσεθ. «Κυριάκο ήθελα να συγχαρώ και εσένα και τον ελληνικό λαό για τα 200 χρόνια από την Ανεξαρτησία» συνέχισε ο Ισπανός πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Η πανδημία ήταν πάρα πολύ δύσκολη στην Ευρώπη. Να υπογραμμίσω κάτι που έγινε μετά τον περασμένο Μάρτη, όταν ένας ιός που ήταν άγνωστος προκάλεσε τόση ζημιά. Εμείς αισθανθήκαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Ακόμα υπάρχουν θύματα και άνθρωποι που υποφέρουν στα νοσοκομεία της Ισπανίας. Εμείς συλλυπούμαστε και είμαστε κοντά σε όσους έχασαν ανθρώπους τους και όσους είναι στο τραπέζι του πόνου και υποφέρουν».
«Χάρις στον εμβολιασμό μπορούμε να αισθανόμαστε πιο αισιόδοξοι» συνέχισε ο κ. Σάντσεθ. «Θα εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς την ελληνική κυβέρνηση. Προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Θα ήθελα να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση που κάνει τον εμβολιασμό με τεράστια ταχύτητα.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ισπανίας, ο Πέδρο Σάντσεθ τις χαρακτήρισε «εξαιρετικές» λέγοντας πως «πρέπει να τις φέρουμε ακόμα πιο κοντά. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα. Υπάρχουν πολλές ισπανικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες και συγκυρίες για να το πράξουν. Έχουμε κοινούς στόχους».
Πηγή+βίντεο: ΕΡΤ
Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ