Ανασχηματισμός εν όψει…

Ανασχηματισμός εν όψει…

Ιδρύεται υπουργείο Ανάκαμψης – Ποιοι το διεκδικούν

-Δεν τραβάει η κυβέρνηση – Αργά το πήρε χαμπάρι ο Μητσοτάκης

Οι αστοχίες υπουργών, η έλλειψη συντονισμού, η πολυφωνία και τα σημάδια κόπωσης στην κυβέρνηση πυροδοτούν εκ νέου σενάρια ανασχηματισμού.

Με ορίζοντα τον Ιούλιο, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις εκλογές, ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο. Αν και ο Κυρ. Μητσοτάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του και αποφεύγει να αποκαλύψει τις προθέσεις του, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ωριμάζει στο μυαλό του η άποψη ότι η κυβέρνηση χρειάζεται ένα restart (επανεκκίνηση), μετά την πολύμηνη μάχη με την πανδημία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επερχόμενες προκλήσεις στα πεδία της οικονομίας και της εργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αλλαγές δεν είναι μόνο σε επίπεδο προσώπων αλλά και δομών. Θα υπάρχουν αλλαγές και μετακινήσεις υπουργών. Σε αυτήν τη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται ο Β. Κικίλιας, ο οποίος έχει ζητήσει προ πολλού να φύγει από το Υγείας, αλλά και ο Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος, κατά γενική ομολογία, έχει περιέλθει σε τέλμα μετά την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του. Και επειδή η περίπτωση να μείνει εκτός κυβέρνησης θεωρείται απίθανη, αναζητείται το κατάλληλο χαρτοφυλάκιο για να κάνει μια δεύτερη αρχή.

Στη λίστα προς αποχώρηση περίοπτη θέση θα έχουν και αρκετοί υφυπουργοί, ορισμένοι εκ των οποίων περνούν απαρατήρητοι και η απόδοσή τους είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Ως προς τις δομικές αλλαγές, ο κ. Μητσοτάκης εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτόνομου υπουργείου Ανάκαμψης, τομέας όπου η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά θα επικεντρωθούν μόλις η χώρα βγει από το τούνελ της πανδημίας. Ωστόσο το ζήτημα έχει αρκετές περιπλοκές καθώς στο νεότευκτο υπουργείο θα πρέπει να περάσουν αρμοδιότητες από αρκετά υπουργεία, μεταξύ αυτών το Οικονομικών, το Ανάπτυξης, το Υποδομών κ.ά.

Η σχετική συζήτηση έχει προχωρήσει σε βάθος στο Μέγαρο Μαξίμου, εξ ου και έχουν κυκλοφορήσει ονόματα στελεχών που θα μπορούσαν να αναλάβουν το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Ονόματα όπως αυτό του Θ. Σκυλακάκη, με την προϋπόθεση να διατηρήσει και τις τωρινές του αρμοδιότητες, και του Κυρ. Πιερρακάκη, ενδεχόμενο που συγκε­ντρώνει λιγότερες πιθανότητες, δεδομένου ότι ο τελευταίος δεν έχει ολοκληρώσει το έργο του στο τωρινό κυβερνητικό πόστο. Υποψήφιος να τεθεί επικεφαλής του αυτόνομου υπουργείου Ανάκαμψης είναι και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ