Νίκος Χαρδαλιάς στο “Π”: Η Πολιτική Προστασία κέρδισε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού
-Το στοίχημα αυτό θα συνεχίσει να το κερδίζει κάθε μέρα και μετά την πανδημία
Του
ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΔΑΛΙΑ
Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων
Μέχρι τον Ιούλιο του 2019, όταν η παρούσα κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της, η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας ήταν όχι μόνο αόρατη για τους πολίτες αλλά και ουσιαστικά υποβαθμισμένη. Με τραγικά, δυστυχώς, αποτελέσματα. Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, της νέας διακυβέρνησης, η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, η δημιουργία ενός πραγματικά σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού αποτέλεσε κεντρική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού.
Έχοντας αναλάβει το τεράστιο έργο της πλήρους αναμόρφωσης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας, έπειτα από χρόνια απαξίωσης και παραμέλησης, προχωρήσαμε αμέσως στην εκπόνηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που εισάγει μια καινοτόμα, ολιστική αντίληψη για την ουσιαστική θωράκιση της χώρας έναντι κάθε απειλής. Με κεντρικούς στρατηγικούς μας άξονες την ετοιμότητα και την πρόληψη.
Με τον ν. 4662/2020 κάναμε πράξη την ολική αναμόρφωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, δημιουργώντας μια σύγχρονη, καθετοποιημένη δομή, τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, στο πλαίσιο του οποίου η κατανομή αρμοδιοτήτων είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρη – κάθε μέρος του μηχανισμού γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και σε ποιον χρόνο. Επιλύουμε έτσι χρόνια προβλήματα αλληλοεπικαλύψεων και διάχυσης της ευθύνης.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, εκπονήσαμε ολοκληρωμένα Γενικά Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή, τα οποία διασφαλίζουν την άμεση και συντονισμένη απόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Και ακόμη δημιουργήσαμε ένα υπερσύγχρονο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο θα πλαισιωθεί μέσα στην επόμενη τριετία από 13 Περιφερειακά και 64 Τοπικά Επιχειρησιακά Κέντρα, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που στηρίζουν την Πολιτική Προστασία στο έργο της – το Πυροσβεστικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη συνεργασία ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού.
Και συνεχίζουμε, αφού αναβαθμίζουμε τα τεχνολογικά μας εργαλεία, ενισχύουμε τις δυνάμεις άμεσης απόκρισης, αποκτούμε νέα μέσα και στελεχώνουμε τις υπηρεσίες μας με εξειδικευμένο προσωπικό, σε διαρκή συνεργασία και με την επιστημονική κοινότητα. Με ορίζοντα το 2023, σκοπεύουμε να παραδώσουμε ένα πλήρως λειτουργικό, εκ βάθρων αναδιαρθρωμένο σύστημα Πολιτικής Προστασίας, που θα ανταποκρίνεται στα καλύτερα διεθνή πρότυπα και θα είναι εφάμιλλο των συστημάτων των πλέον προηγμένων χωρών στον τομέα αυτό. Αξιοποιώντας μάλιστα και για πρώτη φορά διεθνή χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης – Next Generation EU, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και τις δυνατότητες χρηματοδότησης που μας παρέχουν οι συμφωνίες που έχουμε ήδη συνάψει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Συνολικά, πάνω από 1,7 δισ. ευρώ έχουν ήδη προϋπολογιστεί για την αναβάθμιση του μηχανισμού της χώρας μας, μέσω του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», που αναμένεται να εγκριθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από τη νέα Διυπουργική Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Σε αυτό το πλαίσιο, παραδίδεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 πλήρως λειτουργικός ο «Άτλαντας», το νέο, υπερσύγχρονο κτίριο που έρχεται να συμπληρώσει το κτίριο «Φάρος», το Διοικητήριο της Πολιτικής Προστασίας. Στο κτίριο «Άτλαντας» θα στεγάζονται τέσσερα υπερσύγχρονα κέντρα που θα λειτουργούν με γνώμονα τη διακλαδικότητα και τον διαρκή συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση κάθε κινδύνου. Συγκεκριμένα, είναι ήδη απολύτως λειτουργικό το νέο Εθνικό Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων, στο οποίο έχει πλέον ενσωματωθεί και το Κέντρο Ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού και των στενών επαφών τους. Η πανδημία ελπίζουμε ότι σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, αλλά η εμπειρία που αποκομίσαμε από την αντιμετώπισή της θα μείνει παρακαταθήκη, γιατί έχουμε πλέον διδαχθεί ότι πρωτόγνωρες και απροσδόκητες υγειονομικές απειλές μπορούν να ξαναφανούν και να απειλήσουν τη ζωή μας ανά πάσα στιγμή.
Επιπλέον, στον «Άτλαντα» θα στεγάζεται το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών καθώς και το Κέντρο Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών, με ειδικές προβλέψεις για τη διαρκή εποπτεία αεροδρομίων, λιμένων, σιδηροδρόμων, εθνικών οδών, επικοινωνιών και ευαίσθητων υποδομών, όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα ύδρευσης, φυσικού αερίου κ.λπ. Τέλος, εκεί θα φιλοξενείται και το Διυπουργικό Κέντρο Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων, με booths για το κάθε υπουργείο, με ψηφιακά κέντρα ενημέρωσης για τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική επιτροπή, καθώς και με υποδομές φιλοξενίας και ασφαλούς διαχείρισης κρίσεων.
Η Πολιτική Προστασία στη χώρα μας, μέσα από τη δοκιμασία της πανδημίας, έκανε άλματα δεκαετιών – όπως, εξάλλου, έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, η κρίση του κορονοϊού μας έβαλε στον «επιταχυντή». Κατορθώσαμε, με την αυταπάρνηση όλων των στελεχών μας, να αναδειχθεί η Πολιτική Προστασία ως ο θεσμός που πάντοτε έπρεπε να είναι – μια ασπίδα προστασίας για κάθε Έλληνα. Και δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε πλέον κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.
Το ίδιο στοίχημα θέλουμε να κερδίσουμε και μετά την πανδημία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και τις συνέπειές της καλούμαστε ήδη να τις αντιμετωπίσουμε. Και όλα τα συστήματα, τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας αλλά και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δοκιμάζονται παγκοσμίως. Η απάντησή μας είναι μία: Προχωρούμε βήμα βήμα, θωρακίζουμε τη χώρα, φέρνουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η Πολιτική Προστασία αναβαθμίζεται, εκσυγχρονίζεται, γίνεται πιο αποτελεσματική. Βρίσκεται πλέον πραγματικά δίπλα στον πολίτη, έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ