Εξαιρετική η προσπάθεια που ξεκινά στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης…
…με πρωτοβουλία του γενικού προξενείου και της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.
Ο κύκλος των διαδικτυακών διαλέξεων με θέμα «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» και την Ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης ξεκινά στις 7 Μαΐου και θα μεταδίδεται απευθείας στην ιστοσελίδα www.facebook.com/sismanogliomegaro και https://www.youtube.com/user/sismanogliomegaro/videos.
Οι διαλέξεις δεν απευθύνονται μόνο στους Έλληνες της Πόλης αλλά και σε ελληνομαθείς της Τουρκίας, πολλοί εκ των οποίων τα τελευταία χρόνια είχαν παρακολουθήσει τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, και υπεύθυνη για τον ακαδημαϊκό συντονισμό του κύκλου διαλέξεων είναι η υπεύθυνη του Σισμανογλείου Μεγάρου Ευαγγελία Αχλάδη και ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής Σάββας Τσιλένης.
Οι ομιλίες του κύκλου «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» θα προσφέρουν την ευκαιρία στο ελληνόφωνο κοινό να γνωρίσει την ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης. Οι ομιλητές και οι ομιλήτριες θα παρουσιάσουν τις ελληνορθόδοξες κοινότητες της Κωνσταντινούπολης, τα ευαγή ιδρύματά τους (σχολεία, σύλλογοι), τα ιστορικά μνημεία και τις εκκλησίες τους αλλά και διακεκριμένες προσωπικότητες, παρουσιάζοντας το ιστορικό παρελθόν και παρόν της Κωνσταντινούπολης και της πολιτιστικής της παράδοσης.
Οι πρώτες εισηγήσεις είναι αφιερωμένες στα ιστορικά ιδρύματα του Ελληνισμού της Πόλης: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, θεσμό ιστορικά συνδεδεμένο με την Πόλη αλλά με παγκόσμια ακτινοβολία, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, φυτώριο φωτισμένων ιεραρχών του Γένους, και τα ιστορικά εκπαιδευτήρια, όπως η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το Ζάππειο (Γυμνάσιο – Λύκειο) και το Ζωγράφειο (Γυμνάσιο – Λύκειο). Οι εισηγητές και εισηγήτριες, μέλη της ομογένειας / πολίτες θα μοιραστούν όχι μόνο το ερευνητικό τους έργο αλλά και τη βιωματική τους σχέση με την Πόλη.
Εξαιρετική προσπάθεια, που αναδεικνύει τη σημασία και της ήπιας διπλωματίας. Και αυτές οι διαλέξεις κανονικά θα πρέπει να μεταδίδονται και στην τουρκική γλώσσα..
Και να φανταστεί κανείς ότι όταν άρχισαν –πριν από αρκετά χρόνια– τα μαθήματα ελληνικών στο Σισμανόγλειο, το οποίο είχε έτσι μετατραπεί σε εργαστήρι προώθησης του ελληνικού πολιτισμού και υπενθύμισης της χιλιόχρονης ελληνικής παρουσίας στους πολίτες της Κωνσταντινούπολης, ο τότε γενικός πρόξενος Βασίλης Μπορνόβας είχε αντιμετωπίσει τα πυρά και την υπονόμευση από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΞ. Γιατί κανείς δεν θέλει να ταράζονται τα νερά, ούτε να ενοχλούνται οι Τούρκοι … Τέτοιες εκδηλώσεις όμως δικαιώνουν, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, εκείνη την προσπάθεια.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ