Κτηματολογικά: Όλα ηλεκτρονικά στην Αθήνα

Κτηματολογικά: Όλα ηλεκτρονικά στην Αθήνα

Από τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου 2021 όλες οι συναλλαγές με το Γραφείο Κτηματογράφησης Αθηνών θα πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά. Όσοι ιδιοκτήτες αμέλησαν να ελέγξουν ή να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους μπορούν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις και νέες δηλώσεις για υποθηκοφυλακείο, αιτήσεις χορήγησης Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακίνητου και αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος.

Προανάρτηση σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης

Ξεκίνησε τη Μεγάλη Δευτέρα η προανάρτηση για όσους έχουν ακίνητη περιουσία σε περιοχές των ΠΕ Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου Κρήτης. Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, για 45 ημέρες, οι δικαιούχοι, μέσω των κωδικών του Taxisnet, θα έχουν πρόσβαση στην καταγραφή και τη γεωγραφική απεικόνιση των ακινήτων τους για διόρθωση τυχόν λαθών.

Ανάρτηση στην Αχαΐα

Στις 19 Απριλίου 2021 ξεκίνησε η διαδικασία της ανάρτησης για περιοχές της Αχαΐας, η οποία θα κρατήσει δύο μήνες, συν άλλους δύο για τους εκτός Ελλάδας ιδιοκτήτες. Με την ανάρτηση δημοσιοποιείται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν και δίνεται σε όλους η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών.

Κτηματολογικά Γραφεία σε Λέσβο και Έδεσσα

Συνεχίζεται ακάθεκτος ο μετασχηματισμός του Κτηματολογίου. Στις 14 Απριλίου καταργήθηκαν τα Υποθηκοφυλακεία Μυτιλήνης και Παπάδου – Γέρας και ξεκίνησε η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Βορείου Αιγαίου με έδρα την Μυτιλήνη και αντίστοιχα στις 20 Απριλίου καταργήθηκε το Υποθηκοφυλακείο Αριδαίας Αλμωπίας και πλέον τα ακίνητα τοπικής αρμοδιότητάς του υπάγονται στο Υποκατάστημα Έδεσσας.

Δωρεάν τροποποιήσεις

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 στο σύστημα Taxisnet για να δηλώσουν χωρίς πρόστιμο τυχόν αλλαγές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία τους από 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι 31 Μαΐου 2021, ώστε, σε κάθε περίπτωση, να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις αντί­στοιχες δηλώσεις τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Επειγόντως λύση

Ο σχεδιασμός της περιφερειακής δομής του Κτηματολογίου, το 2018, έδινε το δικαίωμα στους εργαζομένους στα υποθηκοφυλακεία να μεταγραφούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Οι περισσότεροι το έκαναν και έτσι δεκάδες κτηματολογικά γραφεία είναι υποστελεχωμένα, οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρες και μειωμένες, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μην εξυπηρετείται.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ