Ο σκύλος μας ζηλεύει…

Ο σκύλος μας ζηλεύει…

Οι ιδιοκτήτες σκύλων διαπιστώνουν στην καθημερινότητά τους συμπεριφορές των κατοικίδιων τους που παραπέμπουν σε εκδήλωση συναισθημάτων ζήλιας. Η ζήλια των σκύλων έχει συνδεθεί κυρίως με την έλευση κάποιου νέου μέλους στην οικογένεια, π.χ., ενός μωρού, στο οποίο στρέφεται η προσοχή των κατόχων του, καθώς και στην περίπτωση που ο κάτοχός του δείξει ενδιαφέρον για κάποιον άλλον σκύλο.

Έχουν γίνει κατά καιρούς διάφορες έρευνες, τα ευρήματα των οποίων έχουν υποδείξει την ανάπτυξη συμπεριφοράς ζήλιας από τους σκύλους. Όμως διάφοροι ειδικοί έχουν εκφράσει αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι η ζήλια είναι ένα πολύπλοκο συναίσθημα, που προϋποθέτει σύνθετη ανάλυση και σκέψη για τον εαυτό μας και τους άλλους, διεργασίες που δεν είναι (θεωρητικά) δυνατόν να κάνουν οι σκύλοι.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία αποφάσισαν να λύσουν αυτήν τη διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα με πειράματα που σχεδίασαν για να δουν τι τελικά συμβαίνει.

Με άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychological Sciences» οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με βάση τα ευρήματά τους επιβεβαιώνεται η ύπαρξη αισθημάτων ζήλιας στους σκύλους. Στα πειράματα που έγιναν οι σκύλοι αντέδρασαν εκφράζοντας συναισθήματα ζήλιας όταν είδαν τους κατόχους τους να ασχολούνται με κάποιο άλλο ζώο.

Το πιο ενδιαφέρον όμως εύρημα ήταν ότι οι σκύλοι ανέπτυσσαν συναισθήματα ζήλιας ακόμη και όταν δεν έβλεπαν με τα μάτια τους τον κάτοχό τους να δείχνει ενδιαφέρον για κάποιον σκύλο, αλλά υπέθεταν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει.

«Τα ευρήματα της μελέτης στηρίζουν την άποψη ότι οι σκύλοι αναπτύσσουν συναισθήματα ζήλιας. Για πρώτη φορά μάλιστα έχουμε αποδείξεις ότι αναπτύσσουν τέτοια συναισθήματα όχι με απευθείας παρατήρηση αλλά κάνοντας νοητική επεξεργασία και υποθέτοντας μια κατάσταση που τους προκαλεί τελικά ζήλια. Είναι νωρίς ακόμη να υποστηρίξουμε ότι οι σκύλοι βιώνουν τα ίδια συναισθήματα ζήλιας με αυτά που βιώνει ο άνθρωπος, αλλά είναι πλέον σαφές ότι αντιδρούν εκφράζοντας ζήλια ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν έχουν άμεση οπτική επαφή με ό,τι συμβαίνει», δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας Αμαλία Μπαστός.

Τώρα πια και με την υπογραφή των επιστημόνων οι καθημερινές εμπειρίες μας από τα σκυλάκια μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: huffingtonpost.gr


Σχολιάστε εδώ