Θρακιώτικα:  Ακόμα ελεύθερη…

Θρακιώτικα: Ακόμα ελεύθερη…

Απορίας άξιο είναι που η συγκεκριμένη τους ξέφυγε, έστω και προς το παρόν. Γιατί μέχρι να «αλιεύσεις» και τα… τιτιβίσματα, περνάει ο καιρός… Αλλά και πάλι μπορεί να τη γλιτώσει η συγγραφέας, ιστορικός, αρθρογράφος (και γυναίκα, για να μην ξεχνιόμαστε), για το σχόλιο στο Twitter…

Έγραψε συγκεκριμένα: «Στο μεταξύ, το 1927, την ώρα που στην Ελλάδα (Θράκη) υπήρχε πληθυσμός περίπου 103.000 Τούρκων/μουσουλμάνων, ο πληθυσμός των Ορθοδόξων/Ρωμιών στην Τουρκία ήταν 120.000.

Σήμερα, ενώ στην Ελλάδα ζουν περίπου 150.000 μουσουλμάνοι/Τούρκοι, στην Τουρκία απέμεινε ένας πληθυσμός περίπου 2.500. Γιατί, άραγε;»
Όχι, ρητορικό είναι το ερώτημα που έθεσε…

Αιτία… «πολέμου»
Προφανώς, οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας βρίσκονται σε οριακό σημείο, καθώς ο αμερικανός Πρόεδρος δrεν… δυσκολεύεται να κινείται χωρίς να ευχαριστήσει τον «μεγάλο συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών όλα αυτά τα χρόνια, την Τουρκία».
Προτελευταία κίνηση, να βγάλει επίσημα την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσε την Άγκυρα επισήμως, ενώ αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε πως έληξε η συμφωνία, την οποία είχε υπογράψει και η Τουρκία στις 26 Ιανουαρίου του 2007…
Με την τελευταία κίνηση όμως, δηλαδή την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον αμερικανό Πρόεδρο, οι ΗΠΑ επιδεικνύουν, προφανώς, μια επιθυμία για ρήξη.
Να σημειωθεί ότι όλες οι πολιτείες της Αμερικής έχουν αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων.
Επιπλέον, η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου αποτελεί και προεκλογική υπόσχεση του Τζο Μπάιντεν.
Πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμα υποψήφιος, είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατομμυρίων αρμενίων γενοκτονημένων, ανδρών, γυναικών, παιδιών, που σφαγιάστηκαν, εκτοπίστηκαν, εξοντώθηκαν βάσει της… γερμανικής «τεχνογνωσίας», που προσφέρθηκε από τους ίδιους τους Γερμανούς στους Νεότουρκους του Κεμάλ.
Ο τότε υποψήφιος είχε υποσχεθεί πως εάν εκλεγόταν Πρόεδρος θα αναγνώριζε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων…
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει ο τρόπος που πρόκειται να κινηθεί η τουρκική διπλωματία ύστερα από μια τέτοια εξέλιξη και με δεδομένο ότι η Τουρκία, κατά την πάγια τακτική της, δεν αναγνωρίζει καμιά γενοκτονία, αμφισβητεί τα ιστορικά στοιχεία, τον αριθμό των θυμάτων, τη συστηματική και ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού, εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας, που τελικά αποτέλεσε και την απαρχή για τις επόμενες Γενοκτονίες των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας…

Έλλη Μητακίδου

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ