Η μισή Ελλάδα είναι στο κόκκινο – Εφιαλτική η… πορεία των θανάτων, ξεπέρασαν τους 10.000

Η μισή Ελλάδα είναι στο κόκκινο – Εφιαλτική η… πορεία των θανάτων, ξεπέρασαν τους 10.000

-Πορεία αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, αλλά δεν έχουν φανεί τα κορονοπάρτι!

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Περισσότεροι από 10.000 συνάνθρωποί μας «έφυγαν» λόγω του κορονοϊού από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα. «Έφυγαν» χωρίς κανέναν δικό τους άνθρωπο να τους κρατά το χέρι στις τελευταίες τους στιγμές στο κρεβάτι του νοσοκομείου, χωρίς να μπορούν οι συγγενείς και οι φίλοι να τους αποχαιρετήσουν στο τελευταίο τους ταξίδι.

Τραγικές οι στιγμές για τις οικογένειες των θανόντων, όταν μαθαίνουν ότι ο άνθρωπός τους τυλίγεται ολόγυμνος με ένα είδους σελοφάν, τοποθετείται σε ένα μεταλλικό φέρετρο που σφραγίζεται ερμητικά και στη συνέχεια θάβεται ως «μιαρός» σε ειδικό τμήμα του νεκροταφείου. Μόνο τον Απρίλιο (μέχρι τις 28) καταγράφηκαν 2.225 θάνατοι, από τους οποίους οι 780 στο διάστημα 19/4 – 28/4. Και η καταγραφή συνεχίζεται… μέχρι να εμβολιασθεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού και να αποκτηθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης».

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αν και έχουν περάσει παραπάνω από τρεις μήνες από τότε που ξεκίνησε ο εμβολιασμός βλέπουμε 1 στους 4 ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ Covid να είναι άνω των 75 ετών, γιατί ενώ είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δεν το έκαναν, είτε γιατί αμέλησαν είτε γιατί φοβήθηκαν και έτσι σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν ή και χάνονται. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 3 εκατ. εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 900.000 αφορούν τη δεύτερη δόση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έχουν εμβολιαστεί:

• το 62% των ατόμων ηλικίας 85 και άνω,
• το 67% των ατόμων ηλικίας 80 – 84 ετών,
• το 71% των ατόμων ηλικίας 75 – 79 ετών,
• τo 55% των ατόμων ηλικίας 70 – 74 ετών έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση,
• το 35% των ατόμων ηλικίας 65 – 69 ετών,
• το 51% των ατόμων ηλικίας 60 – 64 ετών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης του επιδημικού κύματος. Τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,2%.

Ο συνολικός αριθμών των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια μειώθηκε και υπολογίζεται στις 25.000.

Σύμφωνα όμως με τον επιδημιολογικό χάρτη, η μισή Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στο «βαθύ κόκκινο». Σε πολλές περιοχές της χώρας μας ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των νέων κρουσμάτων ξεπερνά τα 30 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την ημέρα.

Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στην Αττική (κυρίως στη Δυτική Αττική, στον Κεντρικό και Δυτικό Τομέα Αθηνών αλλά και στον Πειραιά), την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια λόγω κορονοϊού παρουσιάζει μια μικρή μείωση στους 5.400 ασθενείς.

Όμως ακόμη η κάλυψη κλινών ΜΕΘ από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 παραμένει ιδιαίτερα υψηλή, περίπου στο 87% στην επικράτεια, 89% στην Αθήνα και 95% στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο δεν έχει φανεί ακόμη το αποτύπωμα από τα διάφορα κορονοπάρτι, κάτι που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ