Αλ. Τσίπρας για το Μέλλον της Ευρώπης: Ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Αλ. Τσίπρας για το Μέλλον της Ευρώπης: Ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Την ανάγκη «οι προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν γύρω από ένα νέο συμβόλαιο για μια πιο κοινωνική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του σε ημερίδα για το Μέλλον της Ευρώπης που συνδιοργανώνουν το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «για δεκαετίες οι προοδευτικές αξίες και ιδέες δέχονταν επίθεση από συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις: Είτε επρόκειτο για

– την ανάγκη αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους

– το κράτος πρόνοιας και τη σημασία της κοινωνικής συνοχής

– τις δημόσιες δαπάνες, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα εθνικά συστήματα υγείας

– το ρόλο του κράτους σε στρατηγικούς τομείς, καθώς και στην προστασία θέσεων εργασίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

– το ρόλο της ΕΚΤ και του δικαιώματος να εκδίδει ευρωομόλογα

– την παροχή στήριξης από την ΕΕ προς κράτη μέλη μέσω επιδοτήσεων και όχι δανείων

– την ανάγκη για ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας

– ή ακόμα και το να τίθεται η Υγεία πάνω από τα συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών, την έρευνα των οποίων χρηματοδοτούν με δις ευρώ οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Σήμερα, στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη αυτές οι ιδέες και αξίες δικαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα μέτρα που έχει αποφασίσει η ΕΕ, «η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και η προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας, με ένα ταμείο δίκαιης μετάβασης, είναι σημαντικά βήματα μεν, αλλά πολύ μικρότερα σε σχέση με τα τολμηρά βήματα που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα».

Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι, είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: «οι συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές δυνάμεις προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα έτσι ώστε η Ευρώπη μετά την πανδημία να επιστρέψει στο παρελθόν αντί να κάνει βήματα στο μέλλον».

Ακολούθως πρότεινε: «Πρέπει να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι πατέντες ώστε να παράξουμε περισσότερα εμβόλια για την Ευρώπη και τον COVAX- όλοι βλέπουμε τι γίνεται στην Ινδία.

Πρέπει να αντικαταστήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας με ένα Σύμφωνο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Κοινωνική Συνοχή και την Οικονομική Σύγκλιση.

Πρέπει να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους σε μια νέα -πιο ψηφιακή- αγορά εργασίας.

Πρέπει να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και να αυξήσουμε τους φόρους στις πολυεθνικές.

Χρειαζόμαστε ένα σύστημα μετανάστευσης και ασύλου βασισμένο στην πραγματική αλληλεγγύη, το διαμοιρασμό της ευθύνης και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Πρέπει η ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων να ξεπαγώσει.

Και χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας βασισμένη στην προστασία του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ