Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Οι ΗΠΑ τραβούν το χαλί από τον Ερντογάν

Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Οι ΗΠΑ τραβούν το χαλί από τον Ερντογάν

-Τι σημαίνει η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η τελευταία ανακοίνωση Μπάιντεν, με την οποία αναγνωρίστηκε μία από τις μεγαλύτερες Γενοκτονίες της σύγχρονης ιστορίας σε παγκόσμιο επίπεδο, βάζουν τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας κοινότητας σε νέα ρότα.

Ως Γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δυτικές και αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη Γενοκτονίας και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε εξόντωση αλλά εκτοπισμός του αρμενικού πληθυσμού.

Για τον Μπάιντεν και την κυβέρνησή του, η Τουρκία του Ερντογάν έχει φύγει από τη δυτική ρότα πολύ νωρίτερα.

Για σειρά θεμάτων, κάποιες αμερικανικές υπηρεσίες αλλά και σοβαροί θύλακες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρούν την Τουρκία του Ερντογάν κίνδυνο «υπό εκκόλαψη» για την παγκόσμια τάξη.

Αν και το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στη χώρα ήρθη πριν από μήνες, πολλοί τούρκοι πολίτες συνεχίζουν να στερούνται θεμελιώδη δικαιώματά τους, οι φυλακές είναι υπερπλήρεις και όλα δείχνουν ότι η Τουρκία ζει σε ένα ιδιότυπο ανελεύθερο, προσωποπαγές καθεστώς.

Σήμερα στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται 206.457 καταδικασμένοι και 55.574 προσωρινά κρατούμενοι, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία της χώρας.

Πριν από λίγους μήνες η Ολομέλεια της Ευρωβουλής αποφάσισε να βάλει και τυπικά τέλος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Στην Έκθεση Πίρι γινόταν αναφορά στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κράτος δικαίου στην Τουρκία και μάλιστα με συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως τον αυξημένο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών και την πολιτική ανάμειξη στο έργο τους.

Παράλληλα, η έκθεση καταδίκαζε το κλείσιμο περισσότερων από 160 Μέσων Ενημέρωσης, τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων δημοσιογράφων καθώς και τη φυλάκιση του κούρδου πολιτικού ηγέτη Ντεμιρτάζ, αρχηγού του τρίτου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος.

Πέρα από την κατάρρευση της οικονομίας, οι Αμερικανοί είναι ιδιαιτέρως αυστηροί με τις διώξεις των αλεβιτών.

Η ιστορία τους δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, παρά το γεγονός ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της Τουρκίας. Υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 15.000.000, αντιστοιχούν δηλαδή περίπου στο 1/5 του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα κυρίως στους χώρους πολιτισμού των αλεβιτών.

Τα έντυπα του Ερντογάν μιλούν για παρέμβαση του ξένου παράγοντα στη χώρα με άλλο «όχημα» από εκείνο των Κούρδων. Ενοχλούνται δε στο έπακρο και για την υπερπροβολή από τα αμερικανικά ΜΜΕ του πρώην υπουργού του Ερντογάν Αλί Μπαμπατζάν, που διαχώρισε τη θέση του και έφυγε από το κόμμα.

Το κουμπί
Οι Αμερικανοί βγάζουν από το συρτάρι όλες τις δυσώδεις υποθέσεις που κράταγε καταχωνιασμένες ο Ντόναλντ Τραμπ.

Για τη σύγχρονη Αμερική η παρακρατική δραστηριότητα που ανέπτυσσε ο γαμπρός του Ερντογάν με τα απομεινάρια του ISIS και το λαθρεμπόριο πετρελαίου είναι μείζονα θέματα.

Μείζον θέμα είναι επίσης οι περιπτώσεις των διώξεων δημοσιογράφων και κάθε ελεύθερης φωνής στη σημερινή Τουρκία.

Στον αντίστοιχο τομέα για τη χώρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παραμένει ανοιχτός ο φάκελος της «αυτοκτονίας» της βρετανίδας δημοσιογράφου Τζακλίν Σάτον με τα κορδόνια των παπουτσιών της το 2016, όταν… έχασε το αεροπλάνο της από την Κωνσταντινούπολη για το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Σοβαροί διπλωματικοί κύκλοι μιλούν για το κουμπί που πατήθηκε από τους Αμερικανούς για τον Ερντογάν. Εκφράζουν παράλληλα τον προβληματισμό τους για το αν το κουμπί πατήθηκε μόνο για τον Ερντογάν.

Υποστηρίζουν δε ότι αν αντιδράσει, στον κατήφορό του μπορεί να συμπαρασύρει και την ίδια την Τουρκία. Αν δεν το καταλάβει, ο Μπαμπατζάν έχει ήδη προτάσεις για σειρά ομιλιών στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες… Και ο νοών νοείτω…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ