Σταύρος Αρναουτάκης στο “Π”: Στηρίζουμε τη δημόσια υγεία
Του
ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ
Περιφερειάρχη Κρήτης
Τον τελευταίο χρόνο η πανδημία λειτουργεί ως επιταχυντής αλλαγών. Μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρες, επέβαλε την αναπροσαρμογή των σχεδιασμών όλων των φορέων. Έφερε στο προσκήνιο την τροποποίηση της οργάνωσης των υπηρεσιών μας, την υιοθέτηση κατά κύριο λόγο νέων παραγωγικών και αναπτυξιακών μοντέλων.
Στην Περιφέρεια Κρήτης η μάχη δόθηκε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο. Οι πολίτες επέδειξαν ιδιαίτερη υπευθυνότητα, στηρίζοντας τον αγώνα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ακολουθώντας σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες των ειδικών. Από τη δική μας πλευρά αντιμετωπίσαμε ως ζωτική προτεραιότητα τη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυπταν καθημερινά. Καίριο ζήτημα η προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα. Και προπαντός η ανταπόκρισή μας στις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή κινηθήκαμε ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Γνωρίζουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και προσπαθούμε να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τους σημαντικότερους τομείς της παραγωγικής, οικονομικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας.
Στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας παρέμεινε η κοινωνία, η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Με προτεραιότητα την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και των δομών υγείας της Κρήτης, με την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ειδών ατομικής προστασίας που διανείμαμε σε φορείς και υγειονομικές μονάδες συμβάλαμε καθοριστικά στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Συνολικά, χρηματοδοτήσαμε έργα υποδομής σε υγειονομικές μονάδες της Κρήτης με 36.953.976 ευρώ. Διαθέσαμε από το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα 23 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των φορέων της υγείας με νέο επικουρικό προσωπικό, ενώ εκδόθηκε και η πρόσκληση για υποδομές «Αναβάθμισης Υπηρεσιών Υγείας στην Περιφέρεια Κρήτης», προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικά, τους τελευταίους δύο μήνες χρηματοδοτήσαμε το ειδικό πρόγραμμα ελέγχων για την ανίχνευση των μεταλλάξεων του κορονοϊού στην Κρήτη, η οποία θα διεξάγεται από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Για δεύτερη χρονιά και ύστερα από την επιμόρφωση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων πέρυσι, υλοποιούμε ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο την εκπαίδευση επιχειρηματιών και εργαζομένων για τον μετριασμό και την πρόληψη της πανδημίας COVID-19.
Παράλληλα, από πόρους του Περιφερειακού Προγράμματος Κρήτης 2014 – 2020 χρηματοδοτούμε με 1.203.600 ευρώ τις υποδομές για την αναβάθμιση υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία του Λασιθίου και με 610.000 ευρώ την προμήθεια βιοϊατρικού εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό δέκα κέντρων υγείας στην Κρήτη, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλο το νησί. Για το Νοσοκομείο Χανίων εξασφαλίστηκε η αντικατάσταση πεπαλαιωμένων μηχανημάτων αλλά και η προσθήκη καινούριου εξοπλισμού για την ανάπτυξη νέων ιατρικών πράξεων και υπηρεσιών με προϋπολογισμό 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, για ανάλογες ανάγκες, προχωρήσαμε στη χρηματοδότηση με 1 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, υπογράψαμε την απόφαση για την προμήθεια 14 ασθενοφόρων προ-νοσοκομειακής φροντίδας για τις ανάγκες των κέντρων υγείας της Κρήτης, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.148.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή βρεθήκαμε δίπλα σε αυτούς που χρειάστηκαν ειδική φροντίδα, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Πορευθήκαμε με πυξίδα την αλληλεγγύη. Σήμερα και με την ελπίδα ότι θα προχωρήσει ακόμα πιο γρήγορα το πρόγραμμα του εμβολιασμού υψώνουμε όλοι μαζί ασπίδα προστασίας για την υγεία, την κοινωνία, την οικονομία και την ανάκαμψη. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτόν τον αγώνα θα τον κερδίσουμε όλοι μαζί.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ