Γιάννης Λαγουδάκης στο “Π”: Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για την πόλη μας

Γιάννης Λαγουδάκης στο “Π”: Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για την πόλη μας

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ
Δημάρχου Περάματος


Ο Δήμος Περάματος αποτελεί ίσως την πιο επιβαρυμένη περιβαλλοντικά –και όχι μόνο– περιοχή της Αττικής, κυρίως λόγω της μεγάλης και παρατεταμένης ανεργίας από την κατάρρευση της ναυπηγοεπισκευής αλλά και εξαιτίας της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης που έφεραν τα Μνημόνια στη ζωή μας.

Όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου το 2014, θέσαμε ως κεντρικό στόχο το Πέραμα, η πόλη που υποδέχθηκε τους πρόσφυγες παππούδες μας και αναπτύχθηκε με τη συνεχή προσπάθεια και τους αγώνες των ανθρώπων που επέλεξαν να μείνουν σε αυτήν την περιοχή της Αττικής, να αλλάξει τελείως εικόνα, να γυρίσει σελίδα, ώστε να απολαμβάνουν οι κάτοικοι της περιοχής και οι επισκέπτες μας τις υποδομές, τις παροχές και τις υπηρεσίες που τους αξίζουν.

Στην πρώτη θητεία βάλαμε σταθερές βάσεις, νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά ενός δήμου που ήταν ο πιο υπερχρεωμένος –αναλογικά με τον πληθυσμό του– στη χώρα, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης προηγούμενων διοικήσεων. Χωρίς αυτήν τη σημαντική και συγχρόνως εξαιρετικής σημασίας κίνηση, δεν θα μπορούσαμε σήμερα να κάνουμε λόγο για έργα και ανάπτυξη.

Συνεχίζουμε με σχέδιο, όραμα και όρεξη να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας, προς όφελος όλων των πολιτών του Περάματος. Τα έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και αυτά που προγραμματίζουμε δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες ώστε να αναβαθμιστεί η ζωή στην πόλη μας. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει η Πολιτεία και η Περιφέρεια Αττικής με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ ο δήμος μας μπορεί επιτέλους, έπειτα από πολλά χρόνια, να υλοποιεί έργα χρησιμοποιώντας ίδιους πόρους. Έργα, αναπλάσεις, παρεμβάσεις, ανακατασκευές, αναβαθμίσεις και συντηρήσεις υφιστάμενων φανερώνουν έναν ολιστικό σχεδιασμό σε κάθε γωνιά της πόλης του Περάματος.

Ενδεικτικά αναφέρω πως προχωρούμε μαζί με την Περιφέρεια Αττικής στην ολοκλήρωση της αποκατάστασης του δικτύου ομβρίων υδάτων, στην ανάπλαση του δυτικού άκρου πίσω από την αφετηρία των λεωφορείων ως ενός χώρου αναψυχής και περιπάτου, αποκαταστήσαμε το κτίριο που λειτουργούσε ως Κέντρο Υγείας, βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της διάνοιξης της οδού Αρεοπόλεως, ολοκληρώθηκε η οδός Νίκης στο Ικόνιο και η οδός Δαιδάλου στα Ικαριώτικα. Μετά την παράδοση δεκατεσσάρων νέων πιστοποιημένων παιδικών χαρών, κατασκευάζουμε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, παιδική χαρά ΑΜΕΑ στην πλατεία Πόντου, ενώ, όπως δεσμευτήκαμε, κατασκευάσαμε πέντε νέα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ.

Επιπλέον, εκσυγχρονίζουμε τον τομέα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος με σύγχρονα μέσα, ώστε να αναβαθμιστεί πλήρως και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στην καθαριότητα και στην ανακύκλωση. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης βλαβών και συντήρησης φωτισμού του γηπέδου ποδοσφαίρου της πόλης με ίδιους πόρους. Αναμένεται, η τοποθέτηση νέων πυλώνων φωτισμού με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής. Συνεχίζονται τα έργα συντήρησης και ανακατασκευής του κολυμβητηρίου, ενώ ήδη –επιτέλους– συνδέθηκε με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, ώστε να μπορεί άμεσα να λειτουργήσει.

Με στοχευμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς ενισχύουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών
Διεκδικούμε πάντα και από παντού ό,τι δικαιούται και αξίζει ο δήμος μας. Καλωσορίζουμε την υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος – Σαλαμίνας, ένα έργο που θα ανακουφίσει την πόλη μας από την τεράστια κυκλοφοριακή φόρτιση των αυτοκινήτων προς το πορθμείο, θα μειώσει την περιβαλλοντική όχληση και κυρίως θα δημιουργήσει έναν δεύτερο δρόμο εξόδου, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η πόλη, λόγω της επικίνδυνης βιομηχανικής δραστηριότητας που φιλοξενεί στα γεωγραφικά της όρια.

Την ίδια στιγμή όμως θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός πως η περιοχή μας είναι ουσιαστικά αποκομμένη από το συγκοινωνιακό οδικό δίκτυο της Αττικής –με μειωμένα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς– και ασκούμε πίεση στο αρμόδιο υπουργείο για να επεκταθεί η λειτουργία του μετρό και στην πόλη μας, με βάση τις μελέτες της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ του 2003, οι οποίες ωστόσο ουδέποτε υλοποιήθηκαν.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να παρέμβει και να απαλλάξει την πόλη από τις επικίνδυνες και οχλούσες δραστηριότητες που την ταλανίζουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αντίθετοι στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Πάγια θέση του Δήμου Περάματος είναι η αποκεντρωμένη διαχείρισή τους με βάση την αρχή της εγγύτητας. Τα στερεά και τα υγρά απόβλητα πρέπει να επεξεργάζονται εκεί που παράγονται. Είμαστε υπέρμαχοι της χωροταξικής δημοκρατίας, ώστε να αναλάβει κάθε αντιπεριφέρεια τη διαχείριση που της αναλογεί.

Παράλληλα, είναι σαφής και διαχρονική η θέση μας για την ανάγκη άμεσης μετεγκατάστασης των δεξαμενών πετρελαιοειδών σε οργανωμένο χώρο εκτός του Δήμου Περάματος και εκτός αστικών περιοχών. Ήδη ολοκληρώθηκε η αποξήλωση 21 δεξαμενών ιδιοκτησίας των Ελληνικών Πετρελαίων, οι οποίες καταλάμβαναν έκταση περίπου 140 στρεμμάτων από τα συνολικά 304 στρέμματα του συνόλου των εταιρειών πετρελαιοειδών. Επιδιώκουμε να αποδοθούν αυτοί οι χώροι στους πολίτες και να σταματήσουν να λειτουργούν οι εταιρείες πετρελαιοειδών στην περιοχή μας.

Με δική μας πρωτοβουλία, ο Δήμος Περάματος απέστειλε κοινό υπόμνημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με την συνυπογραφή όλων των δήμων του ευρύτερου Πειραιά, αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του ΟΛΠ-COSCO, μέσα από το οποίο εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στις διαδοχικές επιβαρύνσεις που υφίσταται η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά από παλιές και νέες οχλούσες δραστηριότητες και ζητήσαμε άμεσα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος με τη δημιουργία μηχανισμών και ειδικών μονάδων παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να μεγαλώσουν τα παιδιά μας σε έναν δήμο με ελεύθερους-δημόσιους χώρους και σε ένα περιβάλλον που θα διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια όλων, χωρίς οχληρές και ρυπογόνες δραστηριότητες. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο μας, ώστε το Πέραμα να είναι μια πόλη ανθρώπινη, σύγχρονη και φιλική στους κατοίκους της.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ