Τα παράδοξα του βυθού

Τα παράδοξα του βυθού

Αναπάντεχη ανακάλυψη ερευνητικής ομάδας για τη συμπε­ριφορά ενός εκ των πιο συμπαθητικών θαλάσσιων ειδών. Οι νεογέννητοι αστερίες που μοιάζουν τόσο αθώοι και αξιαγάπητοι στην πραγματικότητα είναι μικροσκοπικοί κανίβαλοι.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Γιον Άλεν, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου William & Mary’s στις ΗΠΑ, αποφάσισε να ξεκινήσει μια έρευνα για να διαπιστώσει πώς αντιδρούν οι αστερίες βρεφικής ηλικίας στην παρουσία μεγάλων καβουριών. «Πριν ακόμη τοποθετήσουμε κοντά τους τα καβούρια οι αστερίες άρχισαν να τρώνε ο ένας τον άλλον. Υποχρεωθήκαμε να εγκαταλείψουμε το πείραμα που είχαμε σχεδιάσει και να ασχοληθούμε με αυτό που βλέπαμε», αναφέρει ο Άλεν.

Κανιβαλιστική συμπεριφορά έχει διαπιστωθεί ότι ασκούν περίπου 1.300 είδη ζώων (ανάμεσά τους και ο άνθρωπος), αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται σε αστερίες. Οι ερευνητές πραγματοποιούσαν το πείραμά τους με τους αστερίες του είδους Forbes’, όπου τα ενήλικα μέλη του είδους έχουν μήκος 12 – 24 εκατοστά. Τα ανήλικα μέλη του είδους περνούν μια φάση που ονομάζεται «μεταμόρφωση». Κατά τη διαδικασία αυτή περνούν από την ανώριμη φάση στην ενηλικίωση με τρόπο ανάλογο που οι κάμπιες γίνονται πεταλούδες.

«Οι αστερίες που βρίσκονται στο στάδιο της προνύμφης μοιάζουν με περίεργα μικρά διαστημόπλοια», λέει ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας. Οι μικροί αστερίες παραμένουν σε αυτήν την κατάσταση… διαστημοπλοίου για διάστημα ενός μήνα. Στη συνέχεια μεταμορφώνονται σε νεαρούς αστερίες και εγκαθίστανται στον βυθό.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες ήξεραν ότι οι μεταμορφωμένοι αστερίες τρώνε τις προνύμφες που κατεβαίνουν στον βυθό για να μεταμορφωθούν. Αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ότι οι νεαροί αστερίες επιτίθενται και τρώνε τους συνομήλικούς τους. Αν και σε αυτήν τη νέα φάση οι αστερίες έχουν σχεδόν το ίδιο μέγεθος, υπάρχουν κάποιοι που είναι ελάχιστα μεγαλύτεροι από τους άλλους, αλλά αυτή η μικρή διαφορά τους επιτρέπει να επιβάλλονται στους μικρότερους και να τους τρώνε.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: news.gr


Σχολιάστε εδώ