Νέες αλχημείες με την ψήφο των αποδήμων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Νέες αλχημείες με την ψήφο των αποδήμων σχεδιάζει η κυβέρνηση

-Ψάχνουν για 200 ψήφους για να ισχύσουν οι αλλαγές

Σε νέες ρυθμίσεις (αλχημείες κατά την αντιπολίτευση) όσον αφορά τη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, με βασικό στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να έχουν έτσι λόγο σε όσα συμβαίνουν στη χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου εννοείται, σκοπεύει να άρει σχεδόν όλους τους περιορισμούς που θέτει το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε στα τέλη του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, με τις νέες ρυθμίσεις δικαίωμα να ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές θα έχουν όσοι Έλληνες του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένοι (ή πρόκειται να εγγραφούν) στους εκλογικούς καταλόγους. Ανεξάρτητα από το αν έχουν κάνει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα ή έχουν επισκεφθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη χώρα.

Στο υπουργείο Εσωτερικών εκτιμούν ότι με το νέο καθεστώς στις εκλογές θα μπορούν να πάρουν μέρος πάνω από 700.000 Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι με την ψήφο τους μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. Στην κυβέρνηση ποντάρουν στην ψήφο των αποδήμων καθώς, όπως έχει κατ’ επανάληψη διαπιστωθεί, στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι συντηρητικών απόψεων, που σημαίνει ότι πρώτη επιλογή τους θα είναι η Νέα Δημοκρατία.

Εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης αποτελεί το γεγονός ότι για να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες αλλαγές πρέπει να επικυρωθούν από τη Βουλή με την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών. Κάτι που στην παρούσα φάση φαντάζει απίθανο έως ανέφικτο, καθώς υπέρ έχουν ταχθεί μόνο Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής, που αθροίζουν 180 βουλευτές (158-22). Ακόμη κι αν συναινέσει η Ελληνική Λύση (δεν είναι βέβαιο) οι βουλευτές θα φτάσουν τους 190. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τις αλλαγές που θα φέρει η κυβέρνηση.

Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να πτοεί το Μέγαρο Μαξίμου. Σε πρώτη φάση θα αξιοποιήσει την άρνηση των τριών κομμάτων προκειμένου να τα εκθέσει έναντι των Ελλήνων του εξωτερικού, στη βάση ότι με τη στάση τους τούς περιφρονούν, καθώς τους αρνούνται τη συμμετοχή στις εκλογές. Σε δεύτερη φάση, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές, στις δεύτερες εκλογές θα ισχύσουν κανονικά οι αλλαγές στην ψήφο των αποδήμων, έχοντας επικυρωθεί από 180 βουλευτές.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: vouliwatch.gr


Σχολιάστε εδώ