Είναι προσωρινή η σύμπραξη του e-ΕΦΚΑ με τους ιδιώτες!

Είναι προσωρινή η σύμπραξη του e-ΕΦΚΑ με τους ιδιώτες!

Δουλεύει τους εργαζομένους ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης

-Ούτε μια λέξη δεν αντάλλαξε ο πρώην υπουργός με τον νυν…

Ψηφίστηκε τελικά την Πέ­μπτη από την Ολομέλεια της Βουλής η «τροπολογία Χατζηδάκη», με την οποία επιτρέπεται σε πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές να «συνεργάζονται» με τον e-ΕΦΚΑ για την έκδοση των συ­ντάξεων.

Η επίμαχη τροπολογία, όπως άλλωστε αναμενόταν, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της α­ντιπολίτευσης αλλά και των εργαζομένων του φορέα, αφού θεωρούν ότι με την εμπλοκή των ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων ουσιαστικά παραβιάζεται το Σύνταγμα, καθώς αυτό ορίζει ως αποκλειστικά υπεύθυνο το κράτος και τη δημόσια διοίκηση για την άσκηση δημοσίου έργου, όπως είναι αυτό της έκδοσης των συντάξεων.

Μάλιστα, κατά παράδοξο τρόπο, φαίνεται τις ίδιες επιφυλάξεις περί της συνταγματικότητας των όσων αναφέρονται στην τροπολογία έχουν και οι δικηγόροι, παρότι είναι μαζί με τους λογιστές οι ωφελημένοι από τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Εργασίας. Έτσι, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την ημέρα ψήφισης της τροπολογίας από το Συντονιστικό των Προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η ευθύνη των δικηγόρων δεν μπορεί να εξομοιώνεται με αυτή των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, αφού ο συ­μπράττων δικηγόρος συντάσσει μόνον εισήγηση – σχέδιο απόφασης, ενώ την τελική ευθύνη φέρει ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ… Η ισχύς των συντασσόμενων σχεδίων ως Διοικητικών Πράξεων χωρίς έλεγχο και υπογραφή από το αρμόδιο προς τούτο Όργανο του e-ΕΦΚΑ, μετά την πάροδο άπρακτης προθεσμίας 30 ημερών, εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας της ρύθμισης».

Με αυτή την ξεκάθαρη διατύπωση, αυτομάτως μπαίνει ζήτημα αμφισβήτησης συνολικά του νομοθετήματος του υπουργού Εργασίας, κάτι που ήδη έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει η Ομοσπονδία των εργαζομένων του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), η οποία θα καταφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στην προσπάθειά του να διασκεδάσει ο Κωστής Χατζηδάκης τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά ενδεχομένως και αρκετών βουλευτών της ίδιας της ΝΔ, με πρώτο και καλύτερο τον προκάτοχό του Γιάννη Βρούτση, δεσμεύθηκε για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του αυτοματοποιημένου συστήματος έκδοσης των συντάξεων «ΑΤΛΑΣ», το οποίο, ως γνωστόν, είχε εγκαινιαστεί από τον πρωθυπουργό και τον προκάτοχό του τον Ιούλιο του 2020.

Σύμφωνα με όσα είχαν ειπωθεί τότε, το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» θα μπορεί από τις αρχές του 2022 να βγάζει ψηφιακά και σε άμεσο χρόνο το 80% των συνταξιοδοτικών αποφάσεων από τις νέες αιτήσεις που θα υποβάλλονται. Εάν αυτό πράγματι συμβεί, όπως σωστά επισημάνθηκε από το σύνολο των βουλευτών της αντιπολίτευσης που μίλησαν κατά τη συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας, ποιος ο λόγος να γίνεται αναφορά στην τροπολογία για την απασχόληση των δικηγόρων και των λογιστών στην έκδοση των νέων αιτήσεων σε βάθος χρόνου, και μάλιστα ακόμα και πέραν της πε­νταετίας;

Ο υπουργός δήλωσε ότι η εμπλοκή των ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων είναι μια προσωρινή λύση, που θα τελειώσει μόλις μπει σε πλήρη λειτουργία το σύστημα «ΑΤΛΑΣ». Και για να… ηρεμήσει τους εργαζομένους, δήλωσε ότι οι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές.

Βρούτσης – Χατζηδάκης στα μαχαίρια
Βαριά ήταν η ατμόσφαιρα ανάμεσα στον πρώην και στον νυν υπουργό Εργασίας. Ο Γιάννης Βρούτσης δεν θέλησε να λάβει τον λόγο για να υπερασπιστεί τη συγκεκριμένη τροπολογία, διασώζοντας έτσι και την πολιτική του αξιοπρέπεια, αφού όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι ουδέποτε θα σκεφτόταν να φέρει ως υπουργός Εργασίας μια τέτοια διάταξη προς ψήφιση στη Βουλή, και αυτό εξηγεί τους λόγους της «εκπαραθύρωσής» του από το υπουργείο Εργασίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: protothema.gr


Σχολιάστε εδώ