Παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής στη Διοίκηση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου τα νέα ανακατασκευασμένα κτίρια του Ινστιτούτου

Παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής στη Διοίκηση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου τα νέα ανακατασκευασμένα κτίρια του Ινστιτούτου

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής στη Διοίκηση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου τα νέα ανακατασκευασμένα κτίρια του Ινστιτούτου, ένα έργο που πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, από πόρους του ΠΕΠ Αττικής ύψους 11.5 εκ. ευρώ σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Τα νέα σύγχρονα κτίρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου στην Κηφισιά, τα οποία ανακατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής -ΠΕΠ Αττικής (2007-2013) και (2014-2020)- ύψους 11.5 εκ. ευρώ επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Στην επίσκεψη παραβρέθηκαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος.

Τον Περιφερειάρχη υποδέχθηκαν το μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μπενάκειου Γ. Μελάς, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κ. Μαχαίρα, ο Αν. Διευθυντής του Μπενάκειου Π. Μυλωνάς και ο Τεχνικός Σύμβουλος του Μπενάκειου Α. Αλευρίδης οι οποίοι τον ευχαρίστησαν θερμά για τη συνδρομή της Περιφέρειας στον εκσυγχρονισμό του Ινστιτούτου και τον ξενάγησαν στα νέα κτίρια και στα εργαστήρια ενώ παράλληλα τον ενημέρωσαν για το σημαντικό ερευνητικό και επιστημονικό έργο αλλά και τις διακρίσεις που έχει αποσπάσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Μπενάκειο.

Ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το άρτιο αποτέλεσμα του έργου, υπογραμμίζοντας πως είναι καθήκον και υποχρέωση της Περιφέρειας να στηρίζει έμπρακτα την ερευνητική δραστηριότητα σημαντικών επιστημονικών φορέων, όπως είναι το Μπενάκειο.

Σε δηλώσεις του επισήμανε τα εξής:

«Ως Περιφέρεια σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς επενδύουμε στην αναβάθμιση υποδομών που συμβάλλουν στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της Αττικής μας και στην εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού και ανακατασκευής των υποδομών στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό

Ινστιτούτο, που έγιναν με χρηματοδότηση από δύο ΠΕΠ Αττικής, 2007-2013 και 2014-2020.

Ολοκληρώθηκε και παραδίνεται στη Διοίκηση του Μπενάκειου ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο δεν έχει σχετίζεται μόνο με την κτιριακή αναβάθμιση του Ινστιτούτου αλλά και με την προμήθεια εξειδικευμένου εργαστηριακού μηχανισμού με στόχο να στηριχθεί και να γίνει λειτουργικότερο το έργο του. Έχει μεγάλη σημασία η στήριξη από την Περιφέρεια μας, μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα τόσο για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα στη γεωργία, όσο και για την ανάπτυξη μικρών, και μεγαλύτερων επιχειρήσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των παραγόμενων προιόντων και τροφίμων. Θέλω να ευχαριστήσω το μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, τον κ. Μελά αλλά και όλο το αξιότιμο προσωπικό επιστημονικό και διοικητικό για την ευγενή φιλοξενία αλλά και για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με συγκεκριμένες δράσεις όπως το τριετές πρόγραμμα που έχουμε συνυπογράψει με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των κουνουπιών».

Το Μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μπενάκειου Γ. Μελάς επισήμανε:

« Σήμερα είναι μέρα μεγάλης χαράς για το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο καθώς καλωσορίζουμε τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη στα νέα ανακατασκευασμένα κτίρια. Θα θέλαμε να πούμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια και ιδιαίτερα στον κ. Πατούλη για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση και θα θέλαμε επίσης να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στις τεχνικές υπηρεσίες, στον κ. Καλογερόπουλο, στην κυρία Πλιάκα, στον κ. Μπαζή που μας βοήθησαν σε αυτό το δύσκολο δρόμο. τα ανακατασκευασμένα κτιρια και οι νέες εργαστηριακές υποδομές δίνουν νέα πνοή στον μεγάλο και ιστορικό ρόλο του Μπενακείου στον τομέα της υποστήριξης της ελληνικής γεωργίας του Έλληνα αγρότη και του Ελληνα καταναλωτή. Σας ευχαριστούμε και πάλι για τη βοήθεια σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο.

Το Έργο

Το έργο δημοπρατήθηκε στις αρχές του 2013 και οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2013.

Χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ και στην πορεία έγινε γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Το έργο αφορούσε την εκτέλεση εργασιών στα δύο γειτονικά οικόπεδα ιδιοκτησίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και συγκεκριμένα α) την επισκευή αποκατάσταση και ανακαίνιση 5 υφιστάμενων κτιρίων που χρονολογούνται περίπου στο 1930, συνολικής έκτασης 4.300 m2 και β) την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στα δύο Οικόπεδα του Ινστιτούτου.

Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν:

1. Η πλήρης επισκευή, αποκατάσταση, ανακαίνιση υπάρχοντος κτιρίου 1 (κεντρικό κτίριο)

2. Η πλήρης επισκευή, αποκατάσταση, ανακαίνιση υπάρχοντος κτιρίου 2 (εργαστήρια φυτοπαθολογίας)

3. Η πλήρης επισκευή, αποκατάσταση, ανακαίνιση υπάρχοντος κτιρίου 3Α (εργαστήρια ελέγχου γεωργικών φαρμάκων και φυτοφαρμακευτικής)

4. Η πλήρης επισκευή, αποκατάσταση, ανακαίνιση υπάρχοντος κτιρίου 4Β (εργαστήρια ιολογίας και βακτηριολογίας)

5. Η πλήρης επισκευή, αποκατάσταση, ανακαίνιση υπάρχοντος κτιρίου 5 (κτίριο αποθηκών και οικίας φύλακα)

Παράλληλα και στα πλαίσια του έργου, υλοποιήθηκε και η κατασκευή δύο νέων κτισμάτων και συγκεκριμένα:

Α) η πλήρης κατασκευή του υπογείου της προσθήκης στο υπάρχον κτίριο 3Α, στο οποίο προβλέπονται οι απαιτούμενοι για τον εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων που υπάρχουν στο οικόπεδο Β ηλεκτρομηχανολογικοί και λοιποί υποστηρικτικοί χώροι και

Β) Η πλήρης κατασκευή του υπογείου της προσθήκης στο υπάρχον κτίριο 4Β (κτίριο 4Α), στο οποίο προβλέπονται οι απαιτούμενοι για τον εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων που υπάρχουν στο οικόπεδο Α ηλεκτρομηχανολογικοί και λοιποί υποστηρικτικοί χώροι.

Το έργο ολοκληρώθηκε με την πλήρη επισκευή, αποκατάσταση και ανακαίνιση του περιβάλλοντος χώρου των δύο οικοπέδων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Σημειώνεται ότι η εργολαβία περιελάμβανε και την προμήθεια σύγχρονου εξειδικευμένου εξοπλισμού εργαστηρίων, έτσι ώστε με την παράδοσή των κτιρίων για χρήση στο Ινστιτούτο, τα κτίρια να είναι άμεσα και απόλυτα λειτουργικά, προκειμένου να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες και απαιτήσεις ενός σύγχρονου εργαστηριακού συγκροτήματος του 21ου αιώνα.


Σχολιάστε εδώ