Ένας λαός προσμένει τη λύτρωσή του από την πανδημία – Του Αντώνη Π. Αργυρού

Ένας λαός προσμένει τη λύτρωσή του από την πανδημία – Του Αντώνη Π. Αργυρού


Του
ΑΝΤΩΝΗ Π. ΑΡΓΥΡΟΥ
Δικηγόρου ΑΠ, Αν. Νομικού Συμβούλου Πανεπιστημίου Αθηνών


Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, αφού το τρίτο κύμα της πανδημίας γονατίζει το ΕΣΥ. Τα αρνητικά ρεκόρ με τους διασωληνωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ καταρρίπτονται σε καθημερινή βάση. Σε δίωξη για πέντε αδικήματα προχώρησε ο εισαγγελέας στη Θεσσαλονίκη, για τον 58χρονο πατέρα του μαθητή της Β’ Λυκείου, που αρνήθηκε να υποβληθεί σε self test προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες στον εισαγγελέα οδηγήθηκε και η μητέρα μαθητή του 1ου ΓΕΛ Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη, η οποία αρνούνταν να υποβάλει τον γιο της σε self test. Δεν έχουν τέλος τα κορονοπάρτι σε πλατείες της Αττικής. Το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου (17/4) καταγράφηκαν νέες εικόνες συνωστισμού με εκατοντάδες συγκεντρωμένους στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη αλλά και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, του Ψυρρή και το Περιστέρι.

Στην Κυψέλη ειδικότερα είχε στηθεί πάρτι με μουσική, παρόμοιο με αυτό της προηγούμενης ημέρας (16/4), με τη συμμετοχή περίπου 1.000 ατόμων! Αυτά τα φαινόμενα ακραίου συνωστισμού στις πλατείες μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, οδηγώντας σε πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα μέτρα περιορισμού. Ένας ολόκληρος λαός περιμένει καιρό τώρα το τέλος του δράματος της πανδημίας και αντί γι’ αυτό βλέπει τη συνέχιση του σταυρικού του μαρτυρίου… της σταγόνας αντί της λυτρωτικής ανάστασης. Είναι πολύ κακό και μπορεί κατά τις περιστάσεις να αποβεί ολέθριο το να μη λέγεται από όλους σ’ έναν ταλαιπωρημένο λαό η πλήρης αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως αν δεν σπεύσουμε όλοι να εμβολιαστούμε, αν δεν τηρήσουμε τα αναγκαία μέτρα, αν δεν κάνουμε τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις δεν θα βγούμε ποτέ από αυτόν τον εφιάλτη.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς, ενώ οι περισσότεροι ζούμε αυτό το αφόρητο βασανιστήριο με εγκαρτέρηση και υπομονή, υπάρχουν κάποιοι που για «γλεντήσουν» την τραγωδία κάνουν τη «χαρά» τους πίκρα για τους υπόλοιπους. Ολόκληρη η αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι, πρέπει να λεχθεί απ’ όλους χωρίς περιστροφές, χωρίς όμορφες κουβέντες, χωρίς στρογγυλέματα. Έτσι θα μπορέσει ο λαός να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και να κινητοποιήσει όλα τα αποθέματα των ψυχικών δυνάμεών του, που θα του επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ζοφερής κατάστασης. Ο τόπος βρίσκεται από καιρό σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε κατάσταση σταυρικής θυσίας. Οι σύγχρονοι καιροί όμως δεν συγχωρούν τη διαιώνιση τέτοιων παρανοϊκών καταστάσεων, όπως τα υπαίθρια βραδινά ξεφαντώματα στις πλατείες.

Αν κάποιος απειλεί πράγματι τη δημόσια υγεία, τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει την ευθύνη να διώξει τους υπεύθυνους που προσπαθούν να ανατρέψουν την κοινωνική ειρήνη και να ολοκληρώσουν την καταστροφή μιας χώρας και να διατάξει τη δημόσια δύναμη να εφαρμόσει τη νομιμότητα. Η εφαρμογή της νομιμότητας στην περίπτωση αυτή δεν είναι σκόπιμο να γίνει με μέτρα βίαιης καταστολής, υπάρχουν επαρκή προληπτικά μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα. Αν πάλι αγνοούν κάποιοι ότι η μοναδική νησίδα ειρήνης, σταθερότητας και ηρεμίας στην αιμάσουσα ευρύτερη περιοχή είναι η Ελλάδα και θέλουν να τη μετατρέψουν για μια ακόμα φορά σε πειραματόζωο, τότε η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη.

Ας παραμείνουμε σταθεροί και άγρυπνοι.

Και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Ας μην επιδοθούμε αυτήν τη στιγμή σε υστερικές κραυγές και κορόνες, πράγμα που ανοήτως συνηθίζουμε. Η υπόθεση απαιτεί νηφαλιότητα, σύνεση, αλήθεια και σοβαρότητα, αλλιώς χάνουμε ταυτόχρονα και την εσωτερική ενότητα και την κάθε επιδίωξη επιτυχίας.

Οι καιροί ου μενετοί.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ