Χρήσιμες προτάσεις Παραδιά για το Κτηματολόγιο

Χρήσιμες προτάσεις Παραδιά για το Κτηματολόγιο

Επιστολή με τις απόψεις της για την ολοκλήρωση και την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, διά του προέδρου της Στράτου Παραδιά.

Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη άμεσης νομοθετικής επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων, με ανάλογο τρόπο όπως στα εντός σχεδίου.

Σε σχέση με την κτηματογράφηση, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τη διεύρυνση της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων ακόμα και για τις εκπρόθεσμες αιτήσεις, την απλοποίηση κατάθεσης εγγραπτέας πράξης και τη βελτίωση της διαδικασίας ενημέρωσης των θιγομένων ιδιοκτητών κατά τη φάση των ενστάσεων.

Αναφορικά με τη λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την επιτάχυνση των διαδικασιών, τη βελτίωση του τρόπου φυσικής και ηλεκτρονικής λειτουργίας τους, την κατάργηση της περιττής επισύναψης αποσπασμάτων κτηματολογικών διαγραμμάτων σε κάθε συναλλαγή, τη διόρθωση εσφαλμένων εγγραφών με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, την απλοποίηση των ζητούμενων εγγράφων και την κατάργηση της περιττής επισύναψης αποσπασμάτων κτηματολογικών διαγραμμάτων σε κάθε συναλλαγή.

Τέλος, η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών (και για τις 35 περιοχές που είχαν εξαιρεθεί), το δικαίωμα αυτούσιας απόδοσης ακινήτων που έχουν περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο και την περιέλευση των αδήλωτων και αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων στους δήμους της χώρας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ