Ανάσα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις τα μέτρα Σταϊκούρα
-Στα 2,7 δισ. ευρώ το κόστος
Η πανδημία έχει βουλιάξει τις περισσότερες επιχειρήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας και τα λουκέτα δεν φτάνουν πια. Τα πακέτα στήριξης, όπως η «επιστρεπτέα προκαταβολή», η «Γέφυρα» και άλλα προγράμματα, δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την οικονομική κατάρρευση, με τον τζίρο να έχει γίνει σχεδόν… φάντασμα πια!
Άργησε πάρα πολύ να χτυπήσει τον συναγερμό η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός, και τώρα τρέχει να μπαλώσει τις τρύπες με τις φορολογικές μειώσεις που παρουσίασε, τις οποίες επεξεργάστηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και μπορούν να δώσουν ανάσα ζωής στις επιχειρήσεις. Το συνολικό κόστος των φοροελαφρύνσεων ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2021 – 2022.
Τα μέτρα προβλέπουν:
1. Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% στο 55% από το 2021 και μετά για τα φυσικά πρόσωπα. Το ψαλίδι στην προκαταβολή γίνεται μόνιμο και ισχύει από φέτος. Θα αποτυπωθεί, δηλαδή, στα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες που κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη το 2020 ελαφρύνονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η επιβάρυνση που θα προκύψει φέτος θα είναι μηδενική.
2. Μείωση προκαταβολής φόρου από το 100% στο 70% για το 2021 και στο 80% από το 2022 και μετά για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες. Οι επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν καθαρά κέρδη στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα έχουν μικρότερη φορολογική επιβάρυνση λόγω της μείωσης της προκαταβολής φόρου στο 70% από το 100%.
3. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 24% σε 22% για όλες τις επιχειρήσεις. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί για τα κέρδη του 2021, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προκαταβολή φόρου 80%.
4. Διατήρηση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.
5. «Πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022, μέτρο που αγγίζει πάνω από 1,2 εκατ. φορολογουμένους. Ουσιαστικά, η φοροελάφρυνση αυτή μονιμοποιείται και το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να καταργηθεί οριστικά και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από την προσωρινή αναστολή.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ