Επαναστατική μέθοδο απολύμανσης από τον κορονοιό σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα

Επαναστατική μέθοδο απολύμανσης από τον κορονοιό σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ελλάδα

Του
Νίκου Παρασκευά


Μέχρι την εμφάνιση του κορονοϊού οι χώρες όλου του κόσμου δεν είχαν ενδιαφερθεί ιδιαίτερα με τις απολυμάνσεως χωρών και επιφανειών για την εμπόδιση της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.

Θα λέγαμε ότι είχαν… βολευτεί με το χλώριο,καθώς και κάποια αλλά υλικά υψηλής τοξικότητας που απαιτούσαν την λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά την χρήση αλλά και μετά την χρήση τους.

Περισσότερο τα υλικά αυτά ήταν παράγωγα εκείνων που χρησιμοποιούνται στις απεντομώσεις παρά υλικά αποκλειστικά με αντιική δράση. Μετά την εμφάνιση όμως του κορονοϊού και της επιτακτικής ανάγκης να βρεθεί ένα υλικό με ισχυρή αντιικη δράση,οι έρευνες που έγιναν ανέδειξαν ως ιδανικό τέτοιο υλικό το καθαρό διοξείδιο του χλωρίου, που έχει διεθνώς την ονομασία Eoxid LQ 75.

Μάλιστα αυτό ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο που έγινε στο Βουκουρεστι τον περασμένο Δεκέμβριο.Από τις δοκιμές που έγιναν και με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το υλικό,τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Γιατί δεν είναι μόνο το υλικό που κάνει τη διαφορά. Είναι ο τρόπος που γίνονται οι απολυμάνσεις ο οποίος δεν έχει σχέση με τα όσα γνωρίζουμε ως τώρα.Δεν χρησιμοποιείται τίποτα υγρό.

Δεν ψεκάζεται καμμία επιφάνεια. Η απολύμανση γίνεται με τη μέθοδο της ψυχρής εκνέφωσης,τη γνωστή fogged,και καταπολεμά ιούς όπως ο COVID-19 ,sars covid2,βακτήρια κάθε είδους και μικρόβια.

Το πλεονέκτημα του υλικού όπως είπαμε είναι η ισχυρή αντιικη του δράση αλλά και οι ελάχιστες παρενέργειες που προκαλεί.Δηλαδή μετά την απολύμανση ο κάθε χώρος σε λιγότερο από 25 λεπτά είναι επισκέψιμος και λειτουργικός. Η διαδικασία της απολύμανσης είναι εξαιρετικά σύντομη και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Η διαδικασία περιλαμβάνει τρία στάδια.

Την μελέτη του χώρου,την διαδικασία της εκνεφωσης με ειδικά μηχανήματα και φυσικά εξειδικευμένο προσωπικό, και τέλος την παράδοση του χώρου αφού πρώτα έχουν γίνει οι μετρήσεις για την καταλληλότητα της ατμόσφαιρας και της πλήρους καθαρότητάς του.

Οι χώροι που απολυμαίνονται διατηρουν την καθαρότητας τους για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα απ όσο τα μέχρι στιγμής χρησιμοποιούμενα υλικά.

Η συνεχής και σταθερή διατήρηση του χώρου σε συγκεκριμένα επίπεδα υγιεινής (απολύμανσης-εξυγίανσης)οφείλεται στις τεχνικές επεκτάσεις του χρόνου ζωής του υλικού στο χώρο και στο νερό,που ενεργοποιούνται χάρη στα εξειδικευμένα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται κατά περίπτωση.

Η διατήρηση του υλικού του αέρα,στα επίπεδα του 0,1 ppm ,έχει αναγνωριστεί από όλους τους οργανισμούς υγείας,όπως τον ΠΟΥ και τον Ε.Ο.Φ πως δεν επιτρέπει να επιβιώνει κανενός είδος βακτηρίου, μικροβίου και Ιών, πέραν των ολίγων δευτερολ έπτων. Αντίστοιχα για το νερό είναι στα 0.2 ppm, όταν πρόκειται για πόσιμο ή 0.4 ppm όταν είναι πισίνα.

Για την πιο πάνω αναφερόμενη εφαρμογή ΔΕΝ χρειάζονται ειδικά συστήματα ή κάποια αλλαγή των υφισταμένων μονάδων.

Η απολύμανση (εφαρμογή μας), στο ευρύ της φάσμα, καλύπτει μία ομάδα από απαιτήσεις, όπως :
• να απολυμαίνει με πιστοποιημένο υλικό για τον άνθρωπο, και για τα ζώα και να είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
• να ελαχιστοποιεί ή και να αδρανοποιεί ολικώς την τοξικότητα του απολυμαντικού υλικού.
• να καλύπτει πλήρως τους εσωτερικούς χώρους, ακόμα και το πιο απόκρυφο σημείο, αντί μιάς κάποιας συμβατικής επιφανειακής απολύμανσης .
• να αδρανοποιεί μία σειρά από δυσάρεστες οσμές, που δημιουργούνται είτε από τη χρήση των ίδιων των απολυμαντικών υλικών ειτε από βακτηριακά φορτία, που δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τις συμβατικές μεθόδους απολύμανσης.
• να εξασφαλίζει,συμφωνα με τα μόνιμα αποτελέσματα και να τεκμηριώνει το βαθμό της αποτελεσματικότητας μέσα από μετρητικές διαδικασίες.
• να απολυμαίνει προϊόντα και αντικείμενα, και την τροφική αλυσίδα.

Ιδανικό για πλοία ξενοδοχεία και σχολεία

Πέρα από το Φάσμα της παρεχόμενης υπηρεσίας (εφαρμογής) που είναι εξαιρετικά ευρύ, η ταχύτητα εφαρμογής κάνει το υλικό εξαιρετικά Φιλικό γιa τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν σύνθετες και πολύπλοκες λειτουργίες. Ο ειδικά σχεδιασμένος τεχνικός εξοπλισμός μπορεί να απολυμαίνει ένα στρώμα σε λιγότερο από εξήντα (60) δευτερόλεπτα της ώρας καθώς επίσης κ ι όλο τον εσωτερικό χώρο του δωματίου, τον ογκο αυτού, σε λιγότερο από εξήντα (60) δευτερόλεπτα της ώρας εφαρμόζοντας τη μέθοδο απολύμανσης μέσω Ψυχρής εκνέφωσης (fogger).
Άρα ο χρόνος που απαιτείται από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί η εκκίνηση της απολύμανσης, δεν θα υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά της ώρας για την απολύμανση ενός δωματίου από 20 έως και 40τμ.
Μετά από αυτό, το δωμάτιο πρέπει να παραμείνει κλειστό από είκοσι (20) έως τριάντα (30) λεπτά της ώρας όταν έχουμε δημιουργήσει απολύμανση όγκου μέσω ψυχρής εκνέφωσης, προκειμένου να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα της απολύμανσης και κατ’ επέκταση την ασφαλή επισκεψιμότητα σε αυτό.
Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα , σχεδιάζεται ειδικό πρωτόκολλο για κάθε περιοχή του ξενοδοχείου ,του πλοίου ή του σχολείου,ξεχωριστά, όπου τα αποτελέσματα μας δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ακριβώς τους χρόνους που απαιτούνται:
• Μέσα Μεταφοράς (Πούλμαν – Αυτοκίνητα)
• Κοινόχρηστοι Χώροι – Διάδρομοι- Σαλόνια (Εσωτερικά και Εξωτερικά)
• Δωμάτια (Στρώματα -έπιπλα – Μπάνιο – Σεντόνια)
• Εστιατόριο – Μπαρ
• Καταστήματα
• Κομμωτήριο
• Κουζίνα
• Υδραγωγείο
• Αποθήκες
• Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων
‘Σύστημα Πόσιμου Νερού ( καθαρίζονται οι σωληνώσεις από το επικίνδυνο Biofilm)
• Μονάδα Εξαερισμού – Air Condition

Ειδικά για τις πισίνες

Διαθέτοντας την απαραίτητ τεχνογνωσία και με τη χρήση μάλιστα του υλικού (Διοξείδιο του χλωρίου καθαρότητας 99,99%), το οποίο θα αντικαταστήσει το χλώριο, θα πετύχουμε:
1. Την απάλειψη της οσμής του χλωρίου.
2. Την προστασία των μεταλλων και των ανοξείδωτων, τα οποία φθείρονται από την επαφή τους με το χλώριο, επιφέροντας υψηλό κόστος για τη συντήρηση ή αλλαγή τους.
3. Την προστασία των αρμών, εάν η πισίνα είναι κατασκευασμένη με πλακάκια, τα οποία φθείρονται από την επαφή τους με το χλώριο,επιφέροντας υψηλό κόστος για τη συντήρησή τους.
4. Την προστασία του μουσαμα θ, εάν η πισίνα έχει την σχετική επένδυση, από φθορές και αλλοίωση του χρώματός της από το χλώριο..
5. οι πισίνες που θα αντικαταστήσουν το χλώριο με το διοξείδιο του χλωρίου 99,99%, δεν θα αντιμετωπίσουν όλα τα ανωτέρω προβλήματα. Η αντικατάσταση του χλωρίου με Διοξείδιο του χλωρίου καθαρότητας 99,99%, δεν απαιτεί καμία επιπλέον δαπάνη για την αντικατάσταση νέου εξοπλισμού από πλευράς του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Το πρωτοποριακό αυτό υλικό ,το διοξείδιο του χλωρίου,παράγεται στην Ολλανδία ,ενώ υπάρχει και μια μονάδα παραγωγής στη Ρόδο, η οποία όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζήτησης. Η μοναδική εταιρεία που έχει την αποκλειστικότητα της εισαγωγής από την Ολλανδία είναι η Έρευνα,Περιβάλλον, Υγεία,που έχει έδρα στον Κορυδαλλό αλλά δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα,μέσω αντιπροσώπων.


Σχολιάστε εδώ