Ο Δένδιας αλλάζει τις ισορροπίες σε κυβέρνηση και ΝΔ

Ο Δένδιας αλλάζει τις ισορροπίες σε κυβέρνηση και ΝΔ

Ψηλά τον πήχη για την ελληνική διπλωματία ως προς τα ελληνοτουρκικά έβαλε ο Ν. Δένδιας με τη σθεναρή εθνικά στάση του στην Ά­γκυρα, εκθέτοντας όλους τους προκατόχους του, που αντιμετώπισαν τις κατά καιρούς τουρκικές προκλήσεις άλλοτε με… κατανόηση κι άλλοτε με δέος.

Ταυτόχρονα, με το «ως εδώ» που διεμήνυσε προς τους γείτονες τράβηξε μια φαρδιά κόκκινη γραμμή και για τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος υπό την επιρροή των Σημιτικών, που έχουν κατακλύσει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και των συμβιβασμένων του ΕΛΙΑΜΕΠ, που είναι τακτικοί συνομιλητές του, είχε μπει ήδη στη διαδικασία αναζήτησης ενός συμβιβασμού με την Τουρκία, έστω κι επιζήμιου για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Πλέον ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μετακινηθεί πέρα από τη γραμμή που χάραξε ο υπουργός Εξωτερικών – κάτι τέτοιο θα συνιστούσε εθνική υποχώρηση και θα δρομολογούσε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Ανέφικτη φαντάζει και η άλλη… λύση, αυτή της αποπομπής, σε ανύποπτο χρόνο, του Ν. Δένδια από το υπουργείο Εξωτερικών. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε κυβερνητική κρίση και αναπόφευκτα θα ερμηνευόταν ως αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι λίγες ώρες μετά τη συνά­ντηση / αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου ο κ. Μητσοτάκης εκών–άκων επιχείρησε να οικειοποιηθεί την επιτυχία του υπουργού Εξωτερικών και μέσω κύκλων του υποστήριξε ότι… εκτελούσε δικές του εντολές! Ο στόχος προφανής: Να μην ανέβουν στα ύψη οι μετοχές του Ν. Δένδια.

Είναι γνωστό τοις πάσι άλλωστε ότι η ως τώρα συνεργασία των δύο ανδρών δεν ήταν αυτό που λέμε… ανέφελη και απρόσκοπτη. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ο κ. Δένδιας πληροφορήθηκε εκ των υστέρων και από τρίτους πρωτοβουλίες (κινήσεις) του Μεγάρου Μαξίμου σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ενώ σε κάποιες άλλες το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού τον υποσκέλιζε ή ακόμη και υπονόμευε την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών. Εξ ου και κατά καιρούς στο παρασκήνιο υπήρχαν σενάρια και φήμες που έκαναν λόγο για αποχώρηση (παραίτηση) του κ. Δένδια. Ο τελευταίος είχε μπει και στο στόχαστρο των Σημιτικών, που θεωρούν ότι είναι περισσότερος αδιάλλακτος από ό,τι πρέπει και ότι επί της ουσίας… βαδίζει στα χνάρια του Κ. Καραμανλή και την πολιτική που εφάρμοσε την περίοδο 2004 – 2009. Η σκληρή στάση του στα ελληνοτουρκικά είχε προκαλέσει τη δυσφορία και του Βερολίνου, ενώ παλαιότερα είχαν κυκλοφορήσει φήμες (χωρίς να διαψευσθούν) ότι η Άνγκ. Μέρκελ είχε ζητήσει την απομάκρυνση του κ. Δένδια από το ΥΠΕΞ.

Από το ΥΠΕΞ στην αρχηγία
Μετά τα γεγονότα της Άγκυρας τίποτα δεν είναι ίδιο στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών. Δεν είναι όμως το ίδιο και προσωπικά για τον Ν. Δένδια. Η απήχηση που είχε (κι εκτός Νέας Δημοκρατίας) η στάση που τήρησε στην Άγκυρα ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές στο πολιτικό χρηματιστήριο της χώρας. Και όχι μόνο. Χρίσθηκε «δελφίνος». Η κυβέρνηση απέκτησε «νούμερο δύο».

Αν μέχρι πρότινος και σε επίπεδο παρασκηνίου υπήρχε ως σενάριο ότι θα είναι εκείνος που θα διαδεχθεί τον Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις το σενάριο αυτό απέκτησε μια ισχυρή βεβαιότητα. Άλλωστε ο κ. Δένδιας δεν θα είναι ο πρώτος που θα κάνει τη συγκεκριμένη διαδρομή, προηγήθηκαν αρκετοί τα τελευταία 30 χρόνια. Ήταν κατ’ αρχάς ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος πριν αναδειχθεί αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και στη συνέχεια πρωθυπουργός είχε περάσει από το υπουργείο Εξωτερικών. Αντίστοιχα με το ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου. Δύο ακόμη ξεκίνησαν αλλά δεν έφτασαν ως το τέλος, η Ντ. Μπακογιάννη και ο Δ. Αβραμόπουλος.

Ενημέρωση ζητούν τα κόμματα για τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία

Αμήχανη ήταν σε γενικές γραμμές η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς στάθηκαν λιγότερο στα όσα είπε ο Ν. Δένδιας στο τετ α τετ με τον Μ. Τσαβούσογλου και περισσότερο στα πριν και στα μετά της συνάντησης. Σε μια συνειδητή προσπάθεια να υποβαθμίσουν τη σημασία (αξία) της στάσης που τήρησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε μεν θετική τη στάση του, αλλά επιτέθηκε στην κυβέρνηση μιλώντας για έλλειμμα στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος, ενώ τόνισε ότι έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Το Κίνημα Αλλαγής θεώρησε αυτονόητη τη διατύπωση των πάγιων εθνικών θέσεων εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών, έθεσε ωστόσο τρία ερωτήματα:

Πόσο καλά είχε προετοιμαστεί η συνάντηση στην Άγκυρα, ποιος ήταν ο σκοπός της και τι ακριβώς συζήτησε ο Ν. Δένδιας στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τον Τ. Ερντογάν αλλά και τον Μ. Τσαβούσογλου.
Το ΚΚΕ από την πλευρά του… πήγε ακόμη πιο πέρα. Ερμηνεύοντας την αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου, εκτιμά ότι επίκειται… συμβιβασμός για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και νέα διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο με μεσολαβητές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ