Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει «τυλίξει» την Τουρκία όσο καμία άλλη κυβέρνηση

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει «τυλίξει» την Τουρκία όσο καμία άλλη κυβέρνηση

– Ο Ερντογάν δεν έχει υποστηρικτές στην Ουάσινγκτον μετά την αποχώρηση του Τραμπ

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Τουρκία και κυρίως για τον Ερντογάν στην Αμερική, μετά την άνοδο του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, δεν είναι κα­θόλου καλό.
Αποκαλυπτικό είναι το άρθρο του Έντι Ζεμενίδη, εκτελεστικού διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), με τίτλο «Ο Τούρκος δικτάτορας και ο Πρόεδρος Μπάιντεν».

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω αποσπάσματα, που δείχνουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει ριζικά για τον Ερντογάν:

«‘‘Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ‘‘τυλίξει’’ την Τουρκία όπως καμία προηγούμενη κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής κυρίως ρητορικά, αλλά περιεκτικά. Εάν είσαι δημοκράτης στην Τουρκία, είσαι χαρούμενος γιατί φαίνεται να έχεις έναν φίλο στον Λευκό Οίκο’’, υποστηρίζει ο Αλαν Μακόφσκι, κύριος συνεργάτης Εθνικής Ασφάλειας και Διεθνούς Πολιτικής στο Κέντρο Αμερικανικής Προόδου».

«Με την αποχώρηση του Τραμπ, η Τουρ­κία δεν έχει πλέον πραγματικούς υπο­στηρικτές στην Ουάσιγκτον. Η μετοχή της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και κανείς δεν περιμένει από τον Ερντογάν να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιστρέψει αυτή την τάση.

Ο Μακόφσκι βλέπει δύο βασικά επερ­χόμενα ορόσημα – εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων (πιστεύει ότι θα το κάνει) και εάν η Τουρκία απαγορεύσει το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Αυτό δεν θα οδη­γήσει απαραίτητα σε ρήξη της διμερούς σχέσης, αλλά η Τουρκία μπορεί τελικά να συνειδητοποιήσει πόσο πραγματικά έχει απομονωθεί πολιτικά και διπλωματικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ερντογάν έχει από καιρό λειτουργήσει υπό το σκεπτικό ότι οι ΗΠΑ θα υποχωρήσουν πρώτες σε μια αντιπαράθεση με την Τουρκία. Αλλά το 2021, περισσότερο από ποτέ, βλέπει έναν πρόεδρο και μια κυβέρνηση που έχει περισσότερη ε­μπειρία, μια πιο ξεκάθαρη παγκόσμια άποψη και περισσότερη πολιτική κάλυψη ώστε να μην κάνει πίσω. Είναι ακόμη νωρίς, και η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να διατη­ρήσει τη συνέπεια, αλλά όταν πρόκειται για τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, η αμβλεία διπλωματία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αντικαταστήσει την αποτυχημένη ήπια διπλωματία του παρελθόντος». «Θα έχει αυτό ως αποτέλεσμα την αλλαγή συμπεριφοράς του Ερντογάν ή ότι η Τουρκία θα προχωρήσει χωρίς τον Ερντογάν;», διερωτάται ο αρθρογράφος Έντι Ζεμενίδης.

Φωτιές ανάβει – Κόντρα η Μόσχα

«Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Μόσχα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να περνούν αύριο ανεμπόδιστα από τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης προς τη Μαύρη Θάλασσα αμερικανικά και βρε­τανικά πολεμικά πλοία. Ρώσοι διπλωμάτες τονίζουν κατ’ επανάληψη ότι η Συνθήκη του Μοντρέ πρέπει να ισχύει και για τη νέα, υπό κατασκευή διώρυγα. Η αλήθει­α είναι, πάντως, ότι ούτε η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δείξει για την ώρα να συ­γκινείται από την πολύ υψηλού ρίσκου προσπάθεια του Ερντογάν να διαπραγματευτεί από καλύτερες θέσεις με τις μεγάλες δυνάμεις για το καθεστώς των Στενών. Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο ακρο­δεξιός σύμμαχος του Ερντογάν, ο αρχηγός του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, προειδοποίησε ότι μόνον ‘‘ανόητοι’’ σκέ­φτονται να ανοίξουν θέμα για αναθεώρηση του Μοντρέ», επισημαίνει σε ανάλυσή του ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ