Σε μεσάζοντες η έκδοση των συντάξεων!
Εκσυγχρονιζόμαστε…
Παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη για την ανάθεση της αρμοδιότητας για την έκδοση των περίπου 140.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων σε πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, η ομάδα εργασίας του project manager, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Μιχάλης Κεφαλογιάννης, φαίνεται να έχει κατασταλάξει στις τελικές ρυθμίσεις, τις οποίες πολύ σύντομα –και σίγουρα πριν το Πάσχα– θα καταθέσει η κυβέρνηση υπό μορφή σχεδίου νόμου στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται η δυνατότητα σε επιλεγμένους δικηγόρους και λογιστές να έχουν πρόσβαση τόσο στην ψηφιακή βάση δεδομένων όσο και στα αρχεία του ΕΦΚΑ, ώστε υποκαθιστώντας τους υπαλλήλους του φορέα να συμπληρώνουν με τα απαραίτητα στοιχεία τον συνταξιοδοτικό φάκελο του κάθε αιτούντα.
Τον φάκελο θα τον υποβάλλουν μαζί με ένα σχέδιο (προσωρινής ή οριστικής) αποφάσεως στον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος συντάξεων του ΕΦΚΑ. Ο υπάλληλος αυτός (χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί αν θα έχει τη δυνατότητα του ελέγχου αυτών που προσκομίζει ο πιστοποιημένος δικηγόρος ή λογιστής) θα οριστικοποιεί με την υπογραφή του την έκδοση της συνταξιοδοτικής αποφάσεως.
Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, το όλο εγχείρημα ακροβατεί οριακά εντός του συνταγματικού πλαισίου, με κίνδυνο όλες αυτές οι ρυθμίσεις που φιλοδοξεί σύντομα να νομοθετήσει ο υπουργός Εργασίας να καταπέσουν τελικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δημιουργώντας ένα πρόσθετο εμπόδιο στην έκδοση των συντάξεων. Ήδη η ομοσπονδία των εργαζομένων του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχει διαμηνύσει στον κ. Χατζηδάκη, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν μαζί του, ότι θα προσφύγουν εναντίον των διατάξεων που αναθέτουν δημόσιο έργο σε μεσάζοντες ιδιώτες. Κάτι ανάλογο αναμένεται να κάνει και η ΑΔΕΔΥ.
Εκτός, όμως, αυτού του ζητήματος, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά και γι’ αυτήν την ίδια την αξιοπιστία των αποφάσεων που θα εκδίδονται από την πλευρά των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, από τη στιγμή που δημιουργείται μια πελατειακή σχέση ανάμεσα στους ίδιους και τον κάθε ασφαλισμένο που θα τους ζητά να του βγάλουν τη σύνταξή του.
Με την πιστοποίησή τους οι λογιστές και δικηγόροι δεν σημαίνει ότι χάνουν την ιδιότητά τους ως επαγγελματίες ιδιώτες και, σε αντίθεση με τους υπαλλήλους του φορέα, ουδεμία σχέση εξάρτησης έχουν με αυτόν.
Αντιθέτως, έχοντας πλέον τον ρόλο του μεσάζοντα, θα δημιουργούν μια καθαρά πελατειακή σχέση με τον εκάστοτε ασφαλισμένο που θα προσέρχεται σ’ αυτούς και, ενδεχομένως με το αζημίωτο, θα του βγάζουν τη συνταξιοδοτική απόφαση ή καλύτερα το σχέδιο της συνταξιοδοτικής απόφασης.
Σήμερα, οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις που βγαίνουν από τους υπαλλήλους του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ελέγχονται σε τρία επίπεδα, με ξεκάθαρους διακριτούς ρόλους (υπαλλήλου – τμηματάρχη – διευθυντή), ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία παρασπονδία.
Με το εξωθεσμικό σύστημα που πάει να δημιουργήσει ο υπουργός Εργασίας καταργούνται αυτοί οι διακριτοί ρόλοι, αφού αυτοί θα συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του κάθε πιστοποιημένου δικηγόρου και λογιστή.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: tanea.gr