Προκόπης Παυλόπουλος: Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποκτούν αδιανόητες δυνατότητες!

Προκόπης Παυλόπουλος: Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποκτούν αδιανόητες δυνατότητες!

Στη δύναμη των Μέσων Κοινωνικής Δι­κτύωσης (social media) αναφέρθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ Πρ. Παυλόπουλος κατά την παράδοσή του στους φοιτητές με θέμα «Νεοπαγείς κανόνες ελέγχου των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης: Ένα φαινόμενο ρυθμιστικής παρέμβασης της Κοινωνίας των Πολιτών στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης».

Αφού επισήμανε τις δυνατό­τητες που παρέχουν στους πολίτες για την άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας έκφρασης, συμμερίστηκε τον σκεπτικισμό που εκφράζεται από πολλές πλευρές όσον αφορά τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινούνται.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος: «Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αποτελούν, μεταξύ άλλων, και ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα που διαθέτει καθέ­νας –και πάλι ανεξαρτήτως ηλικίας και οικονομικής δύναμης– για την άσκηση και του θεμελιώδους δικαιώματος ελευ­θερίας της έκφρασης, υπό την ευρύτατη έννοιά του και τον συνδυασμό του με άλλα συναφή δικαιώματα, στο γενικότερο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του. Άσκηση που, όπως είναι εξίσου ευνόητο, δεν γνωρίζει σύνορα και μπορεί να διατρέξει τον πλανήτη από τη μια άκρη του στην άλλη. Ως προς τούτο, εμβληματικό ρόλο διαδραματίζουν οι μεγάλες σύγχρο­νες ‘‘πλατφόρμες’’ Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης παγκόσμιας εμβέλειας, με ά­κρως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το Facebook».

Επισήμανε ωστόσο ότι «όσο τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εξελίσσονται και αποκτούν αδιανόητες, ως πριν λίγα χρόνια, δυνατότητες σε ό,τι αφορά και την άσκηση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης, άλλο τόσο εντείνεται ο σκεπτικισμός ως προς τα όρια τα οποία πρέπει να τεθούν, προκειμένου να αποφεύγο­νται οι επώδυνες επιπτώσεις τής, υπό την ευρεί­α του όρου έννοια, καταχρηστικής άσκησής του».

Έκανε δε ειδικά αναφορά στο Facebook ως την πρώτη μεγάλη «πλατφόρμα» Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, η οποία κινείται ήδη προς μια τέτοια κατεύθυνση, ιδρύο­ντας ένα είδος «εποπτικού συμβουλίου», το «Oversight Board», με στόχο την κατά το δυνατόν αποφυγή κραυγαλέων φαινομένων καταχρηστικής άσκησης του υπό τις ανωτέρω διαστάσεις δικαιώματος ελευ­θερίας της έκφρασης, μέσω της χρήσης της «πλατφόρμας» του.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ