Π. ΡΕΝΤΖΕΛΑΣ στο “Π”: Η ενίσχυση του ΚΚΕ, η ισχυρότερη τιμωρία για τις πολιτικές δυνάμεις που μας έκαναν μετανάστες

Π. ΡΕΝΤΖΕΛΑΣ στο “Π”: Η ενίσχυση του ΚΚΕ, η ισχυρότερη τιμωρία για τις πολιτικές δυνάμεις που μας έκαναν μετανάστες


Του
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΕΝΤΖΕΛΑ
Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Δυτικής Ευρώπης του ΚΚΕ,
Αναπληρωτή Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας σε πανεπιστήμιο στη Βρετανία


Για ακόμη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες τυχοδιωκτικών πολιτικών παιχνιδιών από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ψήφο των ελλήνων μεταναστών στο εξωτερικό. Είναι παιχνίδια που αγνοούν τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον ξεριζωμό για την ανεύρεση εργασίας ή για σπουδές, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις.

Πολιτική πάσα στην κυβέρνηση της ΝΔ για να ξεκινήσει η συζήτηση για την κατάργηση των εύλογων κριτηρίων για την ψήφο των ελλήνων απόδημων έδωσαν οι δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζάκρη, η οποία κατήγγειλε τα κριτήρια άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό, με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει.

Αν δεν ήταν συμπαιγνία, ήταν σίγουρα μια πολιτική αβάντα προς τη ΝΔ για να αλλάξει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος (ανεξάρτητα αν αυτό συμβεί) και ενώ ήδη εφαρμόζεται αυτός ο νόμος, με την εγγραφή των ελλήνων μεταναστών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Σε κάθε περίπτωση, ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός και η ψηφοθηρία είναι αυταπόδεικτα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίζει τη θέση για δυνατότητα ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο, με την οποία συντάσσονται ουσιαστικά και το ΚΙΝΑΛ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25. Έχοντας ως δεδομένο ότι την ελληνική ιθαγένεια μπορούν να αποκτήσουν όσοι και όσες έχουν έστω έναν μακρινό απόγονο ελληνικής καταγωγής (δίκαιο του αίματος), γίνεται αντιληπτό ότι αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός απροσδιόριστου εκλογικού σώματος, που θα συνδιαμορφώνει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα χωρίς να υφίσταται τις συνέπειες της όποιας επιλογής του.

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πρότασή του –που απορρέει από τα δικά του μικροκομματικά συμφέροντα– για ανάδειξη βουλευτών από ένα θολό ενιαίο ψηφοδέλτιο, οδηγεί και πάλι στην τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος, ενώ ταυτόχρονα στερεί την προσμέτρηση της ψήφου ανθρώπων που μετανάστευσαν πρόσφατα, διατηρούν δεσμούς με την Ελλάδα και σκοπεύουν πιθανά να επιστρέψουν σε αυτή.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα κριτήρια της ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό (δεσμοί με την Ελλάδα, χρονικό διάστημα απουσίας και αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό τμήμα) είναι ξεκάθαρες, καθώς εξασφαλίζουν τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής από αυτούς που επλήγησαν από την οικονομική κρίση και τις πολιτικές επιλογές όλων των έως τώρα κυβερνήσεων, μια μεγάλη δηλαδή πλειοψηφία των ελλήνων μεταναστών, εργαζομένων, επιστημόνων και φοιτητών.

Τα δάκρυα των εκπροσώπων των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα για το λεγόμενο «brain drain» είναι τουλάχιστον υποκριτικά. Η μετανάστευση δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα δικαιώματα, στους όρους εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Οι ψηφοθηρικές κοκορομαχίες για τα δικαιώματα των ελλήνων μεταναστών από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ δεν θα πιάσουν τόπο. Οι έλληνες μετανάστες και φοιτητές έχουν νιώσει στο πετσί τους τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής, με την υποβάθμιση των προξενικών αρχών και των ελληνικών σχολείων στις χώρες διαμονής μας.

Ως έλληνες μετανάστες χρειάζεται να γυρίσουμε την πλάτη σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που, με την αντιλαϊκή τους πολιτική, μας καταδίκασαν στην ανεργία, στα χρέη, στην αβεβαιότητα, στα αδιέξοδα, αναγκάζοντας πολλούς από εμάς να αλλάξουμε χώρα για να βρούμε μια δουλειά, και που σήμερα προσπαθούν να ξεπλυθούν μέσα από τις διάφορες μεθοδεύσεις για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.

Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, που, με καθαρές θέσεις, μαχητικότητα και συνέπεια, στέκεται στο πλευρό των ελλήνων μεταναστών, θα αποτελέσει την ισχυρότερη τιμωρία για αυτές τις πολιτικές δυνάμεις και την καλύτερη παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον, στήριγμα στον καθημερινό μας αγώνα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ