Όχι Πάσχα στο χωριό, λένε οι λοιμωξιολόγοι

Όχι Πάσχα στο χωριό, λένε οι λοιμωξιολόγοι

Αυξητική πορεία για τους διασωληνωμένους

-Κίνδυνος για χωριά χωρίς αγροτικούς γιατρούς και ειδικευόμενους χωρίς πλήρη εκπαίδευση
-Και αρνητές των self tests έχουμε!

Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό ή όχι; Και αυτήν τη φορά οι απόψεις των ειδικών (μελών και μη της Επιτροπής) διίστανται. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερη η μετάβαση στα χωριά, γιατί εκεί οι συγκεντρώσεις που θα γίνουν θα είναι σε ανοικτούς χώρους, ενώ εδώ θα υπάρξει συνωστισμός σε κλειστά διαμερίσματα – που είναι πιο επικίνδυνο για τη διασπορά του ιού.

Παράλληλα, θα υπάρξει και εκτόνωση των πολιτών. Το εργαλείο που προτείνουν ως απαραίτητη προϋπόθεση είναι το self test, το οποίο σε περίπτωση θετικότητας θα αποθαρρύνει τη μετάβαση για να μην κολλήσουν συγγενείς και φίλοι.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που είναι κατηγορηματικά αρνητικοί γιατί θεωρούν ότι το self test μπορεί να αποδειχθεί ψευδές, με αποτέλεσμα να ρισκάρουμε μια νέα δοκιμασία των νοσοκομείων μας και των ήδη κουρασμένων υγειονομικών μας, καταλήγοντας ότι μόνο οι εμβολιασμένοι μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό γιατί σε κάθε οικογένεια δεν έχουν ολοκληρώσει όλα τα μέλη τον εμβολιασμό. Έτσι, λοιπόν, το θέμα αυτό είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, που θα κληθεί να ερμηνεύσει τους χρησμούς της… Πυθίας και να λύσει τον… γόρδιο δεσμό, μάλλον προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας!

Στο μεταξύ, η επιδημιολογική εικόνα της τελευταίας εβδομάδας δείχνει ότι επαληθεύονται τα μαθηματικά προγνωστικά μοντέλα που μιλούσαν για αύξηση των διασωληνωμένων. Έτσι, ενώ τη Δευτέρα είχαμε 781, την Τρίτη πήγαμε στους 802, την Τετάρτη 809, την Πέμπτη 819 και την Παρασκευή 824.

Επίσης είχαμε αυξομειώσεις και στον αριθμό των κρουσμάτων: την Τρίτη είχαμε 4.033, την Τετάρτη 3.089, την Πέμπτη 3.833 και την Παρασκευή 3.067. Αντίστοιχα αυξομειώσεις είχαμε και στους θανάτους: την Τρίτη 93, την Τετάρτη 81, την Πέμπτη 104 και την Παρασκευή 91, ενώ μέχρι στιγμής μέσα στον Απρίλιο (έως 16/4) οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 1.237. Οι νοσηλευόμενοι υπερβαίνουν τους 5.600, με τους 4.300 περίπου να βρίσκονται σε απλές κλινικές Covid. Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύεται περίπου το 45% των ασθενών και συγκεκριμένα περίπου 2.550 ασθενείς, από τους οποίους οι 2.100 βρίσκονται σε απλές κλίνες, ενώ περίπου 430 είναι διασωληνωμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, αναμένοντας να συνεχισθεί η πίεση μέχρι τα μέσα Μαΐου, όπου οι διασωληνωμένοι θα φθάσουν τους 1.000.

Διάσταση απόψεων και για τα ενεργά κρούσματα
Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο δείκτης θετικότητας παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες μία σταθεροποίηση σε επίπεδα κάτω του 6% (την Παρασκευή είχε μειωθεί στο 5,3%). Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα σήμερα στη χώρα είναι 27.462 (βλέπουμε μια υποχώρηση, καθώς την προηγούμενη Τετάρτη τα ενεργά κρούσματα είχαν ξεπεράσει τις 30.000).

Πάνω στο θέμα αυτό όμως εξέφρασε τη διαφωνία του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης, εκτιμώντας ότι αυτήν τη στιγμή σε όλη τη χώρα υπάρχουν 150.000 – 200.000 ενεργά κρούσματα. Ο κ. Τζανάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα κρούσματα προκύπτουν από τα μοντέλα των τελευταίων 15 ημερών και με ένα απλό άθροισμα συνολικά αυτών των κρουσμάτων δεν προκύπτει αυτός ο αριθμός που έδωσε ο υπουργός.

Δεν ξέρω από πού εδράζεται αυτή η εκτίμηση, αλλά δεν συμφωνώ. Αν δω τα στοιχεία θα μπορώ να τα αποκρούσω επιστημονικά. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι τον αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίζονται κάθε μέρα από τα τεστ τα οποία γίνονται πρέπει να τον πολλαπλασιάζουμε επί πέντε και έξι για να έχουμε την πραγματική εικόνα!

Επίσης, μια σταθεροποίηση έως ελαφρά μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παρουσιάζεται την τελευταία εβδομάδα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Εξαίρεση αποτελεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έντονη αυξητική τάση, η οποία σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του τελευταίου μήνα σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλονίκη δημιουργεί πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα προβληματίζουν ακόμη οι Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Θάσου, Λευκάδας, Έβρου, Ροδόπης, Πιερίας, Φωκίδας, Καβάλας, Αρκαδίας και Πρέβεζας.
Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι και η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής εμφανίζει μια σταθεροποιητική τάση, μετά από πολλές εβδομάδες αύξησης των κρουσμάτων και ιδιαίτερης πίεσης στο σύστημα υγείας.

Σαν να μην έφταναν όμως τα προβλήματά μας με τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, μετά τους αρνητές της πανδημίας και τους αρνητές της μάσκας προστέθηκαν τώρα και οι αρνητές των self tests. Η προληπτική εφαρμογή του μέτρου των self tests ως απαραίτητη για την επιστροφή των μαθητών του λυκείου στα σχολεία αφενός έδειξε περισσότερους από 600 μαθητές και καθηγητές θετικούς στον ιό –οπότε αποφεύχθηκε η περαιτέρω διασπορά, γιατί ο αριθμός αυτός θα έδινε στη συνέχεια περισσότερα από 8.500 κρούσματα–, αφετέρου δημιούργησε αντιδράσεις από γονείς που αρνήθηκαν να κάνουν τα παιδιά τους το τεστ με το σκεπτικό ότι αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τα παιδιά.

Παράλληλα στο διαδίκτυο διασπείρονται fake news ότι δήθεν «η Πολιτεία θα αρπάξει τα παιδιά που είναι θετικά στον κορονοϊό και θα τα κλείσει σε δομές» και άλλες παρόμοιες αστειότητες. Να θυμίσουμε ότι η υπουργική απόφαση αναφέρει λεπτομερώς τη διαδικασία που ορίζεται, με δωρεάν έλεγχο εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, περιορισμό στο σπίτι μέχρι τον επανέλεγχο και εφαρμογή του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος έχει τη λοίμωξη.

Το γεγονός όμως αυτό οδήγησε σε εισαγγελική παραγγελία για τη σύλληψη και την αυτόφωρη διαδικασία όσων διαπράττουν το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή και της διασποράς ψευδών ειδήσεων και ήδη είχαμε τις πρώτες συλλήψεις.

Τι θα συμβεί με ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς
Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο με τους ειδικευόμενους γιατρούς όσο και με εκείνους που θα πρέπει να κάνουν το αγροτικό τους. Ειδικότερα, πολλοί ειδικευόμενοι γιατροί έχουν αποσπαστεί λόγω της πανδημίας σε κλινικές Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι έχουν παρατήσει πλέον την εκπαίδευσή τους στην ειδικότητά τους –ένα διάστημα που δεν πρόκειται να αναπληρωθεί– και άρα θα έχουν μειωμένο επίπεδο εκπαίδευσης σε σχέση με αυτό που προβλέπει ο κανονισμός του προγράμματος σπουδών.

Παράλληλα, η υπουργική απόφαση που προσκαλούσε γιατρούς να ενταχθούν εθελοντικά να υπηρετήσουν στα νοσοκομεία το διάστημα της πανδημίας προέβλεπε ως παροχή την αντικατάσταση της υπηρεσίας υπαίθρου για όσους ήταν υπόχρεοι.

Αυτό σημαίνει ότι πολλά αγροτικά ιατρεία μετά τη λήξη της πανδημίας κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό και τα χωριά μας χωρίς γιατρούς.

Θα ήταν ενδιαφέρουσα μια απά­ντηση του υπουργείου Υγείας πάνω σε αυτά τα θέματα!

Άρης Μπερζοβίτης

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: in.gr


Σχολιάστε εδώ