Επιτέλους τέλος οι τεμενάδες στον Ερντογάν – Ο Νίκος Δένδιας σήκωσε ψηλά τη σημαία μέσα στην Άγκυρα

Επιτέλους τέλος οι τεμενάδες στον Ερντογάν – Ο Νίκος Δένδιας σήκωσε ψηλά τη σημαία μέσα στην Άγκυρα

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Ως εδώ. Οι απαντήσεις που έδωσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δημοσίως, μέσα από το «παλάτι» στην Άγκυρα και ενώπιον του τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σηματοδοτούν την αφύπνιση, επιτέλους, της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας απέναντι στην πραγματική Τουρκία… Η τελευταία επιμένει σε μια πολιτική που θα οδηγούσε σε δορυφοροποίηση της Ελλάδας, όπου ο κ. Ερντογάν θα βαράει τα νταούλια και όλοι οι άλλοι θα χορεύουν στον ρυθμό του.

Η παρουσία του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, ο καθαρός λόγος του, που «έσφαζε» με το χαμόγελο, και τα πειστικά επιχειρήματα έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει φωνή, η οποία μπορεί να ακουστεί, αρκεί να έχει το σθένος και την τόλμη κάποιος να την αρθρώσει και να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις, αντί να εμφανίζεται ως πρόθυμος ακροατής του κάθε τούρκου αξιωματούχου.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε με διαρροές να διεκδικήσει τα εύσημα για τον άριστο χειρισμό και την παρουσία του Νίκου Δένδια, δηλώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε εντολή από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο εάν προκαλούνταν.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι υπήρξαν αναλυτές –λιγοστοί, είναι αλήθεια– που έσπευσαν να εκφράσουν… τον προβληματισμό τους για τη στάση του κ. Δένδια, ξεχνώντας ότι δεν είναι ο έλληνας υπουργός που δημιουργεί την ένταση και τις προκλήσεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, αλλά η Τουρκία. Αρκετοί από αυτούς τους σχολιαστές εκφράζουν το «πνεύμα Σημίτη» στην εξωτερική πολιτική και το ΕΛΙΑΜΕΠ, που με τη σειρά του έχει βάλει γερά το πόδι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχεδόν τριάμισι χρόνια μετά τη –δημόσια επίσης– αντιπαράθεση Παυλόπουλου – Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, ο Νίκος Δένδιας απέτρεψε την προσπάθεια της Άγκυρας να θέσει το δικό της πλαίσιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου οι απειλές, το casus belli, η «Γαλάζια Πατρίδα» θα μπουν κάτω από το χαλί και η Τουρκία θα συνεχίσει να θέτει τις απαιτήσεις της, είτε αφορούν το μειονοτικό, είτε την ανάδειξη του… οθωμανικού παρελθόντος της Ελλάδας, είτε τη δίωξη των πολιτικών αντιπάλων του κ. Ερντογάν, τους οποίους συλλήβδην το τουρκικό καθεστώς βαφτίζει τρομοκράτες. Όμως η Άγκυρα θέλησε να διαμορφώσει την επίσκεψη Δένδια με τρόπο που θα τη χρησιμοποιούσε και ως επιχείρημα για να πείσει τους Ευρωπαίους αλλά και τους Αμερικανούς ότι πλέον όλα βαίνουν καλώς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μπορεί να συνεχίζεται κανονικά η σχέση, ενώ παράλληλα θα συνεχίζεται η ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Ήταν αυτό το μήνυμα που περίμεναν ορισμένοι στις Βρυξέλλες για να σπεύσουν να ακυρώσουν όλο το πλαίσιο των Συνόδων Κορυφής, που προβλέπει ένα στοιχειώδες πλαίσιο συνεπειών εφόσον η Τουρκία συνεχίσει να απειλεί, να προκαλεί και να αμφισβητεί…

Η ελληνική πλευρά ήταν προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα σενάρια, καθως πάντοτε οι επισκέψεις στην Τουρκία και οι συναντήσεις με τούρκους αξιωματούχους είναι απρόβλεπτες.

Έτσι, είχε αποφασισθεί ότι ο κ. Δένδιας δεν θα δεχθεί να κλείσει η επίσκεψη, δίνοντας την εντύπωση ότι η Ελλάδα διαγράφει όσα έχουν συμβεί και όσα ακόμη και τώρα συμβαίνουν στον Έβρο, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, αλλά ευθαρσώς θα θέσει και δημοσίως όλα τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορές λόγω και της παραβατικής συ­μπεριφοράς της Τουρκίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου προσπάθησε, με ανατολίτικο τρόπο, να βάλει στην άκρη όσα προκαλεί καθημερινά με τη στάση της η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι με αυτά θα ασχοληθούν οι συμβουλευτικές συνομιλίες (όπως βαφτίζουν τις διερευνητικές επαφές προκειμένου να τους δώσουν άλλο περιεχόμενο από αυτό που έχουν κανονικά), Μάλιστα, αφού απηύθυνε συστάσεις στην Ελλάδα να αποφεύγει τις προκλήσεις και την επιβολή τετελεσμένων (!), άρχισε να αραδιάζει την τουρκική ατζέντα για την «τουρκική» μειονότητα της Θράκης αλλά και για τη συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στην οποία συμπεριλαμβάνει τους πολιτικούς αντιπάλους του κ. Ερντογάν, τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν αλλά και τους Κούρδους του YPG της Συρίας…

Έθεσε όμως και άλλα ζητήματα. Στο Κυπριακό ζήτησε εποικοδομητική στάση από… όλες τις πλευρές, αν και ο ίδιος εκπροσωπεί τη χώρα που κατέχει το βόρειο τμήμα του νησιού και ζητά λύση δυο κρατών, ενώ αναφέρθηκε στη «συνεργασία στο Προσφυγικό», θέλοντας προφανώς να ξεχαστεί το τι συνέβη πριν από έναν χρόνο στον Έβρο…

Και για να δείξει ότι μαζί με αυτές τις απαιτήσεις της Τουρκίας θα υπάρχουν και θετικά βήματα ζήτησε να υπάρξει συνεργασία στην αποκατάσταση των οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα και των χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία, συνεργασία στις συνοριακές πύλες των δύο χωρών και διεύρυνση των χερσαίων μεταφορών…

Η άμεση αντίδραση του Νίκου Δένδια δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας και ωραιοποίησης της πραγματικής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που έχουν οδηγηθεί σε αυτό το σημείο λόγω της επιθετικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.

Ο Νίκος Δένδιας δημοσίως εξήγησε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει την ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, τόνισε ότι στο Κυπριακό υπάρχει ένα μόνο πλαίσιο λύσης, αυτό της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και κάλεσε σε αποχή από τις κινήσεις που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Στήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μέρος του οποίου είναι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα του casus belli, τονίζοντας ότι είναι αντίθετο σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, αλλά και του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο, όπως είπε, έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊ­κό Συμβούλιο, διότι παραβιάζει κυριαρχι­κά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όσον αφορά το Μεταναστευτικό, στις αιχμές του κ. Τσαβούσογλου ο Νίκος Δενδιας απάντησε ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να κάνει συστάσεις στην Ελλάδα για τα θέματα αυτά και υπενθύμισε τις προσπάθειες εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού και το επεισόδιο του Έβρου.

Αίσθηση και ιδιαίτερη ενόχληση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στους συνεργάτες του προκάλεσε η σύσταση του Νίκου Δένδια να πάρει πίσω η Τουρκία την απόφασή της για μετατροπή της Αγίας Σοφιάς και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, καθώς, όπως είπε ο έλληνας υπουργός, αυτή θα είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας.

Ακολούθησε όμως και νέα αντιπαράθεση, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται δηλώσεις όπως αυτές του κ. Δένδια, καθώς «δεν παραβιάζει δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο». Επιπλέον τόνισε ότι ενώ στην Τουρκία υπάρχει η ονομασία «Ρωμιός της Πόλης», στην Ελλάδα «δεν επιτρέπεται αυτός που αισθάνεται Τούρκος να δηλώνει Τούρκος» και υπάρχει «καταπίεση και καταπάτηση των δικαιωμάτων». «Αν δηλώνει κάποιος την τουρκική καταγωγή του, πρέπει να είναι σεβαστό το δικαίωμά του», είπε ο τούρκος υπουργός και επανάφερε τους γνωστούς ισχυρισμούς περί επαναπροώθησης βαρκών με πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Βέβαια ο κ. Τσαβούσογλου επικαλέστηκε τη Συνθήκη της Λωζάννης, θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και εναέριου χώρου.

Ο κ. Δένδιας φρόντισε να υπενθυμίσει τις 400 υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικό έδαφος, ενώ για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών ο έλληνας υπουργός έδωσε σαφή απάντηση: «Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα. Δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται αυτήν τη στιγμή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Εάν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν».

Ήταν ένα αναγκαίο ξεκαθάρισμα θέσεων και προθέσεων η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα, ενώ χρήσιμη ήταν και η δημόσια αντιπαράθεση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να γνωρίζουν άπαντες στην Ελλάδα πού βρισκόμαστε στα ελληνοτουρκικά και να μην πλάθουν έτσι φαντα­στικούς κόσμους και εικόνες.
Ακόμη πιο χρήσιμη αποδείχθηκε η επίσκεψη αυτή γιατί, επιτέλους, με τρόπο που ταιριάζει στην Ελλάδα, ακούστηκε η φωνή της εκεί απ’ όπου καθημερινά εκτοξεύονται απειλές και fake news εναντίον της χώρας μας…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ