Με το σταγονόμετρο τα δικαιώματα των Ιμβρίων

Με το σταγονόμετρο τα δικαιώματα των Ιμβρίων

Δεν είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό κράτος επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κατάσταση στην Ίμβρο για να προβάλει το δήθεν φιλομειονοτικό προσωπείο του.

Στην Ίμβρο έχουν αποδοθεί ορισμένες περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και επιτράπηκε η λειτουργία μειονοτικού σχολείου, που λειτουργεί βεβαίως με ελάχιστους πια μαθητές. Η γνωστή τακτική της Τουρκίας, που αφού εξαφάνισε την ελληνική παρουσία από το ελληνικό νησί, τώρα επιτρέπει ορισμένες δράσεις και λειτουργίες εκ του ασφαλούς, καθώς γνωρίζει ότι η ελληνική παρουσία –όσοι κι αν αποφασίσουν να επιστρέψουν στο νησί– θα είναι συμβολική και ακίνδυνη.

Έτσι, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε, μαζί με το μισό επιτελείο, το νησί για τις δημόσιες σχέσεις του με τους λιγοστούς μειονοτικούς του νησιού. Και έτσι είδαμε τίτλους στις τουρκικές εφημερίδες: «Ευχαριστίες στον υπουργό Hulusi Akar και στη διοίκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από την ελληνική κοινότητα που ζει στην Ίμβρο».

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την υποχρέωση τόσο του Μητροπολίτη Ίμβρου όσο και του διευθυντή του ιδιωτικού Γυμνασίου Ίμβρου να υποδεχθούν μαζί με τον μουφτή του νησιού τον κ. Ακάρ, όπως επίσης είναι δικαιολογημένη η έκφραση ευχαριστιών για την αποστολή ελικοπτέρου για μεταφορά έλληνα μειονοτικού σε νοσοκομείο στο Τσανάκαλε λόγω ασθένειας από κορονοϊό.

Όμως περιμέναμε να υπάρξει και μια… φιλική υπόμνηση για ένα ακόμη μεγάλο χρέος του τουρκικού κράτους απέναντί τους, την πλήρη αποκατάσταση των περιουσιών των διωχθέντων Ιμβρίων αλλά και των ναών και των ιδρυμάτων, και όχι απλά τον μονόλογο του κ. Ακάρ, που διαφήμιζε ότι η Τουρκία «αποτελεί παράδειγμα για όλες τις χώρες στον κόσμο, καθώς δεν υφίσταται καμιά διάκριση όσον αφορά τις ανθρώπινες αξίες, τα δικαιώματα του πολίτη, το δίκαιο, τις ελευθερίες, αλλά δυστυχώς παρατηρούμε ότι σε ορισμένες χώρες σημειώνονται απειλές και περιορισμοί…».

[email protected]

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτό: defencenet.gr


Σχολιάστε εδώ