110.000 επαγγελματίες αποκτούν απομακρυσμένη πρόσβαση στο Κτηματολόγιο

110.000 επαγγελματίες αποκτούν απομακρυσμένη πρόσβαση στο Κτηματολόγιο

Σημαντικές αλλαγές στο δικαίωμα απομακρυσμένης ψηφιακής πρόσβασης στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου για τις περιοχές που έχουν ήδη κτηματογραφηθεί προβλέπει κοινή απόφαση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, που θα υπογραφεί τις προσεχείς ημέρες.

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία που το αφορούν, ενώ οι δικηγόροι εξακολουθούν να είναι οι μόνοι επαγγελματίες που θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλη τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, όπως συμβαίνει και σήμερα. Το ίδιο και οι δικαστικοί επιμελητές, οι οποίοι όμως μπορούν να αναζητούν πληροφορίες μόνο για ακίνητα της περιφέρειας όπου ασκούν τα καθήκοντά τους.

Οι συμβολαιογράφοι θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία που αφορούν το δικαίωμα κυριότητας και δουλείας. Οι μηχανικοί, τέλος, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορία που σχετίζεται με τη σύ­νταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων (για καταχώρηση νέων ή διόρθωση παλαιών).

Επίσης, μέσω του μοναδικού κωδικού αριθμού που έχει κάθε ακίνητο στις κτηματογραφημένες περιοχές, θα μπορούν να αναζητούν δικαιώματα κυριότητας και δουλείας με σκοπό την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, συμβολαιογράφοι και μηχανικοί θα πιστοποιούνται από τους συλλόγους τους προκειμένου να αποκτούν δωρεάν πρόσβαση στη βάση δεδομένων όλο το 24ωρο, ενώ θα τηρείται ψηφιακό αρχείο για το ποιος αναζητάει τι, προκειμένου να μπορεί να εντοπιστεί κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ